Saturday, 21 May 2011

Ciasto Mleczna Kanapka

Znalazlam je u Doroty i, jak to czesto bywa, nie moglam przestac o nim myslec. Snilo mi sie po nocach i wiedzialam, ze po prostu musze je zrobic. A ze mialam akurat mleko w proszku, postanowilam wcielic moj plan w zycie.
Przy robieniu biszkoptu (choc nie wiem, czy to dobra nazwa, bo ciasto jest dosc zbite i ciezkie) wszystko poszlo gladko i bezproblemowo. Schody zaczely sie, gdy dodalam do masy mleka w proszku, a ta nijak nie chciala zrobic sie na tyle gesta, by mozna bylo nia przelozyc ciasto. Z pomoca przyszla mi zelatyna w listkach: nie wplynela w zaden sposob na smak kremu, jednoczesnie sprawiajac, ze nie rozlewa sie na wszystkie strony. Podejrzewam, ze przyczyna moich klopotow byl fakt, ze mleko w proszku powinno byc pelnotluste, a moje bylo chude. Najlepiej wiec trzymac sie przepisu, a wszystko pojdzie dobrze.
Ciasto smakowalo wszystkim, nie tylko najmlodszym. Milosnicy mocno mlecznych wypiekow (i wiadomego produktu, ktoremu ciacho zawdziecza nazwe) beda zachwyceni!

Ciasto Mleczna Kanapka
Skladniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 3 lyzki kakao 
- 2 lyzki oleju 

Bialka ubic na sztywna piane, dodajac pod koniec ubijania cukier, a nastepnie zoltka. Zmiksowac. Dodac olej i dalej miksowac. Make przesiac, wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszac delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wylozyc do wczesniej wylozonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 34 cm i piec ok. 20-25 minut w 170 stopniach. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wlozony w jego srodek bedzie po wyjeciu suchy.

Masa mleczna:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki pelnotlustego mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masla
- 16 g cukru wanilinowego (dalam cukier z wanilia)

Mleko zagotowac z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzic. Maslo utrzec, powoli dodawac do niego wystudzone mleko, dalej ucierajac. Wsypac przesiane mleko w proszku i ucierac do gladkosci. Ostudzony biszkopt przekroic wzdluz i przelozyc gotowa masa.

Polewa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masla

Maslo i czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, przestudzic. Polac ciasto i odstawic do zastygniecia (moje stalo w lodowce, ale dobrze wyjac je na godzine, dwie przed podaniem, by masa zrobila sie mniej twarda.)


Photobucket

18 comments:

  1. widzę że w końcu je zrobiłaś. prezentuje się bajecznie;)

    ReplyDelete
  2. Wygląda niesamowicie! Przed chwilą się obudziłam i przez Ciebie już od rana będę miała ochotę na słodkie:)

    ReplyDelete
  3. Maggie, wow! wyglądają obłędnie! dostanę kawałeczek?

    ReplyDelete
  4. Ja też ostatnio robiłam to ciasto, bo nie dawało mi spokoju i miałam na nie straszną ochotę. A okazało się, że jest takie sobie...za słodkie dla mnie :) Ale za to pięknie wygląda ;)

    ReplyDelete
  5. Wygląda fantastycznie. A za mną też to ciasto chodzi już jakiś czas :)

    ReplyDelete
  6. Nie miałam z nim żadnych problemów za każdym razem, jak je piekłam. Warto machnąć pełnotłuste składniki, bo to przecież większa przyjemność dla podniebienia :P Brałam też raz półtłuste i było w porządku też :)

    ReplyDelete
  7. Maggie strasznie fajne to ciasto :) Pewnie nie umiałabym się powstrzymać przed wyjadaniem masy z miski :)
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    ReplyDelete
  8. Woow, ale pyszna :) uwielbiam mleczne kanapki a ciasto jest pewnie jeszcze smaczniejsze :)
    Ja zabieram się za moje "ślimaczki" :)

    ReplyDelete
  9. Aż mnie kusi ta masa ze środka!

    ReplyDelete
  10. też kiedyś robiłam :) fajne Ci wyszło
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  11. O, zbywa mi w szafce sporo mleka w proszku :> Pyszny przepis!

    ReplyDelete
  12. Mam w domu takiego małego miłośnika tych batoników. chyba muszę mu zrobić to ciasto. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  13. Rany, ale się rozmarzyłam patrząc na te pyszności!

    ReplyDelete
  14. zabieram kawałek - śliczne pozdrowionka

    ReplyDelete
  15. często robię to ciasto, u mnie nazywa się milky way. Masz rację, jest pyszne. Faktycznie mleko musi być pełnotłuste. Jak je zrobiłam pierwszy raz to rodzina przez kilka weekendów się go domagała. Dobrze, ze robi się go szybko:) pozdrawiam

    ReplyDelete