Monday, 4 April 2011

Maslane, cytrynowe, pyszne. Ciasteczka

Tak sie jakos dziwnie sklada, ze czesto dostaje ksiazki kulinarne. Od rodziny, od przyjaciol, od blizszych i dalszych znajomych. Ksiazke "The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydana przez The Australian Women's Weekly, najpopularniejszy magazyn o kuchni i stylu zycia na Antypodach, dostalam od kolezanki w ramach zabawy w "tajemniczego Mikolaja", ktora co roku organizujemy w okolicach swiat. Minelo wiec juz troche czasu, ale dopiero niedawno przetestowalam pierwszy przepis: na cytrynowe ciasteczka z polenta.
Ciasteczka wygladaja bardzo prosto i skromnie, ale niech was to nie zwiedzie! Sa cudownie maslane, rozplywajace sie w ustach, delikatne. Chcialam, by byly nieco intensywniejsze w smaku, wiec dodalam troche wiecej soku z cytryny, ale jesli wolicie subtelniejsze smaki, 1 lyzka w zupelnosci wystarczy.

Cytrynowe ciasteczka z maka kukurydziana
Skladniki:
(na 40 ciastek)
- 250 g miekkiego masla
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 lyzki swiezo startej skorki z cytryny
- 1/2 szklanki polenty
- 2 1/2 szklanki maki
- 1 lyzka soku z cytryny (dalam wiecej)

Maslo, ekstrakt i cukier puder utrzec mikserem, dodac 1 lyzke skorki z cytryny, wymieszac. Stopniowo dodawac make kukurydziana i zwykla. Na namaczonym blacie wyrobic gladkie ciasto (mozna tez uzyc miksera). Uksztaltowac dwa walki o dlugosci 20 cm kazdy, przykryc i wlozyc do lodowki na 2 godziny, by ciasto stwardnialo troche. Po uplywie tego czasu wyjac i pokroic w plastry grubosci 1 cm, ulozyc na natluszczonej i wylozonej papierem do pieczenia blasze w odleglosci 2 cm od siebie, posypac pozostala skorka z cytryny (ja, niestety, troche sie pospieszylam i cala skorke dodalam do ciasta) i piec 15 minut w 200 stopniach (180 z termoobiegiem). Po wyjeciu z piekarnika odstawic na 5 minut, a potem przelozyc na kratke do calkowitego wystygniecia.


12 comments:

  1. najbardziej ze wszystkich ciastek lubię maślane, kruche... Twoje dodatkowo cytrynowe muszą być pyszne :-)

    ReplyDelete
  2. Przypominają mi troszkę moje ulubione ciasteczka, które jadłam podczas mego pobytu na Wyspach. Coś mi się widzi, że smakują równie doskonale. Zapisuję! :)

    Uściski!

    ReplyDelete
  3. śliczne! :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  4. Wyglądają niesamowicie - jak plasterki bułki.:)
    Super!

    ReplyDelete
  5. Dawno nie robiłam ciasteczek. Podobają mi się Twoje!:)

    ReplyDelete
  6. ciasteczka lubię i piekę ostatnio bardzo często (do kawki jak znalazł;) niestety mam w domu łasucha, który choćby nie wiem jak głęboko schowam puszkę z ciachami i tak ją odnajdzie;)

    ReplyDelete
  7. Och, zazdroszczę stylowej książki z przepisami ;) Ciasteczek dawno nie piekłam - szczególnie lubię moment krojenia wałków ciasta w przyszłe ciasteczka :) A Twoje kuszą! :)

    ReplyDelete
  8. Robię bardzo podobne tylko w wersji z kakao:)

    ReplyDelete
  9. Bardzo lubię taki rodzaj ciastek, bardzo mnie kuszą :)

    ReplyDelete
  10. Maggie, wyglądają pysznie! Najzwyklejsze maślane też bardzo lubię :) Chyba przegrywają tylko z czekoladowymi z kandyzowanym imbirem ;)
    Miłego dnia!

    ReplyDelete
  11. Intrygujące zestawienie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    ReplyDelete