Thursday 28 October 2010

Makaron z krewetkami, czyli kolacja w 8 minut

Sa w zyciu takie chwile, kiedy czlowiek jest bardzo, ale to bardzo glodny. Zalezy mu na tym, zeby zjesc juz, teraz, zaraz. Niektorzy ludzie w takich momentach siegaja po ulotke pobliskiej pizzerii albo chinczyka.
Ja przygotowuje ekspresowy makaron.
Szybkosc jego przygotowania w niczym nie umniejsza smakowi: delikatny, smietankowy, z cytrynowa nutka i dodatkiem duzych, soczystych krewetek. No i zielony groszek, drobne kuleczki usmiechajace sie do mnie wiosennie z talerza.
8 minut z zegarkiem w reku - i kolacja na stole. Kolejna minuta na odkorkowanie butelki bialego wina.
Czego chciec wiecej?

Makaron z cytrynowa nutka z krewetkami i groszkiem
Skladniki:
(na 4 osoby; ja robilam z polowy porcji)
- 350 g makaronu linguine (albo innego dlugiego)
- 140 g duzych, mrozonych krewetek
- 100 g mrozonego zielonego groszku
- 1 zoltko
- sok i skorka starta z 1 cytryny
- garsc startego parmezanu
- kwasna smietanka (opcjonalnie)

Makaron ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu. Na 3 minuty przed koncem gotowania dodac krewetki i groszek. Odlac szklanke wody, w ktorej makaron sie gotowal, i odstawic - przyda sie potem. Makaron odcedzic i wrzucic z powrotem do garnka. Dodac jajko, sok i skorke z cytryny, wiekszosc parmezanu i odrobine kwasnej smietanki. Wymieszac wszystko razem, dodajac odrobine wody z makaronu, zeby mieszanina byla mniej zbita. Wylozyc na talerze, oproszyc pozostalym parmezanem. Ja dodalam tez odrobine swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Ot tak, dla smaku.

3 comments:

  1. taka i kolacja i wino.. to już prawie nic nie potrzeba. jak tylko Kogoś u boku.

    ReplyDelete
  2. takie kolacje to lubię i mogę mieć je codziennie :)

    ReplyDelete
  3. ekspresowe pyszności. to jest to

    ReplyDelete