Thursday, 6 September 2012

Rigatoni z mascarpone i pancetta

Zaczne od ostrzezenia: to nie jest lekkie danie. Nawet przy najlepszych checiach nie mozna go nazwac niskokalorycznym i dietetycznym. Jest tluste, kremowe i... bardzo, bardzo smaczne. Jesli lubicie carbonare, musicie koniecznie wyprobowac ten przepis - jestem pewna, ze przypadnie wam do gustu!
Punktem wyjscia byl dla mnie przepis Gino D'Acampo, zamienilam jedynie penne na rigatoni, dalam troche wiecej mascarpone, za to mniej masla i oliwy (w koncu pancetta sama w sobie jest wystarczajaco tlusta) i zrezygnowalam z baklazana, za ktorym Mezczyzna, delikatnie mowiac, nie przepada. Efekt? Naprawde smakowite, proste danie. Cos mi sie zdaje, ze mimo miliona kalorii bedzie goscic u mnie czesciej.

Rigatoni z mascarpone i pancetta
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 200 g makaronu rigatoni
- 150 g serka mascarpone
- 125 g pancetty, pokrojonej w kostke (mozna zastapic niewedzonym bekonem)
- 1/2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzeczka masla
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- 2 lyzki swiezo startego parmezanu
- pieprz i (opcjonalnie) sol, do smaku

Na duzej patelni rozgrzac olej i maslo, podsmazyc pancette przez 5 minut, az zrobi sie zlocista i chrupiaca, mieszajac od czasu do czasu. Dodac mascarpone, wymieszac i gotowac kolejne 2 minuty. Doprawic do smaku (sol moze nie byc potrzebna, bo pancetta sama w sobie jest bardzo slona), zdjac z ognia.
Makaron ugotowac al dente (Gino pisze, ze aby uzyskac idealna twardosc, nalezy gotowac o minute krocej niz nakazuje instrukcja na opakowaniu), odcedzic i wlozyc z powrotem do garnka. Polac sosem z mascarpone, dodac natke i parmezan, dokladnie wymieszac i podawac natychmiast.


rigattonipancettamascarpone

18 comments:

  1. Bardzo lubię tego typu makarony, szybkie w przygotowaniu a niesamowicie smaczne ;)

    ReplyDelete
  2. Mogę prosić na wynos? Chyba się będę musiała skusić :)

    ReplyDelete
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Dlaczego ja jeszcze nie jadłam makaronu z serkiem mascarpone? oto jest pytanie...

    ReplyDelete
  4. kocham carbonare i to danie napewno tez pokocham :) Zrobie je napewno!

    ReplyDelete
  5. C. pewnie byłby zachwycony - uwielbia takie gęste, lepkie sosy do makaronu :)

    ReplyDelete
  6. Jeśli uda mi się gdzieś znaleźć pancette, to na pewno wypróbuję :)

    ReplyDelete
  7. uhhhh już mam silinotok!!!!!!! zapraszam do siebie

    ReplyDelete
  8. Makaron z sosem z mascarpone zawsze smakuje wspaniale, ale to Twoje danie pobija wszystko :)

    ReplyDelete
  9. CZEŚĆ!:)
    Chciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do The Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz tu: http://commandaria.blogspot.com/2012/09/the-versatile-blogger-award.html
    Pozdrawiam!:)

    ReplyDelete
  10. mniammm ale pyszności zaserwowałaś:)

    ReplyDelete
  11. Uwielbiam takie makarony, zwłaszcza z dużą ilością boczku :)

    ReplyDelete
  12. Czasami można zaszaleć. Obiadek w sam raz na jesienną aurę. :)

    ReplyDelete
  13. Smaczniutko! Fajne z mascarpone :)

    ReplyDelete
  14. o same pyszne składniki:)muszę koniecznie spróbować:)

    ReplyDelete
  15. W dobrej kuchni kalorie nie istnieją. Z pewnością wypróbuję :-)

    ReplyDelete