Tuesday, 16 November 2010

Pokaz, kotku, co masz w srodku.

O dzisiejszej kolacji, na ktora przepis znalazlam na mojej ulubionej stronie, myslalam wlasciwie od wczoraj. W moich wizjach rozwijalam pakunek z papieru do pieczenia - i delektowalam sie aromatem zawartosci. Wyobrazalam sobie te cudowne zawiniatka, wypelnione aromatycznym kuskusem z dodatkiem marynowanych suszonych pomidorow, czosnku, szczypiorku i pietruszki. Marzylam o delikatnym, soczystym filecie z lososia ulozonym na kuskusowej kolderce.
Balam sie, ze rzeczywistosc nie doscignie oczekiwan.
Na szczescie bylam w bledzie. Sa takie momenty, kiedy czlowiek cieszy sie, ze sie mylil.
Mezczyznie tez smakowalo: uzyl nawet tego slowka na "Z", zarezerwowanego dla najlepszych potraw. Slowem: strzal w dziesiatke.

Ziolowe paczuszki z lososiem i kuskusem
Skladniki:
(na 2 osoby)
- 110 g kuskusu (przepis wspomina o takim doprawionym juz czosnkiem i cytryna, ale mozna, tak jak ja, uzyc zwyklego i doprawic go samemu)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- garsc posiekanych ziol (pietruszka, estragon, tymianek i rozmaryn nadadza sie idealnie)
- 4 suszone, marynowane pomidorki, pokrojone na niewielkie kawalki (ja dalam 6, z czystej milosci do tychze pomidorkow)
- 4 galazki szczypiorku, posiekane drobno
- 2 filety z lososia, mniej wiecej po 140 g kazdy

Kuskus wsypac do miski, dodac oliwy, zalac bulionem, przykryc i odstawic na 10 minut, by specznial. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Kiedy kasza bedzie gotowa, dodac do niej ziola, pomidorki i szczypiorek. Doprawic do smaku. Przygotowac dwa duze kawalki papieru do pieczenia, na kazdym z nich ulozyc polowe kuskusu, a na nim rybe. Doprawic sola i pieprzem. Zwinac brzegi papieru tak, by powstaly zamkniete paczuszki. Piec przez okolo 15 minut. Podawac, nie odwijajac z papieru - te przyjemnosc nalezy zostawic jedzacemu.


A ze kuskus to przeciez kasza, przepis dodaje do akcji.

6 comments:

  1. no właśnie o tym łososiu też ostatnio myślałam :)

    ReplyDelete
  2. na pewno pysznie smakowało ;)

    ReplyDelete
  3. też lubię tą stronę :))
    a kuskus uwielbiam za jego prostotę w przygotowaniu ;)

    a Twoje danie sprawia, że mam ochotę wciągnąć je przez monitor :) na pewno wypróbuję!

    ReplyDelete
  4. ale pysznie! podoba mi się ta Twoja kolacja :)

    ReplyDelete
  5. bardzo mi się ten pomysł podoba.

    ReplyDelete