Wednesday, 17 November 2010

Zielono mi. I bialo. I troche zolto tez.

Mam szczescie: w budynku, w ktorym pracuje, jest kuchnia, a w niej mikrofalowka. A jesli tak sie zlozy i zapomne zabrac ze soba lunchu, w poblizu znajde kilkanascie opcji jedzeniowych, zaczynajac od sieciowych barow kanapkowych, a konczac na uroczych malych restauracyjkach.
Moj Mezczyzna ma gorzej. Bo ani mikrofalowki, ani sklepu, ani kuchni u niego nie ma. Jest tylko pomieszczenie, ktore sluzy do tego, by usiasc pod sciana i zjesc to, co sie ze soba przynioslo. Czyli, krotko mowiac, to, co przygotowalam.
A dzisiaj przygotowalam salatke. Prosta, z kilku zaledwie skladnikow, ale bardzo smaczna. Najlepszy jest sos: delikatnie pikantny, pachnacy czosnkiem, ktory wprost uwielbiam. Przepis znalazlam tutaj.


Salatka z brokulow i pieczarek
Skladniki:
- 1 glowka brokulow
- 300 g pieczarek
- 5 jajek
- 6 lyzek majonezu
- jogurt naturalny (dalam 4 lyzki, wystarczylo w zupelnosci)
- 2 zabki czosnku
- sol, pieprz, ulubione przyprawy (ja dodalam papryki i odrobine curry)
- 1 lyzeczka cukru
- 2-3 lyzki octu winnego

Jajka ugotowac na twardo, a gdy ostygna, pokroic. Brokuly podzielic na rozyczki, gotowac przez ok. 3 minuty we wrzacej wodzie z cukrem i sola (ciekawostka: cukier sprawia, ze zielen brokulow staje sie intensywniejsza), odcedzic. W drugim garnku zagotowac wode z octem i sola, blanszowac w niej pokrojone w plastry pieczarki, odcedzic. Pozwolic, by wszystkie skladniki ostygly. W miedzyczasie przygotowac sos: wymieszac majonez z jogurtem, dodac zmiazdzony czosnek, sol, pieprz i przyprawy. Polac salatke, wymieszac. Warto poczekac jakies 15-20 minut, az sos sie przegryzie - wtedy smak bedzie znacznie lepszy.

3 comments:

  1. trzeba sobie radzic w każdej pracy. z kuchenką i bez:-)

    ReplyDelete
  2. też mnie ostatnio tak przyszpiliło bez kuchenki ;D ale uratował mnie kebab :)
    sałatka super, sos czosnkowy to coś co idealnie pasuje do brokuła ;)

    ReplyDelete
  3. takie smaki bardzo mi odpowiadaja:) a jak jeszcze jest sos czosnkowy to juz jest pyszne:)

    ReplyDelete