Przymierzalam sie do niego od dawna. Co jakis czas zagladalam do Liski, wpatrywalam sie w zdjecia, czytalam opis i planowalam, ze juz niedlugo, juz wkrotce... I jakos nic z tego nie wychodzilo. Bo albo nie mialam w domu masy kajmakowej, albo brakowalo serka, albo zwyczajnie nie bylo czasu.
Ale ostatnio doszlam do wniosku, ze mam nieodparta ochote na sernik. I postanowilam w koncu zabrac sie za ten - w koncu slyszalam liczne peany na jego czesc, wiec pomyslalam, ze cos musi byc na rzeczy.
I jest! Liska pisze, ze to jeden z najlepszych sernikow, jakie jadla, a ja sie z nia zgadzam. Cudownie kremowy, slodki, ale nie przeslodzony, z fantastycznym, lekko slonawym spodem. Wspominalam niedawno, ze uwielbiam polaczenie slodkiego i slonego smaku, wiec ten spod to dla mnie mistrzostwo swiata i na pewno jeszcze do niego wroce. Ba, do calego sernika wroce, bo nie dosc, ze smakuje oblednie, to jeszcze wcale nie jest trudny w przygotowaniu.
Nie majac dostepu do "wiaderkowego" serka, uzylam Philadelphii, dzieki czemu moj sernik jest nieco ciezszy i bardziej mazisty. Czyli dokladnie taki, jak lubie. Cukier z wanilia zastapilam ziarnkami wyskrobanymi z laski wanilii.
Do wspolnego pieczenia zaprosilam Gin.
Sernik kajmakowy
Skladniki na spod:
- 50 g orzeszkow solonych (uzylam fistaszkow)
- 80 g kruchych ciastek
- 30 g masla
- 1 lyzka cukru
Masa serowa:
- 230 g masy kajmakowej
- 50 g miekkiego masla
- 100 g cukru
- cukier z wanilia (albo ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii)
- 3 jajka
- 600 g sera trzykrotnie zmielonego (ja uzylam Philadelphii)
- 1 lyzka maki pszennej
Polewa:
- 170 g masy kajmakowej
- 3 lyzki mleka
- 2 lyzeczki masla
Tortownice o srednicy 22-24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Skladniki spodu zmiksowac w malakserze, wylozyc mase na spod tortownicy, wyrownac. Piec w 190 stopniach przez 12 minut.
W miedzyczasie przygotowac mase: maslo utrzec z cukrem i wanilia, dodac kajmak i utrzec na gladka mase. Nastepnie dodawac po jednym jajku, po lyzce sera oraz make. Dobrze zmiksowac. Przelozyc na podpieczony spod, wyrownac wierzch, zmniejszyc temperature piekarnika do 180 stopni i piec 45-50 minut. Po 30 minutach sprawdzic - jesli wierzch bedzie sie mocno rumienil, przykryc go folia aluminiowa. Studzic przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, az ostygnie calkowicie.
Przygotowac polewe: mase kajmakowa podgrzac w garnku z 3 lyzkami mleka, az stanie sie bardziej plynna. Zdjac z ognia, dodac 2 lyzeczki masla i dokladnie wymieszac. Polac ostudzony sernik; mozna dodatkowo posypac go prazonymi platkami migdalow. Wstawic do lodowki na minimum godzine.
muszę go kiedyś zrobić :) na samą myśl aż mam słodko w buzi :)
ReplyDeleteWspanialy! Az slinka leci na sam widok...jak ja teraz usne w nocy? :)
ReplyDeletePięknie Ci wyszedł!! Ja też lubie takie maziste serniki :)
ReplyDeleteWarto się było skusić ;) Aż mi się przypomniał ten smak, mniam!
ReplyDeleteO ja Cię kręcę, serio fantastyczny. Bajeczny!
ReplyDeleteAle mi narobiłaś smaka. Jaką ja mam ochotę na sernik ! Moje sernikowe porażki trochę mnie zniechęcaja ale powoli się przełamuję :) Twój wygląda obłędnie !
ReplyDeleteSernik znany już chyba wszystkim :) I wszystkich równie bardzo zachwyca :) A ja podpisuję się pod tym, co napisałaś, sernik smakuje obłędnie :)
ReplyDeleteWszystko w tym serniku jest fantastyczne - od spodu z orzeszków do polewy kajmakowej. Właśnie też za mną jakiś sernik chodzi i taki z kajmakiem najbardziej mnie kusi :)
ReplyDeleteJeny, Twoj wyglada bosko!
ReplyDeleteDzieki za wspolne pieczenie - smak mnie powalil na kolana :)
Cacy wyszedł. Mnie się jakoś serniki nie udają, więc opycham się wtedy jak jestem w Polsce, bo mamine są najlepsze. :)
ReplyDeleteCudny!!! A skoro na filadelfi robiłas to musze Muszę Drugiej Polowie zrobić. On inne przestał uznawać.
ReplyDeletekocham wszystko co ma w spisie slowo kajmak ;p
ReplyDeleteTez się nad nim zastanawiałam, ale podobnie jak Ty, ciągle coś nie tak, albo czas, albo składniki, albo ja :) ale na pewno robię!
ReplyDeletebardzo dobry sernik, a kajmak uwielbiam!
ReplyDeleteNieziemski efekt! Sernik wygląda wprost bajecznie:)
ReplyDeleterobiłam taki sam tylko z serem wiaderkowym i potwierdzam że pyszny:)
ReplyDeleteTeż się do niego przymierzam :)
ReplyDeleteWygląda pięknie :) Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia sernika kajmakowego :) Chyba będziesz moim natchnieniem.
ReplyDeleteprzesliczny, zauwazylam ze sporo blogow go piecze (choc nie porownywalam skladnikow) , trzeba bedzie sie zabrac :)
ReplyDeletepołączenie sernika z kajmakiem to jest połączenie warte grzechu :-D
ReplyDeletepowiedz ze dasz mi sie kiedys wprosic na kawalek :)
ReplyDeletePewnie, ze tak! Kto wie, moze jeszcze w tym roku? :)
DeleteBoski! Zdecydowanie moje smaki!
ReplyDeleteWyglada przepysznie! Dodalam link to tego in kilku innych Twoich sernikow do Bigosu :) http://bigos-uk.com/sernik-polish-cheesecake/
ReplyDelete