Tuesday, 20 November 2012

Potrawka z kurczaka z papryka

Wspominalam juz pewnie, ze mam slabosc do dan jednogarnkowych, a jesienia i zima przygotowuje je wyjatkowo czesto. Nie ma nic przyjemniejszego niz chlodny, wietrzny wieczor spedzony w domu, przy misce sycacej, rozgrzewajacej potrawy.
Ten przepis zaintrygowal mnie niecodzienna lista skladnikow. Bylam bardzo ciekawa, jak bedzie smakowac danie z dodatkiem mielonej papryki, musztardy, sherry i pasty z suszonych pomidorow. Okazalo sie, ze smakuje oblednie. Przyjemny, gleboki posmak, ktory nadaje mu sherry, dziala rozgrzewajaco, a musztarda i ocet dodaja pazura. Nawet zwykle ziemniaki gotowane w takim towarzystwie smakuja wspaniale. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, wiec nie nastreczy problemow nawet poczatkujacym kucharzom. Na pewno jeszcze do niego wroce!

Potrawka z kurczaka z papryka
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 8 filetow z udek kurczaka, kazdy pokrojony na 4 czesci
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 500 g sypkich, maczystych ziemniakow, obranych i pokrojonych w duza kostke
- 1 lyzka musztardy Dijon
- 1 lyzka pasty z suszonych pomidorow
- 1 lyzeczka mielonej papryki
- 2 lyzki czerwonego octu winnego
- 100 ml polwytrawnej sherry
- 300 ml bulionu drobiowego
- 4 lyzki kwasnej smietany i garsc natki pietruszki, do dekoracji

Rozgrzac 1 lyzke oliwy w garnku albo na glebokiej patelni na srednim ogniu. Kurczaka posolic i popieprzyc, a nastepnie wrzucic do garnka i smazyc przez okolo 4 minuty, az przyrumieni sie z kazdej strony. Wyjac z garnka i odstawic. Rozgrzac pozostala oliwe, dodac cebule i smazyc okolo 3 minuty, az zmieknie, potem dodac czosnek i smazyc kolejna minute.
Dodac ziemniaki, musztarde i paste z pomidorow. Smazyc przez minute, a nastepnie dodac papryke, ocet, sherry i bulion. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez okolo 2 minuty, by plyn sie zredukowal.
Wrzucic podsmazonego kurczaka z powrotem do garnka i gotowac na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjac pokrywke i gotowac kolejne 8 minut, az sos zgestnieje, a ziemniaki i mieso beda ugotowane. Doprawic do smaku i podawac udekorowana kleksem kwasnej smietany i natka pietruszki.



Photobucket

14 comments:

  1. muszę się wreszcie przekonać do jednogarnkowych!

    ReplyDelete
  2. Mnie nie trzeba długo przekonywać, gdyż kocham jednogarnkowce. Twoja miseczka przyprawia mnie o burczenia brzucha :D

    ReplyDelete
  3. Pyszności. Uwielbiam eintopfy

    ReplyDelete
  4. Toż to prawdziwa uczta, mmmmm moja ulubiona musztarda,do tego dodatek sherry Musiało być doskonałe w smaku! Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  5. same dobre rzeczy, uwielbiam jednogarnkowce, mniam:)

    ReplyDelete
  6. super:) i te Twoje zdjecia....zawsze człowiek głodnieje jak popatrzy.....

    ReplyDelete
  7. Zainteresowałaś mnie tym pysznym daniem. Dlaczego ja nie robię dań jednogarnkowych, hmmm?
    Pozdrowionka:)

    ReplyDelete
  8. Twoje obiady wyglądają niesamowicie !

    ReplyDelete
  9. idealne na taki podły czas jaki teraz mamy:) pyszne i rozgrzewające:D

    ReplyDelete
  10. Taki obiad bym dzisiaj chętnie zjadła...pędzę do sklepu. Może jeszcze zdążę zrobić go dziś :)

    ReplyDelete
  11. Można się wprosić kiedyś na obiad? Albo mogę podesłać gołębia swojego pocztowego po porcyjkę łakoci jakie serwujesz?
    Www.basinepichcenie.blox.pl

    ReplyDelete
  12. Właśnie wsunąłem pierwszą porcję wypichconego przeze mnie Twojego dania :) Wyszło całkiem nieźle, aczkolwiek z braku sherry zastąpiłem je czerwonym wytrawnym winem. Nie wiem, jaki wpływ ma sherry, ale wyszło mimo wszystko nieźle :) Jutro tak myślę, że jeszcze je nieco "poprawię" - jakoś tak mnie naszło, że w tym mogą nieźle smakować pieczarki.

    ReplyDelete