Thursday, 13 September 2012

Leczo

Papryka, kiedys budzaca we mnie niezbyt pozytywne odczucia, jakis czas temu trafila na liste moich ulubionych warzyw. Surowa, marynowana czy pieczona, w zupie, stir-fry czy salatce, zawsze smakuje pysznie. Zanim zaprzyjaznilam sie z papryka, nie wierzylam, ze rozne jej kolory maja inny smak; teraz juz w to nie watpie.  I choc najbardziej lubie czerwona, to i inne nie pozostaja daleko w tyle.
W ramach akcji Paprykujemy 3 wraz z Tomkiem, Shinju, Dobromila i Wiera postanowilismy przygotowac dowolne wegierskie danie z papryka w roli glownej. Ja postawilam na tradycyjne leczo, na ktore przepis znalazlam tutaj. Choc w Polsce leczo kojarzy sie z dosc ciezkim daniem zawierajacym kielbase, najbardziej podstawowa wersja tej potrawy jej nie zawiera. Podaje sie ja czesto jako dodatek do mies, ale rownie dobrze moze stanowic samodzielne danie. Tradycyjnie leczo przyrzadza sie na tluszczu wytopionym z boczku (moim skromnym zdaniem, takie smakuje najlepiej), ale jesli planujecie nakarmic wegetarianina albo weganina, mozecie uzyc oleju.

Leczo
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 2 lyzki tluszczu wytopionego z boczku albo, w wersji wege, oleju roslinnego
- 1 srednia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 kg papryki (najlepsza bedzie podluzna, ale mozna tez uzyc zwyklej, zielonej)
- 3 duze, bardzo dojrzale pomidory, sparzone, obrane ze skorki i posiekane
- 1/2-1 lyzeczka cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzka slodkiej mielonej papryki

Na duzej patelni rozgrzac tluszcz, podsmazyc na nim cebule na malym ogniu przez 5 minut. Dodac papryke, smazyc kolejne 15 minut mieszajac co jakis czas. Dodac pomidory, cukier, sol i papryke i gotowac przez 25-30 minut na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. Gotowe leczo powinno konsystencja przypominac gesty sos pomidorowy z kawalkami warzyw.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Paprykujemy 3.


15 comments:

  1. świetny pomysł, tradycyjne jest ciężkie, ale na boczku jeszcze nie próbowałam... W lodówce mam sporo papryki, więc zaczerpnę wiedzę z tego przepisu:)

    ReplyDelete
  2. też kiedyś nie lubiłam papryki;) jakiś czas temu zakochałam się w niej i uwielbiam wszystkie dania z jej dodatkiem:D
    Pięknie wygląda twoje leczo achh

    ReplyDelete
  3. uwielbiam leczo ze wszystkiego ze wszystkim ;)

    ReplyDelete
  4. I całe szczęście, że przekonałaś się do papryki :) A leczo - mniam :D

    ReplyDelete
  5. Najbardziej lubię pieczoną, a w takim leczu też chętnie zjadam :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
  6. Leczo jest najlepsze! Chociaż polskim zwyczajem zawsze 'śmiecę' je cukinią i białą papryką ;)

    ReplyDelete
  7. Maggie,

    ale serwujesz pyszności! Zamarzyłam o wyjeździe na Węgry po taką pyszną paprykę.

    Z pozdrowieniami,
    E.

    ReplyDelete
  8. leczo nie jest moją ulubioną potrawą, ale tutaj wygląda pysznie. :)

    ReplyDelete
  9. Smakowite, pierwszy składnik mnie od razu ujął za serce, nie ma to jak tłuszczyk wytopiony z boczku :)

    ReplyDelete
  10. Ten, kto nie lubi leczo, ten nie wie, co traci :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  11. Proste ,szybkie i baaaaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne :)

    ReplyDelete
  12. Uwielbiam leczo, te twoje też wygląda smakowicie!

    ReplyDelete
  13. A ja dalej widzę różnicę tylko pomiędzy papryką czerwoną i zieloną :)
    Uwielbiam leczo bez kiełbasy!

    ReplyDelete
  14. masz całą kuchnię świata! będziesz dla mnie wielką inspiracją :)

    ReplyDelete
  15. Papryka w leczo to jak dla mnie ideał smaku :D Cała rodzinka się zawsze zajada. Polecam też moją wersję lecza - http://leczo.net.pl :)

    ReplyDelete