Slodkie ziemniaki sa jedna z tych rzeczy, ktorych nieustannie obiecuje sobie czesciej uzywac, a potem... zupelnie o tym zapominam. A przeciez mozna wykorzystac je na tyle fantastycznych sposobow. W planach na najblizsza przyszlosc mam zupe i curry z ich udzialem.
Dzisiaj zas bardzo proste danie, inspirowane tym przepisem. To nic innego jak popularny na Wyspach jacket potato, czyli ziemniak upieczony w skorce, przekrojony i nadziany farszem. Tyle tylko, ze zamiast zwyklego ziemniaka tutaj pojawia sie slodki batat o slonecznej, pomaranczowej barwie. Dodatkiem sa podsmazone na masle pieczarki z dodatkiem smietankowego serka i creme fraiche. I szczypiorek, duzo szczypiorku. Takim kartofelkiem spokojnie naje sie nawet glodny facet!
Pieczone slodkie ziemniaki z pieczarkami
Skladniki:
(na 2 sztuki)
- 2 slodkie ziemniaki, okolo 300 g kazdy
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 lyzka masla
- 200 g brazowych pieczarek, przekrojonych na pol, jesli sa male, albo pokrojonych w plastry, jesli wieksze
- 100 g smietankowego serka typu Philadelphia
- 2 lyzki creme fraiche
- maly peczek szczypiorku, posiekanego
- 2 lyzki startego Parmezanu, do dekoracji
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Nakluc ziemniaki widelcem kilka razy, a nastepnie piec w mikrofalowce przez 8-10 minut na najwyzszych ustawieniach, przewracajac na druga strone w polowie pieczenia (uwaga, beda gorace!). Mozna tez piec w piekarniku przez 40-50 minut.
Przelozyc ziemniaki do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, az skorka zacznie sie robic chrupiaca. W miedzyczasie przygotowac nadzienie: maslo i oliwe rozgrzac na patelni i podsmazyc grzyby, az zrobia sie zlociste i miekkie. Dodac serek i creme fraiche, smazyc jeszcze przez chwile, nastepnie zdjac z ognia, wmieszac szczypiorek i doprawic sola i pieprzem.
Wyjac ziemniaki z piekarnika, zrobic naciecie wzdluz kazdego z nich i nadziac pieczarkami. Posypac Parmezanem i podawac z chrupiacymi liscmi salaty.
Z tej racji, że ziemniaczki w takiej właśnie postaci po prostu uwielbiam, z chęcią wypróbuję :)
ReplyDeleteWow,jak smakowicie wygląda taki ziemniaczek. Z pewnością by mi posmakował:)
ReplyDeleteA pewnie, że taki ziemniaczkiem bym się najadł :-D Pysznie i dość szybko, więc to coś dla mnie.
ReplyDeletePięknie podane i z pomysłem, nie wpadłabym na taką zamianę :)
ReplyDeleteMaggie,
ReplyDeleteUwielbiam bataty! Jest to jedna z tych rzeczy, które mogłabym jeść bardzo często, ale niestety tego nie robię, bo w Polsce są najczęściej bardzo drogie. Pozwalam sobie na nie zatem od czasu do czasu :)
Świetnie je podałaś. Z parmezanem i nadzieniem w środku jeszcze ich nie jadłam.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
E.
Jacket potato :) Gdy odkryliśmy, że Brytyjczycy potrafią jeść jacket potato z with baked beans długo nie mogliśmy wyjść z podziwu :) Ale faktem jest, że towarzystwie ciekawych dodatków taki ziemniak jest fantastyczną propozycją obiadową, na którą kusimy się co jakiś czas. A jeżeli wykorzystujemy bataty... hmmm :)
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie,
Mr. & Mrs. Sandman
zapisze do zrobienia ;)
ReplyDeleteczasem lubię sobie dogadzać takimi daniami, głównie w piątki gdy z mięsa rezygnuję
ReplyDeleteSmaczny sposób na bataty no i te brązowe pieczarki, które uwielbiam. :)
ReplyDeleteLubię do Ciebie zaglądać:)
ReplyDeleteWow, proste i bardzo smaczne :)
ReplyDeleteLubię to! szkoda, że w domu nie mam składników, zrobiłabym jutro na obiad. Ale co się odwlecze... ;)
ReplyDeleteJak Ty robisz te zdjęcia, że mam ochotę zjeść monitor??!!
ReplyDeletehahahah ja tez! dokladnie!
Deletełaaałałiła!
ReplyDeleteSuperowy ziemniak! W ogóle wygląda jak żytnia bułeczka :D
A ja sobie obiecuję, że gdzieś je w końcu kupię i nie kupuję.
ReplyDeletekurcze, jak u Ciebie zawsze pysznie :) ziemniak, ser i szczypior jak dla mnie bomba
ReplyDeletePoznaniacy nadziewają ziemniaki gzikiem, a Brytyjczycy pieczarami...
ReplyDeleteNie wiem czy dałabym się skusić na batata. Dla mnie za bardzo marchewkowy. Są może jakieś jego odmiany? Może kupiłam złą... :)
Jejku, jak pysznie wyglądają, aż się głodna zrobiłam
ReplyDeletedla mojego faceta bez szczypiorku, ale ja pochłonęłabym ze wszystkim takiego ziemniaczka, bo jako rodowita wielkopolanka, uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią:))))
ReplyDeleteoo mniam - wyglada apetycznie :)
ReplyDelete