Thursday 28 April 2011

Pikantny kurczak z brazowym maslem

Kurczak. Skromne i niepozorne ptaszysko, ktorego mieso jest popularne chyba na kazdej szerokosci geograficznej. Sposobow na jego przyrzadzenie jest tak duzo, ze moze sie czlowiekowi zakrecic w glowie.
Ten jest naprawde kapitalny. Niby tradycyjny, bo pieczony, z chrupiaca skorka, ale... No wlasnie: mieszanka ostrych przypraw nadaja mu specyficzny smak, a maslo, w ktorym sie go piecze, sprawia, ze mieso jest wilgotne i delikatne. Przepis znalazlam w ksiazce "Real Fast Food" Nigela Slatera, ktora powoli staje sie moja ulubiona (i najczesciej uzywana) publikacja kulinarna.
Przekonalam sie przy okazji, ze mieso kurczaka free range, czyli takiego, ktory biega wolno, jest zupelnie inne niz kurczaka klatkowego. Nawet pachnie inaczej. O niebo lepiej. Pomijajac juz wszystkie kwestie etyczne i ekologiczne, warto kupowac kurczaka z wolnego chowu. Chocby dla smaku.

Pikantny kurczak z brazowym maslem
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 2 lyzeczki slodkiej papryki
- 1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego
- 1 lyzeczka mielonego kuminu
- 1/2 lyzeczki nasion kolendry, zmiazdzonych
- 3 zabki czosnku, drobno posiekane
- sol
- 50 g masla w temperaturze pokojowej
- 4 udka z kurczaka

Przyprawy wymieszac z maslem w misce, powstala mikstura posmarowac dokladnie skorke kurczaka i ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Piec w piekarniku pod rozgrzanym do sredniej temperatury grillem, w odleglosci jakichs 13 cm od grilla, az skorka zrobi sie chrupiaca i lekko poczerniala (Slater twierdzi, ze wystarczy okolo 10 minut z jednej strony i 6 z drugiej; moje udka potrzebowaly 15 z jednej i 10 z drugiej). Co jakis czas polewac mieso roztopionym maslem. Podawac z ryzem, bulgurem albo... chlebem, ktory swietnie sie nadaje do moczenia w ostrym maslanym sosie z dna naczynia.

7 comments:

  1. Bardzo lubię tę książkę Nigela Slatera. Tego kurczaka jednak nie próbowałam, a szkoda, bo po tym co o nim napisałaś kusi i to bardzo!

    ReplyDelete
  2. dziękuję! :) swoją drogą, zaopatrzyłam się ostatnio w pół kilogramową paczkę nasion kolendry, wiec może bym się skusiła na takiego kurczaka :> pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete
  3. jum jum!!! teraz znalazlam jakis przepis na kurczaka w masle orzechowym. kupilam, bede probowac ;) pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. Też dzisiaj postawiłam na kurczaka - ale bardziej w kolorystyce czosnkowo-paprykowej ;)

    A Twój kurczak wygląda super! :)

    ReplyDelete
  5. zapowiada sie smakowity kurczaczek:)

    ReplyDelete
  6. Mój M, i jego kubki smakowe na taki widok po prostu by oszalały .....Bardzo smakowity kąsek :)

    ReplyDelete
  7. Mam właśnie ochotę na jakiegoś pieczonego w nowy sposób kuraka. Chyba się skuszę na takiego pysznego maślanego kurczaczka :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    ReplyDelete