Saturday 11 June 2011

Greckie smaki. Feta, szpinak, ciasto filo.

Bardzo lubie ciasto filo, ale wydaje mi sie, ze ono za mna nie przepada. Nie lubi takich niezdarnych stworzen, ktore nie potrafia okazac mu delikatnosci, ktorej wymaga. Co nie zmienia faktu, ze czasem udaje mi sie naklonic je do wspolpracy - opornie i nie bez strat (bo zawsze przynajmniej jeden plat ciasta sie porwie), ale jednak.
Efektem takiej wlasnie wczorajszej wspolpracy byla pyszna zapiekanka znaleziona w ksiazeczce "Everyday Greek" wydawnictwa Parragon. Zapiekanka lekka, bezmiesna, a przy tym pelna aromatu. Z jej przygotowaniem jest troche zabawy, ale mysle, ze warto poswiecic troche czasu i energii, by poczuc jej smak. Jako nalogowy fetozerca dalam dwa razy wiecej tego sera niz w przepisie i mysle, ze to byla dobra decyzja, bo dzieki temu nadzienie bylo mniej mdle i sycace. Pomogl tez koperek - niby taki nieistotny skladnik, a jednak jego obecnosc naprawde duzo daje.

Grecka zapiekanka ze szpinakiem i feta
Skladniki:
(na 6 porcji, robilam z polowy skladnikow)
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 duza cebula, drobno posiekana
- 1 kg swiezych mlodych lisci szpinaku albo 1/2 kg mrozonego szpinaku, rozmrozonego
- 4 lyzki posiekanej swiezej natki pietruszki
- 2 lyzki posiekanego swiezego koperku
- 3 jajka, rozklocone
- 200 g sera feta
- sol i pieprz do przyprawienia
- 100 g masla
- 225 g ciasta filo (pracujac z jednym platem, dobrze przykryc pozostale wilgotna sciereczka, by nie wyschly)

Oliwe rozgrzac w garnku, podsmazyc na niej cebule, az zmieknie. Dodac szpinak i smazyc przez 2-5 minut (albo az liscie zmiekna, jesli uzywasz swiezego szpinaku). Zdjac z ognia i ostudzic. Nastepnie dodac pietruszke, koperek i jajka. Wkruszyc ser feta, doprawic sola i pieprzem do smaku i dobrze wymieszac.
Maslo rozpuscic i wysmarowac nim dno glebokiej formy o wymiarach 30 x 20 cm. Wylozyc dno platem ciasta filo, posmarowac maslem, na to polozyc nastepny plat i powtarzac czynnosc az do wykorzystania polowy ciasta. Na wierzch wylozyc nadzienie, wygladzic jego powierzchnie i przykryc platem ciasta filo, posmarowac roztopionym maslem, przykryc kolejnym platem i powtarzac do wykorzystania calego ciasta. Ostrym nozem naciac wierzchnia warstwe, dzielac na porcje. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez okolo 40 minut, az wierzch bedzie zlotobrazowy. Podawac na cieplo albo na zimno.

Photobucket

Przepis jest moja druga propozycja do szpinakowej akcji Wedelki, ktora trwa nadal mimo (chwilowego, jak slyszalam) braku Durszlaka.


Czas na szpinak!

9 comments:

  1. Wow, bardzo mi się podoba :-) Nigdy nie jadłam jeszcze ciasta filo, ale skoro wymaga delikatności, to na bank udałoby mi się je porwać w kawałki zanim przystąpiłabym do właściwego przyrządzenia :D

    ReplyDelete
  2. Jak ja bym chciała, żeby ciasto filo było w sklepach tak powszechnie dostępne jak ciasto francuskie.
    Zapiekanka wygląda przeapetycznie!
    Mówisz - chwilowy brak Durszlaka?
    To co to było???

    ReplyDelete
  3. bardzo, ale to bardzo podoba mi sie te zestawienie smaków:) ....a ciasto fiolo jadłam tylko przy okazji baklavy, ale smakowało mi bardzo:) pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz

    ReplyDelete
  4. Arven -> cos o tym rwaniu moglabym powiedziec ;) Tym razem udalo mi sie uszkodzic tylko dwa platy z szesciu - to juz niejaki sukces ;)
    Lekka -> no wlasnie slyszalam, ze w Polandii o ciasto filo trudno... A Durszlak padl, ale kraza sluchy, ze znow wstanie, tyle, ze pod nowymi rzadami. Ale ja, nauczona doswiadczeniem bede bywac i na nowym Durszlaku, i na Mikserze :)

    ReplyDelete
  5. raz widziałam filo w Poznaniu, ale wtedy nie kupiłam i żałuję, bo teraz nie pamiętam co to był za sklep... ale jadłam w restauracji, więc wiem co to za cudo:) a jeszcze ze szpinakiem:) a mi się podoba na Mikserze, szczególnie po ostatnich zmianach w przejrzystości portalu i różnych udogodnieniach które Rafał wprowadza od ręki:) trochę głupio będzie, gdy blogerzy po uruchomieniu durszlaka 2.0 znowu odpłyną z miksera... :/

    ReplyDelete
  6. A ja nie miałam niestety nigdy okazji spróbować ciasta filo i jako mieszkanka Poznania właśnie nie za bardzo mam gdzie kupić :( A szkoda, bo zmierzyłabym się z tym delikatusem ;)
    Pozdrawiam!
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    ReplyDelete
  7. szpinak i feta to jedno z moich ulubiony połączeń :) przepis dodałam do ulubionych,być może kiedyś skorzystam :) ja wybieram wersję na ciepło!

    ReplyDelete
  8. O rany..jak smacznie się prezentuje :) Szkoda tylko, że nie widziałam u nas nigdzie tego ciasta :(

    ReplyDelete
  9. ja też lubię filo.fajny przepis !

    ReplyDelete