Monday, 2 July 2012

Slodko-kwasne. Ciasto z rabarbarem i budyniem.

Czlowiek uczy sie cale zycie. Ja na przyklad do niedawna myslalam, ze rabarbar to owoc, bo przeciez nie moze byc inaczej, skoro robi sie z niego kompoty, smazy dzemy i dodaje do ciasta. Okazuje sie jednak, ze rabarbar to - uwaga, uwaga - warzywo. To ciasto doskonale nadaje sie wiec na otwarcie akcji Warzywa w slodyczach II.
Przepis znalazlam tutaj. Od razu przypadl mi do gustu i sama nie wiem, dlaczego zwlekalam tak dlugo z jego realizacja. Jednak zerkajac na ostatnie juz chyba w tym roku lodygi rabarbaru na straganie uswiadomilam sobie, ze musze sie spieszyc. I dobrze zrobilam, bo ciasto jest obledne! Wilgotne, dosc ciezkie i zwarte, o mocno maslanym, slodkim smaku, przelamanym kwaskowatoscia rabarbaru. Bardzo proste, bardzo codzienne. Takie ciasta lubie najbardziej.
W oryginalnym przepisie wykorzystany zostal custard, czyli jajeczno-mleczny deser, ktory troche przypomina rzadki budyn waniliowy. Mozecie wiec z powodzeniem wykorzystac go do przygotowania tego ciasta.

Ciasto z rabarbarem i budyniem
Skladniki:
- 400 g rabarbaru 
- 300 g drobnego cukru do wypiekow
- 250 g miekkiego masla
- 150 g gotowego custard albo budyniu waniliowego
- 250 g maki samorosnacej
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 4 duze jajka
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder, do oproszenia 

Przygotowac rabarbar: rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Lodygi oplukac, osuszyc, przyciac koncowki i pokroic na kawalki dlugosci malego palca. Ulozyc w plytkiej blasze albo naczyniu zaroodpornym, posypac 50 g cukru, wymieszac. Przykryc folia aluminiowa i piec przez 15 minut, zdjac folie, potrzasnac blacha i piec kolejne 5 minut, az rabarbar zmieknie, a sok zrobi sie gesty jak syrop. Wylac sok i ostudzic.
Natluscic i wylozyc papierem tortownice o srednicy 23 cm. Odlozyc 3 lyzki custard do miseczki, a reszte ubic z maslem, maka, proszkiem do pieczenia, jajkami, wanilia i cukrem na gladka mase. W formie ukladac na przemian 1/3 ciasta i 1/3 rabarbaru, nie przejmujac sie wyrownywaniem, na wierzchu dodatkowo zrobic kilka kleksow z custard. Piec przez 40 minut, az wyrosnie i zrobi sie zlociste, nastepnie przykryc folia aluminiowa i piec kolejne 15-20 minut, do suchego patyczka. Ostudzic w formie i oproszyc cukrem pudrem.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Warzywa w slodyczach II.




17 comments:

  1. Zamarzyl mi sie kawaleczke takiego ciasta :) Bardzo lubie wypieki z rabarbarem.

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  2. pięknie puszyste :D
    dziękuję za przyłączenie się do akcji :)

    ReplyDelete
  3. Może w tej wersji przekonałabym się do rabarbaru...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A custard uwielbiam szkoda że w Polsce niepopularny:[ ale czy w tym przepisie "nasz" gęsty gotowany budyń się sprawdzi?

      Delete
    2. Mysle, ze trzeba by go przygotowac z wieksza iloscia mleka, by mial odpowiednia konsystencje.

      Delete
  4. Pycha! Uwielbiam takie ciasta.Świetne ,puszyste no i z rabarbarem, który kocham:)

    ReplyDelete
  5. Wygląda obłędnie pysznie!

    ReplyDelete
  6. Maggie, ciasto wspaniałe! poczęstuję się, ok?

    ReplyDelete
  7. Pięknie wyrosło. Mi zwykle takie ciacha wychodzą zakalcowate, buuu.

    ReplyDelete
  8. Na takie ciasto to ja bym się rzuciła i tylko okruszki by zostały. Pyszne! :)

    Serdeczne pozdrwienia,
    Edith

    ReplyDelete
  9. Przepysznie wygląda! takie kuszenie od rana powinno być zabronione ;))
    pozdrawiam gorąco!

    ReplyDelete
  10. bardzo smakowite :) koniecznie do zrobienia :)

    ReplyDelete
  11. ależ pięknie wyrosło! mniam!

    ReplyDelete
  12. Maggie, ja tutaj usiłuję być na diecie!
    Piękne ciasto, piękne! Ja też takie chcę:)

    ReplyDelete
  13. Wygląda na prawdę zachęcająco tylko u mnie na wsi już nie ma rabarbaru :(

    ReplyDelete
  14. Uwielbiam takie połączenie smaków !

    ReplyDelete