Tuesday, 31 July 2012

Lekka i pozywna. Chrupiaca letnia salatka.

Choc upaly mamy juz chyba za soba, to lato - przynajmniej to kalendarzowe - trwa nadal. Ba, nawet slonce czesciej wyglada zza chmur niz chowa sie za nimi, a to juz cos. Wraz z Mirabelka, Agata, Bartoldzikiem i Malwinna postanowilismy zakonczyc letnia edycje akcji Warzywa straczkowe lekkimi, idealnymi na te pore roku salatkami.
Nie zastanawialam sie dlugo nad przepisem: ten od razu wydal mi sie idealny. Prosta, kolorowa salatka z niewielka iloscia skladnikow i lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny jest lekka, smaczna i pozywna. Dostarcza tez organizmowi wielu zdrowych, niezbednych do zycia skladnikow. Jesli chcecie zabrac ja do pracy na lunch, mozecie wzbogacic ja kawalkami grillowanej piersi z kurczaka albo szynki parmenskiej - bedzie smakowac rownie pysznie i zaspokoi glod na dluzej.

Chrupiaca letnia salatka
Skladniki:
(na 4 porcje, robilam z polowy)
- 200 g malych pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry
- sok z 1 cytryny
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, z przycietymi koncowkami
- garsc swiezych, miekkich ziol: bazylii, pietruszki, estragonu, trybuli
- 100 g pomidorkow koktajlowych, pokrojonych w cwiartki
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 75 g parmezanu, startego na cienkie plastry

W misce wymieszac pieczarki z polowa soku z cytryny, odstawic, by grzyby zmiekly. Fasolke gotowac przez 5-6 minut we wrzacej, osolonej wodzie (uwaga, by jej nie przegotowac), odcedzic i schlodzic pod zimna woda.
Wymieszac razem fasole, grzyby i ziola, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac pomidory, reszte soku z cytryny i oliwe z oliwek, wymieszac i udekorowac parmezanem tuz przed podaniem.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Warzywa straczkowe - edycja letnia.


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2012

14 comments:

  1. Uwielbiam surowe pieczarki w sałatkach, pycha :)

    ReplyDelete
  2. Sałatka z fasolką szparagowa jest naprawdę przednia.
    Ja parmezan drapię nożem i schodzą z niego cieniutkie wiórki :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To z zalozenia tez mialy byc cieniutkie wiorki, ale cos mi sie zdaje, ze noz mi sie stepil ;)

      Delete
  3. Podobają mi się składniki tej sałatki. Fasolka, pomidor i surowa pieczarka. Super:)

    ReplyDelete
  4. Bardzo fajna, ładna i z pewnością pysznie smakuje :)

    ReplyDelete
  5. A ja właśnie słyszałam, że upały mają wrócić do PL... Akurat jak ja wyjeżdżam :(

    ReplyDelete
  6. Coś mi się zdaje, że też by mi to bardzo smakowało.

    ReplyDelete
  7. Na taką sałatkę teraz miałabym ochotę. W sam raz na drugie śniadanie w pracy- może następne cztery godziny spędzone tu, byłyby bardziej znośne:)

    ReplyDelete
  8. Ale parmezanu na pakowałaś :) Bardzo pozytywnie, uwielbiam jego smak!

    ReplyDelete
  9. Zdecydowanie coś dla mnie! Może bez pieczarek... Chociaż "cytrynowe" brzmią zachęcająco, muszę spróbować.

    ReplyDelete
  10. uwielbiam takie proste połączenia, zwłaszcza latem!

    ReplyDelete
  11. brzmi przesmacznie, pewnie dodalabym orzechy wloskie :)

    ReplyDelete