Wednesday, 25 July 2012

Letnie orzezwienie. Mango lassi.

Panie i panowie, w koncu mamy lato. Niby nic dziwnego, w koncu jest lipiec, wiec to przeciez oczywiste, ale na Wyspach roznie z tym bywa. Tymczasem od jakichs czterech dni jest pieknie, cieplo, slonecznie, sucho. No, letnio po prostu. Znajomi z pracy smieja sie, ze chyba przywiozlam dobra pogode z Grecji. Kto wie, moze maja racje?
W takie upaly nie bardzo chce sie gotowac i jesc. Za to bardzo chce sie pic. Najlepiej sprawdzi sie cos lekkiego, owocowego, orzezwiajacego. Takiego jak mango lassi.
Lassi to napoj na bazie jogurtu, bardzo popularny w Indiach. Najbardziej tradycyjna wersja jest slona, czesto z dodatkiem kuminu. Ja osobiscie wole lassi na slodko, a wersja z mango, ktora byla pierwsza, z jaka sie zetknelam, do dzis pozostaje moja ulubiona. Ten wariant przypadnie do gustu tym, ktorzy nie maja czasu ani ochoty na szukanie w sklepach odpowiednio dojrzalych owocow, a nastepnie krojenie ich w kostke: wykorzystuje sie w niej puree z mango, ktore jest tak pyszne, ze moglabym je wyjadac lyzkami prosto z puszki.

Mango lassi
Skladniki:
(na 2-3 porcje) 
- 2 szklanki puree z mango
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 lyzki cukru (opcjonalnie; ja nie dodawalam)
- 1/4 lyzeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)

Wszystkie skladniki wlozyc do malaksera i zmiksowac na gladka, jednolita konsystencje. Podawac schlodzone. Przed podaniem mozna udekorowac nasionami kardamonu.


mangolassi


Przepis dodaje do akcji Kuchnia indyjska.


Kuchnia indyjska

25 comments:

  1. Wygląda smakowicie :) A pewnie gdyby to zamrozić to wyszłyby świetne lody :)

    ReplyDelete
  2. Aj, uwielbiam takie smaczki, przypominają mi wyprawę do Indii sprzed lat! :)

    ReplyDelete
  3. mam słabość do mango - tylko nie lubię takiego dojrzałego pozbawiać pestki, bo cała się upapram i sok cieknie po dłoniach ;) dlatego to puree z mango z puszki to fajny pomysł.

    ReplyDelete
  4. chodzi za mna juz od dawna;) Mango w domu juz dojrzalo, moze dzis sie w koncu za nie zabiore;)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam smak mango. To musi być pyszne :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    ReplyDelete
  6. Wygląda bardzo dobrze :)

    ReplyDelete
  7. wyglada naprawde pysznie!

    ReplyDelete
  8. Ale kusicie tym mango lassi! To już nie pierwszy przepis i czuję się tak bardzo skuszona, ze jutro zrobię! Pięknie wygląda! tak letnio, słonecznie!

    ReplyDelete
  9. Wygląda cudnie i strasznie orzeźwiająco.

    ReplyDelete
  10. O mniam mniam, robiłam ostatnio podobny napój, ale z brzoskwiń :)

    ReplyDelete
  11. A ja nigdy nie próbowałam i teraz to już muszę zrobić, bo naprawdę wspaniale wygląda

    ReplyDelete
  12. Nie miałam pojecia, że cos takiego w ogóle istnieje. Ja z pewnością dla podkręcenia tego napoju, kardamon bym dosypala, moze i też cynamon....

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  13. uwielbiam mango pod każdą postacią, więc czuję, że to coś dla mnie!! mniam!

    ReplyDelete
  14. O mamo! Mango!
    Uwielbiam ten owoc.

    Mam nadzieję, że na Wyspach pogoda się utrzyma :)

    ReplyDelete
  15. Mmm jakie żółciutkie:) Musi być pyszne!

    ReplyDelete
  16. Mango lassi jest przepyszne, co tu dużo mówić :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    ReplyDelete
  17. Piłam Mango lassi w jednej warszawskiej restauracji i zupełnie mi nie smakowało ;) Myślę, że takie przygotowane w domu byłoby o niebo lepsze! :)

    ReplyDelete
  18. chodzi ostatnio za mną kuchnia Indyjska, nie wiem czemu:D
    musi pysznie smakować;)

    ReplyDelete
  19. Tym łatwym sposobem można przenieść odrobinę Indii do domu :)

    ReplyDelete
  20. Mango lassi jest cudowne.
    Jestem uzależniona.
    A Twoja boska szklanka znowu kusi...

    ReplyDelete
  21. Właśnie w tej chwili marzy mi się takie schłodzone mango lassi :)

    ReplyDelete
  22. Mango lassi jest boskie podczas upałów :) Mniam, mniam!!

    ReplyDelete