Jest miekki, wilgotny i pyszny. Pachnie truskawkami. Kruszonka na wierzchu ma delikatny, maslany smak. I gdyby nie to, ze nikogo nie bylo w domu przez caly dzien, pewnie nie przetrwalby do wieczora. O czym mowa? O slynnym juz maslankowym ciescie Tobatki, ktore swoja popularnosc zawdziecza prostocie wykonania, dostepnosci skladnikow i, oczywiscie, wspanialemu smakowi.
Dzis rano robilam je po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Mialo byc z rabarbarem, ale na targu przy pracy nie mieli ani jednej lodygi, wiec stanelo na truskawkach. Tak, wiem, nieszczegolnie sezonowo, ale czasem milo jest powspominac cieple, sloneczne dni.
Tak wiec: ciasto smakuje jak czerwcowe popoludnie. Moj maly, slodki kawalek lata.
Maslankowe ciasto z owocami
Skladniki:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maslanki
- 2 1/2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2-3 lyzeczki cukru waniliowego
- dowolne owoce (moga byc swieze, z kompotu, starte - do wyboru, do koloru)
Kruszonka:
- 1/2 kostki masla
- maka*
- cukier*
Skladniki wrzucic do miski, wymieszac, gotowa mase wlac do przygotowanej formy. Ulozyc na niej owoce, posypac kruszonka. Piec ok. 30-35 minut (ja pieklam jakies 45) w temperaturze 175 stopni.
I tyle. Proste, prawda?
A smakuje niebiansko.
* zawsze daje "na oko" i zawsze wychodzi; podejrzewam, ze kazdy z nas ma niezawodny sposob na kruszonke
To maślankowe ciasto Tobatki robię już od dwóch lat. Za każdym razie się udaje, zawsze jest pyszne i można użyć do niego większość owoców.
ReplyDeleteoj, jaki pyszny musiał być ten kawałek lata :)
ReplyDeletebardzo lubie to ciasto, a Twoje wyglada bardzo pysznie:)
ReplyDeleteZa te truskawki to zamorduję, taką chętkę mi robić teraz :D
ReplyDeleteCiasto zresztą też wręcz wstyd o tej porze oglądać!
nigdy nie piekłam ciasta na maślance... o Tobatce słyszę po raz pierwszy hmm chyba czas to nadrobić ;-) placuniek wygląda pysznie! wyślij mi kawałek, i truskawki, co też upiekę... skąd ja u licha wezmę truskawki hmm ;-)
ReplyDeletete truskawki idealnie do niego pasują. pysznie.
ReplyDeleteUwielbiam wszystko co posiada kruszonkę :)
ReplyDelete