Wednesday, 3 November 2010

No to klops.

"- Czy jest mielone?
- Mielim.
- To ja poczekam.
- Nie trzeba, mielim wczoraj."

Gotujemy po polsku!

Musze przyznac, ze polska kuchnia nigdy nie nalezala do moich ulubionych, zarowno pod wzgledem gotowania, jak i jedzenia. Moja Mama byla (i nadal jest) mistrzynia w przyrzadzaniu tradycyjnych polskich potraw; ja z rodzima kuchnia radze sobie, delikatnie mowiac, srednio. Inna sprawa, ze nigdy nie kwapilam sie, by ja lepiej poznac.
Teraz zastanawiam sie, czy aby nie byl to blad. I powaznie mysle o nadrobieniu zaleglosci. 
Dlatego z duzym zainteresowaniem sledze akcje Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku". I nie moge sie nadziwic roznorodnosci polskiej kuchni. Kto wie, moze kiedys nabiore do niej cieplejszego stosunku?
Tymczasem, swiadoma tego, ze Mezczyzna nie moze zyc samym risotto, makaronami i zupami, postanowilam przygotowac cos, co bylo jednym ze zlotych standardow w moim rodzinnym domu: kotlety mielone z puree ziemniaczanym i mizeria. Przepis, choc zadna miara nie jest odkrywczy ani nowatorski, dolaczam do wspomnianej powyzej akcji - i obiecuje, ze kiedy Irena i Andrzej oglosza nastepna edycje, postaram sie troche bardziej i wygrzebie cos oryginalnego.


Kotlety mielone
Skladniki:
- 400 g miesa mielonego (tradycyjnie uzywa sie wieprzowiny, ale ja wole wolowine)
- 1 mala cebulka
- czerstwa bulka rozmiekczona woda
- bulka tarta
- 1 jajko


Cebule drobno pokroic, wymieszac z miesem i bulka, przyprawic sola i pieprzem. Formowac niewielkie, lekko splaszczone kulki, obtaczac w jajku i bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju przez kilka minut, az kotlety zrumienia sie z obu stron. Najlepiej smakuje z ziemniakami w dowolnej formie oraz mizeria.

4 comments:

  1. idealny zestaw;) mój W. mielone kocha, do tego ziemniaczki i najczęściej właśnie mizeria lub buraki.

    ReplyDelete
  2. zgadzam się całkowicie, nie ma to jak mielone z mizerią :)

    ReplyDelete
  3. taki zestaw obiadowy bardzo lubie:)

    ReplyDelete
  4. bardzo je lubię. szybkie i zawsze pyszne, a ile możliwości z dodatkami! :)

    ReplyDelete