Mam slabosc do sernikow. I to kazdego rodzaju. Te na bazie twarogu, te z mascarpone i smietana, te z serkiem homogenizowanym i te z kremowa Philadelpha tez. Na tradycyjnym spodzie, na pokruszonych ciasteczkach, bez spodu. Z owocami, czekolada, galaretka, bakaliami. No, uwielbiam i juz.
Dorotus slusznie zauwazyla, ze sernik to nie ciasto, wiec nie trzeba obawiac sie zakalca. Tym, ktorzy chca wiedziec, jak sztuke robienia sernikow doprowadzic do perfekcji, polecam jej fantastyczny poradnik.
A tymczasem zapraszam na lekki, intensywnie cytrynowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Smakuje wybornie, a jest przy tym - jak na sernik - dosc lekki. Taka mala, niewinna przyjemnosc. Przepis znaleziony tutaj zmodyfikowalam nieznacznie, zmniejszajac ilosc cukru. Zwiekszylam za to wage skladnikow na spod, bo moja blacha jest nieco wieksza niz ta z przepisu. Uzylam tez zelatyny w proszku, bo taka akurat mialam pod reka.
Cytrynowy sernik
Skladniki:
- 80 g ciasteczek digestive
- 50 g rozpuszczonego masla
- 200 g kremowego serka (Philadelphia albo cos podobnego do niej sprawdzi sie idealnie)
- 500 g twarozku typu quark
- 200 g cukru pudru (ja dalam 150 g i uwazam, ze wiecej nie trzeba)
- sok z 3 cytryn i skorka z 2
- 4 listki zelatyny (albo ok. 3 lyzeczki, jesli uzywacie sproszkowanej)
Ciasteczka pokruszyc (najlepiej wkladajac je do woreczka i rozgniatajac je walkiem do ciasta - w ten sposob unikniemy balaganu w kuchni) i wsypac do garnka z roztopionym maslem. Powstala mase rozlozyc rownomiernie na dnie formy. Wstawic do lodowki, zeby zastygla Twarozek i kremowy serek ubic mikserem z cukrem, dodac skorke z cytryn. Zelatyne rozpuscic w wodzie, a potem polaczyc z sokiem z cytryn w garnku na malym ogniu. Wlac do masy serkowej, wymieszac. Mase wylozyc na przygotowany wczesniej spod, a potem wstawic do lodowki.
I tak po oczach sernikiem, wieczorem? Ja wielbię serniki, a już jak sernik jest cytrynowy to w ogóle poezja smaku. Ehh, będę szamać fetę z sałatki, może mi się odechce sernika.
ReplyDeleteale pysznosci sernikowe:) nie patrzac na godzine to zjadlabym kawalek i to nie jeden:)
ReplyDeletez tymi sernikami to ja mam chyba podobnie. lubię każdy. choc sama ich nie piekę.
ReplyDeletePiękny. Żałuję strasznie, że nie ma u nas nigdzie serka quark.
ReplyDeleteKabamaiga -nic straconego, mozesz z powodzeniem zastapic go mielonym bialym serkiem do wypiekow. Sprawdzalas moze w Lidlu? Slyszalam, ze tam mozna dostac.
ReplyDeletewygląda przepięknie kremowo
ReplyDeleteBardzo apetyczny ten sernik.
ReplyDelete