Saturday, 7 July 2012

Prosto. Pieczony pstrag z creme fraiche.

Wielbiciele ryb czesto powtarzaja - a ja sie z nimi zgadzam - ze dobra ryba nie potrzebuje wielu dodatkow. Wystarczy jej troche soku z cytryny, odrobina soli, swieze ziola. Albo smietana. Tak, smietana, zwlaszcza ta kwasna, doskonale podkresla delikatny smak ryby. Skandynawowie dobrze o tym wiedza.
Ten przepis wygrzebalam w "Scandilicious" Signe Johansen. Spodobal mi sie ze wzgledu na prostote skladnikow i latwosc przygotowania. Podejrzewalam, ze smietanowy sos bedzie jego najbardziej zachwycajacym elementem - i nie mylilam sie: jest naprawde wspanialy, choc creme fraiche troche mi sie zwarzyla, wiec danie nie jest tak fotogeniczne. Nie moglam jednak nie podzielic sie nim z wami. Naprawde warto sprobowac!

Pieczony pstrag z creme fraiche
Skladniki:
(dla 2-4 osob)
- 2 lyzki klarowanego masla albo oleju roslinnego
- 2 srednie pstragi, wyfiletowane i oskrobane
- sok z 1/2 cytryny
- 2 lyzki brandy
- 300 ml creme fraiche
- szczypta morskiej soli
- suszone ziola (u mnie oregano i estragon)

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Na patelni, ktora mozna wlozyc do piekarnika, rozgrzac maslo lub olej. Filety doprawic sola i pieprzem, a nastepnie podsmazyc skorka do dolu na rozgrzanym tluszczu przez 1-2 minuty. Przewrocic na druga strone, dodac sok z cytryny i brandy, smazyc kolejna minute. Dodac creme fraiche, sol i ziola. Zdjac z ognia i wlozyc do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Podawac z zielona salatka i ziemniakami.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji F1 od kuchni 2012 w ramach GP Europy.


F1 od kuchni 2012

14 comments:

  1. Oooo, taka rybka to coś dla mnie. Chętnie wproszę się na kolację, zwłaszcza, że dziś upał skutecznie zniechęcił mnie do stania przy garach;)

    ReplyDelete
  2. kurczaaaki! ale rybka ;]
    wygląda szałowo.

    ReplyDelete
  3. Maggie, ta rybka wyglada pysznie. Coraz bardziej podoba mi sie ksiazka o ktorej wspominasz :) Niestety nie widzialam jej jeszcze tu na amazon...

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  4. Super wygląda rybka :) Niesamowicie apetycznie :)

    ReplyDelete
  5. Ależ pysznie się prezentuje ta rybka. Bardzo lubię ryby.
    Pozdrowienia :)

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam rybe wszystkie rodzaje mimo że wszystkich nie jadłam:)

    ReplyDelete
  7. Domyślam się, że pychota. Wygląda na taką, co rozpływa się w ustach :).

    ReplyDelete
  8. Taką rybkę to bym sobie zjadła:) I jednak kolejny dowód na to, że rybę się robi szybko:)

    ReplyDelete
  9. Ryby to jeden z unikalnych produktów, który pozwala nam odpocząć od wielu kalorii, dlatego jestem juz tak zaprogramowana, aby robić je light, co nie znaczy, że ta propozycja nie jest smaczna, może byc też pomostem, dla tych co dopiero do smaku ryb chcą sie przyzwyczić, a to jak wiadomo wymaga trochę wysiłku.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  10. Dodatek brandy bardzo ciekawy. Uwielbiam ryby, więc na pewno mi posmakuje :)

    ReplyDelete
  11. Takiej jeszcze nie robiłam, a lubię proste rybne potrawy.

    ReplyDelete
  12. uwielbiam pieczonego pstraga ;D

    ReplyDelete
  13. Wspaniały pstrąg - to jedna z moich ulubionych ryb

    ReplyDelete
  14. Mnie (fanki ryb) nie trzeba mnie namawiać na takie pyszności:D Świetny przepis i zdjęcie:)

    ReplyDelete