Zaczne od ostrzezenia: to nie jest lekkie danie. Nawet przy najlepszych checiach nie mozna go nazwac niskokalorycznym i dietetycznym. Jest tluste, kremowe i... bardzo, bardzo smaczne. Jesli lubicie carbonare, musicie koniecznie wyprobowac ten przepis - jestem pewna, ze przypadnie wam do gustu!
Punktem wyjscia byl dla mnie przepis Gino D'Acampo, zamienilam jedynie penne na rigatoni, dalam troche wiecej mascarpone, za to mniej masla i oliwy (w koncu pancetta sama w sobie jest wystarczajaco tlusta) i zrezygnowalam z baklazana, za ktorym Mezczyzna, delikatnie mowiac, nie przepada. Efekt? Naprawde smakowite, proste danie. Cos mi sie zdaje, ze mimo miliona kalorii bedzie goscic u mnie czesciej.
Rigatoni z mascarpone i pancetta
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 200 g makaronu rigatoni
- 150 g serka mascarpone
- 125 g pancetty, pokrojonej w kostke (mozna zastapic niewedzonym bekonem)
- 1/2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzeczka masla
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- 2 lyzki swiezo startego parmezanu
- pieprz i (opcjonalnie) sol, do smaku
Na duzej patelni rozgrzac olej i maslo, podsmazyc pancette przez 5 minut, az zrobi sie zlocista i chrupiaca, mieszajac od czasu do czasu. Dodac mascarpone, wymieszac i gotowac kolejne 2 minuty. Doprawic do smaku (sol moze nie byc potrzebna, bo pancetta sama w sobie jest bardzo slona), zdjac z ognia.
Makaron ugotowac al dente (Gino pisze, ze aby uzyskac idealna twardosc, nalezy gotowac o minute krocej niz nakazuje instrukcja na opakowaniu), odcedzic i wlozyc z powrotem do garnka. Polac sosem z mascarpone, dodac natke i parmezan, dokladnie wymieszac i podawac natychmiast.
Bardzo lubię tego typu makarony, szybkie w przygotowaniu a niesamowicie smaczne ;)
ReplyDeleteMogę prosić na wynos? Chyba się będę musiała skusić :)
ReplyDeleteWygląda bardzo apetycznie! Dlaczego ja jeszcze nie jadłam makaronu z serkiem mascarpone? oto jest pytanie...
ReplyDeletekocham carbonare i to danie napewno tez pokocham :) Zrobie je napewno!
ReplyDeleteC. pewnie byłby zachwycony - uwielbia takie gęste, lepkie sosy do makaronu :)
ReplyDeleteJeśli uda mi się gdzieś znaleźć pancette, to na pewno wypróbuję :)
ReplyDeleteuhhhh już mam silinotok!!!!!!! zapraszam do siebie
ReplyDeleteMakaron z sosem z mascarpone zawsze smakuje wspaniale, ale to Twoje danie pobija wszystko :)
ReplyDeletemniammm ale pyszności zaserwowałaś:)
ReplyDeleteUwielbiam takie makarony, zwłaszcza z dużą ilością boczku :)
ReplyDeleteCzasami można zaszaleć. Obiadek w sam raz na jesienną aurę. :)
ReplyDeleteWygląda znakomicie!
ReplyDeleteah ten mascarpone ;)
ReplyDeleteSmaczniutko! Fajne z mascarpone :)
ReplyDeletemega apetyczne danie!
ReplyDeleteo same pyszne składniki:)muszę koniecznie spróbować:)
ReplyDeleteW dobrej kuchni kalorie nie istnieją. Z pewnością wypróbuję :-)
ReplyDelete