Saturday, 13 November 2010

Sniadanie mistrzow

Probowalam poczekac ze sniadaniem na mojego Mezczyzne. Snulam sie miedzy salonem a kuchnia, usilujac zajac czyms mysli. Przysiadlam przy komputerze, nie moglam sie skoncentrowac. Otworzylam ksiazke, czytanie jakos mi nie szlo. Jakis wewnetrzny glosik mowil mi, ze to wszystko dlatego, ze nie zjadlam jeszcze sniadania.
Musicie wiedziec, drodzy czytelnicy, ze ja jestem z tych, co to wstaja o swicie. Bez wzgledu na wszystko. Ot, mam nature skowronka. I tak sie jakos zlozylo, ze zwiazalam sie z sowa. Coz, milosc nie pyta o takie drobiazgi.
No wiec sila rzeczy sniadanie czesto jem sama. Ale to wcale nie znaczy, ze zadowalam sie byle czym. Zwlaszcza w weekend, kiedy mam wiecej czasu, lubie przygotowac cos specjalnego.
Tak, jak dzis. Bo dzis na sniadanie byla prawdziwie krolewska jajecznica z lososiem i odrobina smietany. A do tego cieply jeszcze chlebek z maki kukurydzianej z dodatkiem ziol i chilli. Wszystko wedlug przepisu Ainsleya Harriota. Prawdziwe sniadanie mistrzow.

Kukurydziany chlebek z chilli i jajecznica z wedzonym lososiem
Skladniki:
(na 4-6 osob)
Chlebek kukurydziany:
- 50 g roztopionego masla
- 150 g maki typu "self-raising" (albo zwyklej z dodatkiem 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia)
- 1 lyzka drobno mielonego cukru
- 1 lyzeczka soli
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
- 150 g maki kukurydzianej (ja uzylam polenty, wiec chlebek wyszedl lekko ziarnisty)
- 2 lekko roztrzepane jajka
- 300 ml maslanki
- 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
- 2 lyzki posiekanych ziol, takich jak pietruszka, szczypiorek i bazylia
Jajecznica:
- 8 jaj
- sol i pieprz do przyprawienia
- 50 g masla
- 4 lyzki gestej smietany
- 1 lyzka posiekanego szczypiorku, plus odrobina wiecej do dekoracji
- 175 g wedzonego lososia, pokrojonego w cienkie paski

Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Keksowke o wymiarach 20cm x 10 cm wysmarowac 1 lyzka stopionego masla. Make, sol, cukier i proszek do pieczenia przesiac do miski, dodac pieprz i make kukurydziana, wymieszac. Dodac jajka, maslanke i maslo, mieszac na gladka mase. Dorzucic do niej chilli i ziola, zamieszac, wylozyc do przygotowanej keksowki i piec przez 40-45 minut, az chlebek zrobi sie zlotobrazowy z wierzchu. Sprawdzic patyczkiem. Studzic na kratce.
Jajka na jajecznice ubic w misce, doprawic sola i pieprzem. Podgrzac maslo na patelni, az zacznie sie pienic. Wlac jajka na patelnie i smazyc przez 2-3 minuty. Zdjac z ognia, dodac smietane, wymieszac, az wszystko sie polaczy. Dodac szczypiorek i lososia, wymieszac. Podawac z posmarowanym maslem chlebkiem kukurydzianym.


4 comments:

  1. Ehh to widzę że nie tylko ja wstaję rano ;) a moja druga połowa Sowa śpi jak może najdłużej jeśli nie idzie właśnie do pracy ;)

    Jajecznica iście królewska!

    ReplyDelete
  2. witaj Maggie :-) widzę, że bardzo smaczne śniadanko miałaś! zaintrygował mnie chlebek kukurydziany... teraz już jestem ciekawa, czy mi wyjdzie z mąki bezglutenowej plus ta kukurydziana...dodam do zakładek i kiedyś sprawdzę :-)

    ReplyDelete
  3. A ja jestem taki twór - w tygodniu skowronek, w weekendy sowa...dziwne ;)
    A takie śniadanie mogłabym jeść codziennie...nawet zamiast obiadu w weekend ;)

    ReplyDelete