Monday, 25 April 2011

Nie calkiem swiatecznie. Klopsiki w stylu cajun.

Cajun to francuskojezyczni mieszkancy wybrzeza Zatoki Meksykanskiej w USA. Tak samo nazywa sie dialekt, kultura i muzyka tej ludnosci, a takze jej kuchnia. Ta ostatnia opiera sie na ryzu z warzywami, miesem i owocami morza, czesto pojawia sie w niej cebula, seler naciowy i slodka papryka. Jest mniej wykwintna - i bardziej pikantna - od kreolskiej.
Przepis na klopsiki w stylu cajun znalazlam w ksiazeczce dolaczonej do mojego Kenwooda. Spodobala mi sie jego prostota, a lista skladnikow sugerowala cos pysznego. Faktycznie, klopsiki wyszly naprawde smaczne: wyraziste, ostre, a przy tym delikatne. W towarzystwie papryki i ryzu stanowia dobra propozycje na szybki i prosty obiad.

Klopsiki z kurczaka w stylu cajun
Skladniki:
(na 4 osoby; robilam z polowy)
- 450 g mielonego miesa z udek kurczaka
- 2 lyzeczki przyprawy cajun (mozna kupic gotowa, a mozna zrobic samemu)
- 2 lyzeczki ostrego sosu chilli
- sol i pieprz do przyprawienia
- 1 lyzka swiezej posiekanej natki pietruszki
- 1 lyzeczka maki kukurydzianej
- 2 lyzki maki pszennej
- 2 lyzki oleju slonecznikowego
- 1 mala czerwona papryka, oczyszczona z nasion
- 1 mala zolta papryka, oczyszczona z nasion (zastapilam pomaranczowa)
- 4 lyzki kwasnej smietany

Mieso wlozyc do miski, dodac przyprawe cajun, sos chilli, make kukurydziana, pietruszke i odrobine soli, porzadnie wymieszac. Uformowac 16 malych kuleczek i obtoczyc je w mace, zeby sie nie kleily. Olej rozgrzac na duzej patelni i smazyc klopsiki na malym ogniu przez okolo 10 minut, az nabiora zlotobrazowego koloru. Papryke pokroic w cienkie paski i dodac do kurczaka. Podkrecic ogien i smazyc przez kolejne 5 minut, az papryka lekko poczernieje przy krawedziach. Zdjac z ognia, dodac kwasna smietane, doprawic sola i pieprzem, wymieszac. Zostawic na 2-3 minuty, podawac z ryzem i zielona salatka.

5 comments:

  1. Ciekawe jak smakują! :) pozdrawiam

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  2. rzeczywiście, nieświątecznie.
    ale za to ze smakiem. intrygujące klopsiki ;]

    ReplyDelete
  3. Wspaniały pomysł na klopsiki, aż się zrobiłam trochę głodna.:)

    ReplyDelete