Sunday, 8 May 2011

Sniadanie po turecku. Menemen.

Co przychodzi wam do glowy, kiedy slyszycie slowo "sniadanie"? Kanapka z serem i szynka? Jajecznica ze szczypiorkiem? Owsianka?
W Turcji popularna odpowiedzia bylaby: menemen. To danie skladajace sie z papryki, pomidorow, cebuli, chilli i jajek, podsmazonych na patelni i podawanych z chlebem, od razu skojarzylo mi sie z meksykanskimi huevos rancheros i arabska shakshouka, wiedzialam wiec, ze na pewno bedzie pyszne.
Na codzien nieco zbyt czasochlonne dla przecietnego, spieszacego sie do pracy czlowieka, sprawdzi sie idealnie jako weekendowe sniadanie. Zadowoli kubki smakowe milosnikow pikantnych, wyrazistych potraw. Sycace, a przy tym lekkie i zdrowe, bo pelne paprykowo-pomidorowej dobroci. Warte kazdej chwili!
Przepis stad, zmienilam tylko proporcje.

Menemen
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona albo zielona papryka, przekrojona na pol, oczyszczona z nasion i pokrojona w plastry
- 1-2 czerwone papryczki chilli, oczyszczone z nasion, pokrojone w plasterki
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki
- 1-2 lyzeczki drobnego cukru
- 4 jajka
- maly peczek pietruszki, posiekany
- 6 lyzek gestego naturalnego jogurtu
- 2 zabki czosnku, przepuszczone przez praske

Oliwe rozgrzac na patelni i wrzucic na nia cebule, papryke i chilli. Smazyc, az papryka lekko zmieknie. Dodac pomidory z puszki i cukier, smazyc, az plyn sie zredukuje, doprawic do smaku sola i pieprzem. Drewniana lyzka zrobic cztery dziury w pomidorowo-paprykowej mieszance, w kazda z nich wbic jajko. Smazyc pod przykryciem, az jajka sie zetna. Posypac pietruszka.
Jogurt wymieszac z czosnkiem, doprawic do smaku. Wylozyc na podsmazone jajka albo podawac w oddzielnej miseczce.




Przepis bierze udzial w akcji F1 od Kuchni.

16 comments:

  1. kurde, nie mam papryki :( a już sunęłabym do kuchni z tym przepisem.. Smacznego!

    ReplyDelete
  2. o rany... takim śniadaniem bym z pewnością nie pogardziła xd cudownie, smakowicie się prezentuje.

    ReplyDelete
  3. Jak kuchnia arabska bardzo różni sie od naszej :) U nas kanapka, płatki z mlekiem, a w Turcji pachnące i parujące śniadanie. Bardzo lubię zaczynac dzień od czegos na ciepło, zupełnie inaczej wtedy się w ciagu mnie czuje niz po zimnym sniadaniu.

    ReplyDelete
  4. po wczorajszej wizycie na ryneczku mam wszystko :) mam podobny przepis, w którym dołki z wbitymi jajkami lądują w piekarniku. Ale przecież o ile prościej na patelni! Bomba :) To ja spadam do kuchni.

    ReplyDelete
  5. Aż mi ślinka pociekła (oglądam Twoje danie przed śniadaniem:))

    ReplyDelete
  6. Takiego śniadania to ja nie odmawiam :D

    ReplyDelete
  7. fajny pomysł śniadaniowy, trzeba będzie kiedyś wypróbować:)

    ReplyDelete
  8. jak dla mnie idealne, uwielbiam ciepłe i syte śniadania :)

    ReplyDelete
  9. Znakomity pomysł i jak apetycznie się prezentuje - jestem już wprawdzie po śniadaniu, ale takie danko to pewnie i na lekki obiad bardzo by pasowało - mnie w każdym razie na pewno.:)

    ReplyDelete
  10. Słyszałam o tym tureckim śniadanku na kanale TRAVEL. To coś w sam raz dla mnie, bo bardziej lubię zjeść rano na słono, to daje mi więcej energii :) Po takim wpisie muszę się skusić. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  11. POdobne śniadanie (jajko w pomidorach) ma też włoski rodowód, różni się tylko dodatkami. Lubię :)

    ReplyDelete
  12. To jest właśnie ciekawe, że dla mnie największą zmorą nie są obiady czy kolacje ale te nieszczesne śniadania. pozdrawiam

    ReplyDelete
  13. u mnie śniadanie zawsze szybkie...takie pyszności to chyba tylko w weekend udałoby się zrobić i zjeść ;)
    pozdrawiam również z wyspy.

    ReplyDelete
  14. Bardzo lubię takie wytrawne śniadania, więc spokojnie mogłabym powitać nim każdy dzień, nawet poniedziałek:)

    ReplyDelete
  15. ale superowe śniadanko...

    ReplyDelete