Saturday, 24 November 2012

Pieczone slodkie ziemniaki z pieczarkami

Slodkie ziemniaki sa jedna z tych rzeczy, ktorych nieustannie obiecuje sobie czesciej uzywac, a potem... zupelnie o tym zapominam. A przeciez mozna wykorzystac je na tyle fantastycznych sposobow. W planach na najblizsza przyszlosc mam zupe i curry z ich udzialem.
Dzisiaj zas bardzo proste danie, inspirowane tym przepisem. To nic innego jak popularny na Wyspach jacket potato, czyli ziemniak upieczony w skorce, przekrojony i nadziany farszem. Tyle tylko, ze zamiast zwyklego ziemniaka tutaj pojawia sie slodki batat o slonecznej, pomaranczowej barwie. Dodatkiem sa podsmazone na masle pieczarki z dodatkiem smietankowego serka i creme fraiche. I szczypiorek, duzo szczypiorku. Takim kartofelkiem spokojnie naje sie nawet glodny facet!

Pieczone slodkie ziemniaki z pieczarkami
Skladniki:
(na 2 sztuki)
- 2 slodkie ziemniaki, okolo 300 g kazdy
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 lyzka masla
- 200 g brazowych pieczarek, przekrojonych na pol, jesli sa male, albo pokrojonych w plastry, jesli wieksze
- 100 g smietankowego serka typu Philadelphia
- 2 lyzki creme fraiche
- maly peczek szczypiorku, posiekanego
-  2 lyzki startego Parmezanu, do dekoracji

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Nakluc ziemniaki widelcem kilka razy, a nastepnie piec w mikrofalowce przez 8-10 minut na najwyzszych ustawieniach, przewracajac na druga strone w polowie pieczenia (uwaga, beda gorace!). Mozna tez piec w piekarniku przez 40-50 minut.
Przelozyc ziemniaki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, az skorka zacznie sie robic chrupiaca. W miedzyczasie przygotowac nadzienie: maslo i oliwe rozgrzac na patelni i podsmazyc grzyby, az zrobia sie zlociste i miekkie. Dodac serek i creme fraiche, smazyc jeszcze przez chwile, nastepnie zdjac z ognia, wmieszac szczypiorek i doprawic sola i pieprzem.
Wyjac ziemniaki z piekarnika, zrobic naciecie wzdluz kazdego z nich i nadziac pieczarkami. Posypac Parmezanem i podawac z chrupiacymi liscmi salaty.


Photobucket

21 comments:

  1. Z tej racji, że ziemniaczki w takiej właśnie postaci po prostu uwielbiam, z chęcią wypróbuję :)

    ReplyDelete
  2. Wow,jak smakowicie wygląda taki ziemniaczek. Z pewnością by mi posmakował:)

    ReplyDelete
  3. A pewnie, że taki ziemniaczkiem bym się najadł :-D Pysznie i dość szybko, więc to coś dla mnie.

    ReplyDelete
  4. Pięknie podane i z pomysłem, nie wpadłabym na taką zamianę :)

    ReplyDelete
  5. Maggie,

    Uwielbiam bataty! Jest to jedna z tych rzeczy, które mogłabym jeść bardzo często, ale niestety tego nie robię, bo w Polsce są najczęściej bardzo drogie. Pozwalam sobie na nie zatem od czasu do czasu :)
    Świetnie je podałaś. Z parmezanem i nadzieniem w środku jeszcze ich nie jadłam.

    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
    E.

    ReplyDelete
  6. Jacket potato :) Gdy odkryliśmy, że Brytyjczycy potrafią jeść jacket potato z with baked beans długo nie mogliśmy wyjść z podziwu :) Ale faktem jest, że towarzystwie ciekawych dodatków taki ziemniak jest fantastyczną propozycją obiadową, na którą kusimy się co jakiś czas. A jeżeli wykorzystujemy bataty... hmmm :)
    Pozdrawiamy serdecznie,
    Mr. & Mrs. Sandman

    ReplyDelete
  7. czasem lubię sobie dogadzać takimi daniami, głównie w piątki gdy z mięsa rezygnuję

    ReplyDelete
  8. Smaczny sposób na bataty no i te brązowe pieczarki, które uwielbiam. :)

    ReplyDelete
  9. Wow, proste i bardzo smaczne :)

    ReplyDelete
  10. Lubię to! szkoda, że w domu nie mam składników, zrobiłabym jutro na obiad. Ale co się odwlecze... ;)

    ReplyDelete
  11. Jak Ty robisz te zdjęcia, że mam ochotę zjeść monitor??!!

    ReplyDelete
  12. łaaałałiła!
    Superowy ziemniak! W ogóle wygląda jak żytnia bułeczka :D

    ReplyDelete
  13. A ja sobie obiecuję, że gdzieś je w końcu kupię i nie kupuję.

    ReplyDelete
  14. kurcze, jak u Ciebie zawsze pysznie :) ziemniak, ser i szczypior jak dla mnie bomba

    ReplyDelete
  15. Poznaniacy nadziewają ziemniaki gzikiem, a Brytyjczycy pieczarami...
    Nie wiem czy dałabym się skusić na batata. Dla mnie za bardzo marchewkowy. Są może jakieś jego odmiany? Może kupiłam złą... :)

    ReplyDelete
  16. Jejku, jak pysznie wyglądają, aż się głodna zrobiłam

    ReplyDelete
  17. dla mojego faceta bez szczypiorku, ale ja pochłonęłabym ze wszystkim takiego ziemniaczka, bo jako rodowita wielkopolanka, uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią:))))

    ReplyDelete
  18. oo mniam - wyglada apetycznie :)

    ReplyDelete