Friday 6 July 2012

Zupelnie inna. Pizza z ziemniakami, serem Taleggio i oliwa truflowa.

Lubicie pizze? Ja - bardzo. Zwykle wychodze z zalozenia, ze mniej znaczy wiecej i stawiam na klasyczna prostote: sos pomidorowy, mozzarella i ziola w zupelnosci wystarczaja mi do szczescia, czasem na wierzchu poloze plasterek szynki parmenskiej i przyozdobie garscia rukoli.
Ta pizza jest jednak zupelnie inna niz wszystkie, ktorych do tej pory probowalam. Przede wszystkim dlatego, ze nie ma tu klasycznego, pomidorowego sosu. Zamiast tego jest oliwa z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Dodatki tez sa mocno nietypowe: specyficznie pachnacy, plesniowy ser Taleggio, slony i wyrazisty w smaku, a takze pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki. To wlasnie one zaskoczyly mnie najbardziej w tym przepisie, ktory znalazlam w ksiazce "Classic E'cco" australijskiego szefa kuchni Philipa Johnsona (Usagi, jeszcze raz dziekuje!) I to wlasnie ich obecnosc sklonila mnie, by go wyprobowac. Rezultat? Bardzo nietypowa, wykwintna i przepyszna pizza, ktorej smak zapamietam na dobre!


Photobucket


Pizza z ziemniakami, serem Taleggio i oliwa truflowa
(na dwie pizze o srednicy 28 cm)
Ciasto:
- 225 g maki pszennej chlebowej
- 14 g suszonych drozdzy
- 1 lyzeczka cukru
- 170 ml letniej wody
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1/2 lyzeczki soli morskiej
Na wierzch:
- 12 malych ziemniakow, wyszorowanych
- 1 lyzeczka posiekanego swiezego rozmarynu
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 1 lyzka oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g sera Taleggio (mozna zastapic miekkim, slonym serem z niebieska plesnia), pokrojonego w plastry
- oliwa truflowa i swiezo zmielony czarny pieprz



Ugotowac ziemniaki na parze, ostudzic i pokroic w grube plastry. Odstawic.
Wode, cukier i drozdze wymieszac w misce i odstawic na kilka minut, az zacznie sie tworzyc piana. Dodac make, sol i oliwe, zagniesc gladkie, elastyczne ciasto (ja wyrabialam mikserem przez okolo 10 minut na niskich obrotach), przykryc wilgotna sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, az podwoi objetosc (okolo 2 godziny). Po uplywie tego czasu ponownie zagniesc na lekko omaczonym blacie, podzielic na pol, uformowac kule, rozwalkowac i polozyc na blachach do pieczenia. Odstawic na kolejne 20 minut, by wyroslo.
Rozgrzac piekarnik do 250 stopni. W malej misce wymieszac oliwe, rozmaryn i czosnek, tak powstala mieszanka posmarowac ciasto. Na wierzchu ulozyc plasterki ziemniakow. Piec przez 10-12 minut, nastepnie ulozyc na wierzchu ser i piec przez kolejne kilka minut, az sie rozpusci, a brzegi sie zrumienia. Przed podaniem skropic oliwa truflowa i swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Podawac z lekka zielona salatka.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Kuchnia bardzo wloska 2012.


Kuchnia Bardzo Włoska 2012

26 comments:

  1. Wygląda i pewnie smakuje super! poproszę kawałek;)

    ReplyDelete
  2. tallegio, pyrki, to jedne z moich ulubionych skałdników. czy lubie pizzę - TAAAAK !!!!!!!! Taka z pyrkami, zazwyczaj jest robiona na duzych kwadratowych blachach- krojona na kawalki na wynos. Nie ma mi niestety kto pezynieśc, więc wirtualnie skubne sobie z 3 kawałki a piwo mam w lodówce. Do zobaczenia póxniej:D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam pizzę z dodatkiem oliwy truflowej! Piękna i taka apetyczna :) Ostatnio będąc na zakupach kusiło mnie, żeby kupić oliwę truflową, ale nie wiedzieć czemy zrezygnowałam... Teraz wiem, że przy najbliższej okazji muszę kupić :)

    ReplyDelete
  4. oho, coś czuję, że zrobię. :) a ciasto pizzowe jakie w smaku? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rocksanko, ciasto jest bardzo delikatne, dosc neutralne i miekkie. Moim ulubionym wciaz pozostaje to z przepisu Petera Reinharta, ale i to bardzo nam smakowalo.

      Delete
  5. Twoje wszystkie potrawy wyglądają tak smacznie, że czy się czegoś nie lubi czy się lubi to i tak ma się na nie ochotę! :)))

    ReplyDelete
  6. pizza z ziemniakami? ojej.
    albo ta oliwa truflowa.
    nie znam tego, ale... do odważnych świat należy!

    ReplyDelete
  7. niezwykły przepis, a najbardziej ciekawi mnie smak.

    ReplyDelete
  8. Po mojej pizzy z botwinką muszę spróbować koniecznie tej, bo lubię niebanalne połączenia na pizzy. W przeciwieństwie do Ciebie uwielbiam swoje pizze udziwniać do granic możliwości, wiec zwykła pizza nie zadowoli mnie tak jak to cudowne odkrycie :-)

    ReplyDelete
  9. pyszności! a ja jestem taka głodna :)

    ReplyDelete
  10. Pizza plus ziemniaki... a gdzieś to mam że to podwojna porcja tego co się lubi w biodrach odkładać :D zapisuję do zrobienia, bo zaintrygowało mnie takie połączenie. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  11. Kocham białe pizze... Cudownie urozmaicają te tradycyjne. Bardzo chętnie spróbowałabym sera Taleggio!

    ReplyDelete
  12. Takiej pizzy jeszcze nie jadlam. Musi doskonale smakowac :)

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  13. Nowe smaki! Lubię odkrywać nowe smaki:) Powiedz mi tylko proszę, gdzie można kupić taki ser?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W moich stronach praktycznie w kazdym wiekszym supermarkecie, w Polsce celowalabym w Alme, Piotra i Pawla, moze Auchan.

      Delete
  14. Hmmm, nie wpadłabym na zrobienie takiej pizzy, ale w sumie wszystkie składniki mi pasują do siebie i jednocześnie do mnie, musi być bardzo dobra :)

    ReplyDelete
  15. Z ziemniakami nigdy nie próbowałam. Musi być pyszna, bo wygląda wyśmienicie :)

    ReplyDelete
  16. rety!
    jak apetycznie!
    błagam o kawałek!
    :)

    ReplyDelete
  17. oo takiej pizzy to ja jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała!!

    ReplyDelete
  18. O rety, wszystko co uwielbiam na raz @_@. Niestety z robieniem pizzy muszę się wstrzymać do czasu wymiany piekarnika :(

    ReplyDelete
  19. super pomysł:) piękna biała pizza:)

    ReplyDelete
  20. świetny pomysł, wypróbuję :)

    ReplyDelete
  21. Uwielbiam pizze z ziemniakami...choc zdjaje sobie sparwe, ze dla wielu osob moze to byc dziwne polaczenie podobnie jak makaron z ziemniakami,ktory tez uwielbiam :)

    ReplyDelete