Kiedy w sklepach pojawiaja sie pierwsze mlode ziemniaki, nachodzi mnie ogromna ochota na salatki z ich dodatkiem. Lubie w nich to, ze mozna do woli kombinowac ze skladnikami i za kazdym razem uzyskac inny rezultat. Wbrew powszechnemu przekonaniu, ziemniaki wcale nie sa niezdrowe ani tuczace, warto wiec przestac sie ich obawiac i zaczac czesciej wykorzystywac je w kuchni.
Przepis na dzisiejsza salatke wyszperalam w "Scandilicious" Signe Johansen, kapitalnej ksiazce na temat kuchni skandynawskiej. To wariacja na temat tradycyjnej salatki z ziemniakow, jajka i koperku, podkrecona wyrazistym, lekko cytrusowym dressingiem na bazie kwasnej smietany. Z powodzeniem wystarczy za caly lekki posilek, mozna tez zabrac ja na lunch do pracy. Jesli nie liczycie kalorii, krem salatkowy mozecie zastapic majonezem - z jego dodatkiem dressing bedzie moze bardziej grzeszny, ale rownie smaczny.
Salatka ziemniaczana z jajkiem
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 400 g mlodych ziemniakow, umytych
- 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 2 duze ogorki konserwowe, drobno posiekane
- 200 ml kwasnej smietany
- 1 czubata lyzka kremu salatkowego (albo majonezu)
- 1-2 lyzki gruboziarnistej musztardy
- 4 galazki koperku, drobno posiekane, plus troche wiecej do dekoracji
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta swiezo startego ziela angielskiego
- 4 jajka gotowane na twardo, pokrojone w cwiartki
Ziemniaki gotowac w osolonej wodzie przez 10-15 minut, az zrobia sie miekkie, ale nie rozgotowane. Odcedzic i ostudzic.
Dymke, szalotki, ogorki, smietane, krem salatkowy, musztarde, koperek, sok z cytryny i ziele angielskie wlozyc do miski, wymieszac, doprawic do smaku. Kiedy ziemniaki ostygna do temperatury pokojowej, zalac je dressingiem i dokladnie wymieszac. Przelozyc do duzej miski i udekorowac cwiartkami jajek oraz koperkiem.
Nie pogardziłabym taką sałatką:)U nas w domu nazywa się ona "Kartofel Salad" :)
ReplyDeleteA młode ziemniaki kojażą mi się przede wszystkim z gzikiem:)
Jak apetycznie wygląda! Połączenie smaku koperku i soku z cytryny mmmmmm.
ReplyDeletePysznie wygląda, faktycznie słonecznie. JA też lubię sałatki z młodych ziemniaków.
ReplyDeletePyszna sałatka, składniki to gwarantują :)
ReplyDeletewspaniały pomysł oczywiście do wypróbowania :) też przepadam za młodymi ziemniaczkami :)
ReplyDeletePyszności na letni obiad
ReplyDeleteJa bardzo rzadko jem ziemniaki, ale do młodych mam wielką słabość a jeszcze w takim smakowitym połączeniu to już w ogóle bajka :)
ReplyDeleteJa też kocham młode ziemniaczki w sałatkach. A Twój przepis na pewno wypróbuję :)
ReplyDeletebardzo lubię takie sałatki, fajna do grillka :)
ReplyDeleteoj, wygląda to na mój dzisiejszy obiad, tylko nie mam ogórków konserwowych, więc pozwolę sobie zastąpić kiszonymi :) a jakby to tak przygotować w większej ilości, to pasowałoby mi do grilla - podczas wakacji w Polsce będę szykować urodziny Tacie, ośmielę się pożyczyć przepis na tą sałatkę, ok? :)
ReplyDeleteAle słoneczna! Piękna po prostu!
ReplyDeleteja uwielbiam taką sałatkę do grilla:) wygląda pysznie:)
ReplyDeletewygląda apetycznie. lubię takie syte sałatki.
ReplyDeleteMmmm, przyrządzamy coś w podobnym stylu, z łososiem i kaparami - młode ziemniaki to niedoceniany składnik a taki pyszny :)
ReplyDeleteAle mi narobiłaś ochoty na ziemniaczaną sałatkę :) Robię taką bardzo prostą, z ziemniaków, drobno pokrojonej cebuli, ostrego musztardowego sosu i dużej ilości młotkowanego pieprzu. Uwielbiam ją, zwłaszcza kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe :)
ReplyDeleteJa nie liczę kalorii wcale, bo odejmują mi je joga i rower, więc chętnie przygotuję sobie taką sałatkę w wersji luksusowej, z majonezem :-D
ReplyDeletedawno ziemniaków nie jadłam, nie jestem ich wielką fanką ale teraz narobiłaś mi ochoty
ReplyDeletepyszne, kocham sałatki z dodatkiem jajek
ReplyDeleteDajcie chociaż łyżkę, pani kochana! :))
ReplyDeletez taką ilością jajek zjadłabym z przyjemnością :)
ReplyDeleteSuper pomysł na połączenie tych składników.
ReplyDeletebardzo ciekawa ! uwielbiam sałatki ziemniaczane i z pewnością wypróbuję ten przepis :)
ReplyDelete