Tuesday 7 June 2011

Kolejna odslona pomidorowej. Z bazyliowa oliwa.

Nabralam wprawy w robieniu zakupow przez Internet. Ot, kilka klikniec, pare minut - i juz, potem wystarczy czekac na dostawe. Idzie mi to tak sprawnie, jakbym przez cale zycie nie robila nic innego.
Czasem jednak klikne o jeden raz za duzo. W efekcie nagle okazuje sie, ze mam za duzo czegos: a to mleka, a to platkow, a to pomidorow.
Co zrobic, kiedy ma sie za duzo pomidorow? Zupe zrobic, ot co.
Przepis znalazlam w ksiazeczce, ktora byla dolaczona do mojego Kenwooda. Ksiazeczka ma na celu udowodnic, ze do przygotowania banalnej pomidorowki koniecznie musisz miec sto piecdziesiat roznych przystawek i dodatkow do swej wiernej kuchennej maszyny. Czy naprawde musisz? Pewnie, ze nie. Wystarczy troche pokombinowac. Tak wiec przepis podaje juz z moimi zmianami.

Zupa ze swiezych pomidorow z bazyliowa oliwa
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 2 cebule, obrane i pokrojone w cwiartki
- 1 zabek czosnku
- 8 lyzek oliwy z oliwek
- 1 kg dojrzalych pomidorow
- 2 obrane marchewki
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
- 12 swiezych lisci bazylii

W duzym garnku rozpuscic maslo z 2 lyzkami oliwy. Cebule i czosnek drobno posiekac, smazyc na rozgrzanym tluszczu przez 5-10 minut na malym ogniu. Pomidory i marchew posiekac (mozna je wczesniej sparzyc, jesli ktos ma awersje do skorki), dodac do podsmazonej cebuli razem z bulionem i koncentratem. Doprowadzic do wrzenia, przykryc i gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Doprawic sola i pieprzem do smaku i zmiksowac blenderem na gladki krem.
Pozostaly olej i bazylie zmiksowac w malakserze; mozna przecedzic przez sitko, ale nie jest to konieczne. Zupe podawac udekorowana bazyliowa oliwa i kawalkami sera pecorino albo parmezanu.


Photobucket

13 comments:

  1. uwielbiam pomidorową właśnie w takiej wersji;) porwałabym Ci jedną miseczkę

    ReplyDelete
  2. Niezwykle apetyczna propozycja dla wielbicieli pomidorów i bazylii :) Może to być bardzo aromatycnzy chłodnik na upały! Mniam :)

    ReplyDelete
  3. każda pomidorowa jest wspaniała, zwłaszcza ta z dodatkiem czosnku jak Twoja. Pozdrawiam kotki na miseczce ;)

    ReplyDelete
  4. Świetnie wygląda. Uwielbiam pomidorową :D

    ReplyDelete
  5. ale apetycznie wyglada, pyszna zupka:)

    ReplyDelete
  6. Ostatnio myślałam o tym by skorzystać z usługi zakupów spożywczych przez internet:) A taką pomidorówką z bazyliową oliwą mało kto by pogardził!

    ReplyDelete
  7. Uwielbiam zupę pomidorową. Ta z pewnością też by mi zasmakowała.

    ReplyDelete
  8. pychotka:) pomidorowa to chyba moja ulubiona zupa:)

    ReplyDelete
  9. pomidorowa jest moją ulubioną zupą :) w sumie głodna jestem, zjadłabym teraz miseczkę ;)

    ReplyDelete
  10. Pomidorowa - niby taka zwyczajna, a tyle ma wariantów. I to mi się podoba w niej najbardziej :)

    ReplyDelete
  11. Maggie, lubię taki tunning pomidorowej :) stary dobry klasyk, a taka zmiana w smaku! wygląda pysznie!

    ReplyDelete
  12. uwielbiam kremową pomidorową, pyszne połączenie idealne na ciepłe dni :)

    ReplyDelete
  13. pyszności! ale się głodna zrobiłam ;)

    ReplyDelete