Thursday, 14 October 2010

Miodzio.

Dzisiejszy poranek: wczesna pobudka, duzy kubek kawy, chwila przy komputerze. Zero pospiechu, bo przeciez wolne od pracy i nie trzeba nigdzie gonic. Chwila spokoju, moment wytchnienia. Idealny, by upiec ciasto.
Miod w kuchni stosuje dosc czesto. Uwielbiam jego slodki, odurzajacy zapach. Lubie jego specyficzny smak. Doceniam naturalnosc i bogactwo skladnikow odzywczych. Nie przeszkadza mi nawet lepka konsystencja. Kiedy nikt nie patrzy, zdarza mi sie wlozyc palec do sloika z miodem i oblizac. Mmmmm... Miod jest miodzio!
W tym ciescie, poza miodem, glowna role graja migdaly. Dwa doskonale dobrane smaki, ktore uzupelniaja sie i doskonale harmonizuja ze soba. Jest tez szczypta soli, ot tak, dla dodania glebi.
Moje ciasto nie jest tak wysokie, jak powinno byc. Byc moze to wina blachy, ktora jest troche za dluga. Nie jest tez tak puszyste i wydaje mi sie, ze troche opadlo. Ale to nie zmienia faktu, ze smakuje wybornie.
Bede musiala sie bardzo postarac, by nie zjesc calego, zanim Mezczyzna wroci do domu.

Miodowe ciasto z chrupiaca migdalowa pierzynka
Skladniki:
- 175 g lekko solonego masla (mozna uzyc niesolonego i dodac 1/4 lyzeczki soli)
- 85 g miodu, plus 4 lyzki ekstra do polania ciasta
- 85 g mielonych migdalow
- 85 g drobno mielonego cukru
- 200 g maki
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 jaja plus 1 bialko
- 85 g platkow migdalow

Wszystkie skladniki poza jajkami wrzucic do jednej, duzej miski. Do tej samej miski wbic jedno cale jajko i jedno zoltko. Bialko, ktore zostalo, umiescic w innej misce wraz z dodatkowym bialkiem (zostaje jedno zoltko, w sam raz na maly kogel-mogel) i ubic na sztywna piane. Pozostale skladniki wymieszac mikserem na gladka mase. Dodac 1/3 piany, zmiksowac, wlac reszte piany i delikatnie wymieszac drewniana lyzka. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termoobiegiem) przez ok. 55 minut. Sprawdzic patyczkiem: wlozyc go w ciasto, jesli jest gotowe, bedzie czysty. Wyjac z piekarnika i polac rownomiernie 2 lyzkami miodu, posypac odrobina soli i wstawic do piekarnika na kolejne 5 minut. Po uplywie tego czasu wyjac i znow polac miodem. Studzic na kratce, nie wyjmujac z blachy.

3 comments:

  1. wow...miodzio malinka...lubie ciasta z migdalami i miodem;)

    ReplyDelete
  2. mmm... super ciacho:) prawdziwy cud-miod:)

    ReplyDelete
  3. niesamowicie kuszące połączenie!

    ReplyDelete