Lubie miec czas. Stanac przy oknie, odetchnac porannym powietrzem. Leniwie popijac kawe z ogromnego kubka. Nie musiec sie spieszyc.
I lubie weekendowe sniadania. Zwykle zadowalam sie szybka miska platkow z mlekiem, ale w soboty i niedziele funduje sobie specjalne traktowanie. Na stole laduja wiec jajka w roznej postaci, croissanty, drozdzowe buly. Albo racuchy, takie jak dzisiejsze. W oryginalnym przepisie z jagodami, u mnie - bez, z prostej przyczyny: nie mialam akurat w domu jagod. Dla lepszego efektu dodalam odrobine cukru i troche ekstraktu z wanilii. Bo w koncu jest weekend, a weekend jest po to, by cieszyc sie spokojem, lenistwem i pysznym jedzeniem.
Amerykanskie placuszki z jagodami
Skladniki:
(na 10 placuszkow)
- 200 g maki self-raising (albo 200 g zwyklej + niecala lyzeczka proszku do pieczenia)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 1 lyzka masla, roztopionego
- 150 g jagod (pominelam)
- olej slonecznikowy albo maslo do smazenia
- golden syrup albo syrop klonowy do polania
Make i proszek do pieczenia wymieszac w misce, dodac szczypte soli (ja dodalam tez 3 lyzki drobnego cukru). Jajko rozbeltac z mlekiem (dodalam tez 1 lyzeczke ekstraktu z wanilii), wlac do suchych skladnikow, wymieszac na geste, gladkie ciasto. Dodac rozpuszczone maslo, wymieszac, delikatnie wmieszac polowe jagod. Na patelni rozgrzac 1 lyzeczke oleju slonecznikowego albo masla i klasc na nie po 1 duzej lyzce ciasta, smazyc przez okolo 2-3 minuty z kazdej strony, az nabiora zlocistego koloru. Podawac polane golden syrupem albo syropem klonowym i pozostalymi owocami.
Przepis dodaje do akcji Ciekawe Sniadanie.
Zimą odkryłam ten przepis i tylko czekam na jagody, bo zwłaszcza z jagodami kusi strasznie (choć bez jagód, jak widzę też daje radę:)) To takie danie na śniadanie do łóżka :)
ReplyDeleteTakie placuszki to ja moge na sniadanie,obiad i na kolację też ;)
ReplyDeletePozdrowienia:-)
ale mieliście smakowite śniadanko;) u mnie dziś leniwy dzień bez weny- na obiad będą babcine pierogi;)
ReplyDeleteMaggie, pyszności! Ja odstawiłam na razie wszelkie placuszki, bo stwierdziłam że się od nich uzależniłam :D A Twoje cudeńka tak kuszą...
ReplyDeletez jagodami czy bez, obie wersje brzmią kusząco
ReplyDeleteMuszą być przepyszne, a z jagodami to już pewnie rozkosz:)
ReplyDeletemniam, pyszne śniadanie :] takie idealnie łóżkowo-niedzielne :]
ReplyDeletePrawdziwa kwintesencja weekendowego śniadania...
ReplyDeleteOch, i syrop klonowy po wierzchu! :)
ReplyDeleteChętnie bym zjadła takie smakowite placuszki i do tego szklankę mleka :)
ReplyDeleteTo jedne z moich ulubionych! Dawno nie robiłam - pora na placuszki!
ReplyDeletePozdrawiam:)
bardzo lubię takie placuszki :-)
ReplyDeleteWspaniała propozycja na udane śniadanko!
ReplyDeletewww.przysmakiewy.pl