Wednesday, 8 May 2013

Cinnamon roll pancakes

Jest cos przyjemnie domowego w slodkim zapachu cynamonowych buleczek. Nie wiem jak wy, ale ja nie jestem w stanie im sie oprzec. Dlatego kiedy znalazlam u Arvén te placuszki inspirowane moimi ulubionymi slodkimi buleczkami, wiedzialam, ze pojawia sie takze i u mnie. Wiedzialam tez, ze nie dam rady czekac dlugo i przygotowalam je na poniedzialkowe sniadanie.
I powiem wam jedno: byly przepyszne! Ze maja chyba milion kalorii i zdecydowanie nie sa najlepsza opcja, kiedy sezon na bikini czai sie tuz za zakretem? Ze z pewnoscia nie dorownuja pod wzgledem walorow zdrowotnych takiej owsiance? Ze przygotowanie ich zajmuje wiecej czasu niz sklecenie nawet najbardziej wymyslnej kanapki? Moze. Ale raz na jakis czas mozna o tym zapomniec i przyrzadzic sobie prawdziwa sniadaniowa uczte.
Pasty cynamonowej wyszlo mi troche za duzo; jesli i wam sie to zdarzy, mozecie ja wykorzystac do upieczenia cynamonowych buleczek.

Cinnamon roll pancakes
Masa na placuszki:
- 1 jajko
- 220 ml mleka
- 1 lyzka oleju
- szczypta soli
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- 230-250 g maki pszennej
Pasta cynamonowa:
- 100 g bardzo miekkiego masla
- 80 g brazowego cukru
- 1/2 lyzeczki cynamonu
Polewa:
- 50 g masla
- 2 lyzki cukru pudru
- kropla ekstraktu z wanilii
- 3 duze lyzki serka smietankowego

Przygotowac placuszki: wymieszac make z sola i proszkiem do pieczenia. Dodac jajko, mleko i olej, wymieszac do polaczenia skladnikow na wzglednie gladka mase.
Przygotowac paste cynamonowa: maslo rozetrzec z cukrem i cynamonem. Konsystencja powinna przypominac paste do zebow. Przelozyc do rekawa cukierniczego albo szprycy do dekoracji wypiekow.
Na rozgrzana, sucha patelnie wykladac mase na placuszki, a potem wycisnac na wierzchu kazdego z nich spirale z cynamonowej pasty, uwazajac, by nie byla za blisko krawedzi - jesli "zjedzie" z placuszka, zacznie sie przypalac. Smazyc, az pojawia sie babelki, nastepnie przewrocic na druga strone i smazyc jeszcze 1-2 minuty. Trzymac pancakes w cieplym miejscu, zeby nie ostygly podczas przygotowywania polewy.
Wszystkie skladniki na polewe podgrzac w rondelku, delikatnie mieszajac, az polacza sie na gladka, jednolita mase. Gotowe placuszki polewac po wierzchu ciepla polewa.


 photo cinnamonrollpancakes_zpsd82b514e.jpg

15 comments:

  1. Zgiń, przepadnij, siło nieczysta! ;-)

    ReplyDelete
  2. Zupełnie Ci się nie dziwię :) Placuszki wyglądają cudownie,a z racji tego, że jestem cynamonoholiczką, muszę je przyrządzić !

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam bułeczki i wszelkiego rodzaju placuszki z cynamonem :)

    ReplyDelete
  4. bułeczki bułeczkami, bikini to już w ogóle.... ale tą polewą z masłem i serkiem to po prostu skradłaś mi serce :) cynamonowe serce rzecz jasna ;)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam wszystko co ma cynamon<3

    ReplyDelete
  6. Pasta cynamonowa, aaaaaj jak ona musi dobrze smakować! Takie pancakes to królewskie śniadanko :)

    ReplyDelete
  7. Pal licho bikini, ja wybieram placuszki :D też widziałam je swego czasu u Arven i tak się do nich przymierzam :)

    ReplyDelete
  8. Jak to nie są najlepszą opcją? Zawsze są najlepszą. Trzeba potem tylko trochę dłużej poćwiczyć :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Co racja, to racja :) Chwilowo jestem unieruchomiona po wypadku, ale wkrotce znow zaczne cwiczyc, a to oznacza, ze bede mogla czesciej sobie pozwolic na takie sniadania!

      Delete
  9. Ale grubaski! Koniecznie muszę zrobić :>

    ReplyDelete
  10. Ubolewam nad tym, że jestem na diecie, ale popatrzeć sobie mogę :D

    ReplyDelete
  11. w przypadku takich pyszności nie istnieje pojęcie "kalorie". :)

    ReplyDelete
  12. Łał, śniadanie królów :) Pycha!

    ReplyDelete