Czy zdarzaja sie wam takie dni, kiedy lodowka swieci pustkami, a cos zjesc trzeba? Mysle, ze kazdy je miewa. Ja mam na nie kilka sprawdzonych sposobow, a jednym z najszybszych jest omlet. Nawet ten najprostszy, z samych jajek doprawionych sola i pieprzem, jest smaczny, a podrasowany odpowiednimi dodatkami, moze stac sie prawdziwa uczta.
Dzisiejsza wersja jest dosc minimalistyczna, bo i zawartosc lodowki byla juz mocno nadszarpnieta: jajkom towarzyszy lagodna ricotta i, dla kontrastu, wyrazisty szczypiorek. Do tego garsc zielonych lisci i - dla naprawde glodnych - kawalek chrupiacej ciabatty. Wiecej nie trzeba.
Omlet z ricotta i szczypiorkiem
Skladniki:
(na 1 omlet)
- 2-3 duze jajka
- maly peczek szczypiorku, posiekany
- 100 g ricotty
- 1 lyzka masla
- sol i pieprz, do smaku
W misce porzadnie rozklocic jajka, dodac posiekany szczypiorek, doprawic sola i pieprzem. Dodac ricotte, wrzucajac po lyzeczce do jajecznej masy, i delikatnie wymieszac. Na patelni rozpuscic maslo, wlac mase i smazyc, az brzegi sie zetna (okolo 2 minuty), przewrocic na druga strone i smazyc kolejne 1-2 minuty. Podawac z zielona salatka i, opcjonalnie, chlebem albo bagietka.
Uwielbiam takie omlety. Wygląda pięknie!
ReplyDeleteWygląda extra. U nas w domu tylko ja jem omlety. Szkoda, bo tyle tracą, np taki o to jak ten Twój. Pozdrawiam serdecznie:-)
ReplyDeleteJa czasami celowo zostawiam pustą lodówkę na dzień lub dwa, żeby wyjeść starocie. To świetna okazja do wykazania się kreatywnością w kuchni :) Omleci wyszedł Ci Maggie pierwsza klasa :)
ReplyDeleteTaki omlet to ja bym jutro zjadła z wielką przyjemnością na śniadanie :)
ReplyDeleteDoskonałe składniki, więc musi być wspaniały.
Z pozdrowieniami,
Edith
Bardzo smakowicie wygląda ten omlecik:)
ReplyDeletePozdrawiam.
Wygląda bardzo zachęcajaco ;)
ReplyDeletetakie omlety 'śmieciowe' są najlepsze
ReplyDeleteMaggie jak dla mnie rewelacja. Sama dzisiaj marzę o czymś smacznym, a prostym zarazem :)
ReplyDeleteCoś z niczego dobrze znam, ale patrząc na lodówki znajomych studentów stwierdzam, że nie z każdej lodówki da się stworzyć takie cuda, lodówka też musi sobie kryć coś pysznego :)
ReplyDeleteJak dla mnie omlet z ricottą zapowiada się pysznie :)
idealne sniadanie lub lekki lunch ;D
ReplyDeleteTakie jedzonko jest rewelacyjne:)
ReplyDeleteŚniadanko jak się patrzy. Muszę bliżej zaprzyjaźnić się z ricottą;)
ReplyDeleteTak, tak proste a pyszne:)
ReplyDeleteTakie "śmieciowe" omlety i sałatki są u nas najczęściej w co drugą środę. Tuż przed czyszczeniem lodówki z resztek;) Omlet super!
ReplyDeleteJak z ricottą, to ja w ciemno biorę :). Dawno nie jadłam omletu, właśnie nabrałam ochoty.
ReplyDeleteależ ja uwielbiam takie proste danka :_)
ReplyDeletepochwała oszczędności :)
ReplyDeletemase pysznych przepisow....nie mialam chwili by zerkac co tutaj dobrego i smacznego slychac a tu tyle nowosci.....fajnie....jak wroce z wakacji to bede gotowac.....
ReplyDeleteCoś z niczego, ale jak pysznie wyglada:) Mi niestety omlety nie wychodzą:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz
ReplyDeleteNie wpadłabym na dodanie ricotty :) Na pewno wypróbuję!
ReplyDeleteOmlety i mi często życie ratują :)
ReplyDeletesame dobre składniki :)
ReplyDeleteomlety omlety ! kocham omlety. Wczoraj sobie zrobiłam podobny ale z warzywkami <3
ReplyDeleteoj tak, pyszności, chętnie bym takiego wciągnęła ;)
ReplyDeletecodzienne jedzenie jajek ponoć szkodzi, i gdyby nie to, to mogłabym mieć codziennie pusta lodówkę z 3jajkami. No jeszcze jakiś pomidorek. Byłabym zadowolona jak cholera ! :)
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
super pomysł, a omlet to wg mnie najlepsza opcja śniadaniowa! :)
ReplyDelete