Sunday, 3 October 2010

Szybszy niz dostawca chinszczyzny

Kiedy Mezczyzna wraca do domu i na pytanie, czy jest glodny, odpowiada, ze owszem, i to bardzo, warto miec na podoredziu jakis szybki przepis. Ten nieco orientalny ryz z patelni nadaje sie znakomicie: przygotowanie trwa jakies 15 minut, a efekt nie dosc, ze wyglada zachecajaco, to jeszcze smakuje niekiepsko. Lista skladnikow wydaje sie dluga, ale wiele z nich mozna znalezc w prawie kazdej szafce kuchennej.
Taka (na pewno nieco zdrowsza) alternatywa dla chinszczyzny na telefon.

Szybki smazony ryz
Skladniki 
(na 2 osoby)
- 2 lyzeczki oleju
- 1 rozklocone jajko
- 2 plastry bekonu (pokrojone na male kawalki)
- 175 g grzybow (pokrojonych w plasterki)
- 200 g mrozonego groszku (nie mialam groszku, zastapilam go mieszanka orientalna)
- 1 zabek czosnku (rozgnieciony)
- maly kawalek startego korzenia imbiru
- 2 lyzeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 lyzeczka cukru
- 250 g ugotowanego ryzu basmati

Olej rozgrzac na patelni, wlac jajko i poczekac, az sie zetnie. Zdjac z patelni i posiekac na kawalki. Dodac bekon i grzyby, smazyc przez jakies 3 minuty, dorzucic groszek, imbir i czosnek, smazyc przez okolo minute. Sos sojowy i cukier wymieszac. Podkrecic palnik, dodac ugotowany ryz i podgrzac, potem zalac slodkim sosem. Dorzucic wczesniej przygotowane jajko i podawac od razu, na goraco. Mozna, jesli ktos lubi, dodac wiecej sosu sojowego.

Smacznego!

2 comments:

  1. Smakowicie wygląda!!! Wpadnij do mnie!!!

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam ryż w szczególności z warzywami - taki jeszcze cieplutki prosto z patelni dobrze przyprawiony i aromatyczny. Twój wygląda idealnie.

    p.s
    mamy takie same kuchenki :D

    www.kuchcikowow.wordpress.com

    ReplyDelete