Wednesday, 25 January 2012

Wege-enchiladas? Czemu nie!

Kuchnia meksykanska gosci u mnie dosc czesto: ja za nia przepadam, a Mezczyzna wprost szaleje. Enchiladas sa jednym z jego ulubionych dan, dlatego kiedy znalazlam ten przepis, wiedzialam, ze bede musiala go przetestowac. Takiej bezmiesnej wersji jeszcze nie robilam, bylam wiec ciekawa, czy zda egzamin.
Zdala! Juz kiedy smazylam cebule, grzyby i przyprawy, wiedzialam, ze bedzie pyszna: zapach wedzonej papryki, ktory unosil sie w powietrzu, byl po prostu obledny. Pikantny, wyrazisty w smaku farsz zadowoli wszystkich entuzjastow meksykanskich smakow. Nawet tych, ktorzy zarzekaja sie, ze posilek bez miesa to jakas pomylka. Niewykluczone, ze po sprobowaniu tego dania zmienia zdanie!
I jeszcze jedno: enchiladas sa bardzo sycace. I choc przepis jest teoretycznie dla dwoch osob, mysle, ze z powodzeniem najadlyby sie nim cztery (o troche mniejszych apetytach).

Enchiladas z grzybami i czarna fasola
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 1 cebula, posiekana
- oliwa z oliwek
- 200 g pieczarek kasztanowatych, pokrojonych w plastry
- 2 lyzki pasty chipotle (albo 2 lyzeczki wedzonej papryki i 1 lyzeczka lagodnej mielonej chilli)
- 4 pomidory, grubo posiekane
- 400 g czarnej fasoli z puszki, odcedzonej i oplukanej
- 4 tortille
- 100 g poltlustej creme fraiche
- 75 g startego dojrzalego sera Cheddar (jesli nie macie, mozecie uzyc innego sera o wyrazistym, ostrym smaku)

Na patelni rozgrzac odrobine oliwy i podsmazyc na niej cebule, az zmieknie. Dodac grzyby i smazyc, az sie zrumienia i zmiekna. Dodac paste chipotle (albo papryke i chilli) i smazyc przez minute, nastepnie dodac pomidory, posolic do smaku i smazyc, az pomidory zrobia sie miekkie. Dodac fasole, wymieszac, zdjac z ognia.
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Farsz podzielic rownomiernie miedzy 4 tortille i zwinac, a nastepnie ulozyc laczeniem do dolu w wysmarowanym oliwa naczyniu zaroodpornym. Posmarowac wierzch creme fraiche, posypac startym serem i zapiekac przez 25-30 minut, az ser sie przyrumieni.


Photobucket

Przepis dodaje do akcji Warzywa straczkowe.

Warzywa strączkowe

20 comments:

  1. Na taką meksykańską podróż bardzo chętnie się wybiorę!
    No i muszę w końcu zaopatrzyć się w wędzoną paprykę, bo dużo dobrego o niej słyszałam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Magda -> warto! Pachnie i smakuje zupelnie inaczej niz zwyczajna. No i wystarczy szczypta, by zmienic smak potrawy :)

      Delete
  2. Bardzo mi się podoba. I chyba to właśnie dzisiaj z przyjemnością zjem, bo wszystkie składniki mam na podorędziu. To chyba przeznaczenie. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Ja ostatnio zdobyłam wędzona papryczkę i eksperymentuję. Chętnie skusze się na Twój pomysł.

    ReplyDelete
  4. Ha, a u mnie też ostatnio gościły strączkowe enchiliady, też z GF, tylko, że dodatkiem do fasoli była soczewica. Jako że smakowały nam bardzo bardzo, zaraz zapisuję Twój przepis, bo domyślałm się, że w akompaniamencie pieczarek, będą równie smakowite!

    ReplyDelete
  5. Tym opisem przekonałaś mnie, by zakupić wędzoną paprykę... Widzę,że to nieozdowny składnik takich pysznych meksykańskich dań :)

    ReplyDelete
  6. Wszystko co w tortilli jest pyszne. A fakt, że nie ma w niej mięsa nawet mi się podoba. Czasami trzeba od niego odpocząć. ;)

    ReplyDelete
  7. na pewno przepyszne byly :)

    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam dania z dodatkiem wędzonej papryki, bo kompletnie zmienia smak całości :) A enchiladas zjem zawsze i chętnie (no prawie zawsze;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otagowałam Cię w zabawie blogowej:
      http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2012/01/tag-serialowy-czyli-co-ogladam-w-wolnym.html

      Delete
  9. Moja ulubiona fasola i pyszny ser. Biorę w całości :D

    ReplyDelete
  10. Bardzo lubię wędzoną paprykę :) I meksykańską kuchnię też. Nie ma innej opcji niż ta, że te enchiladas bardzo by mi smakowały.

    ReplyDelete
  11. Ja tu jako bezmięsna pozwolę się odezwać :-) Niezłego smaku mi narobiłaś

    ReplyDelete
  12. nie no, ratujcie! przecież zaraz padnę z głodu!

    ReplyDelete
  13. Wegetariańskie enchilady są pyszne! Muszę spróbować Twojej wersji:)

    ReplyDelete
  14. My też z mężulem lubimy kuchnię meksykańską. Enchiladas robiłam nie raz, bardzo fajny pomysł z fasolą i grzybami :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  15. Robię się głodna! :-)
    Ja z kolei lubię czasami zjeść jak facet - kusi mnie na taką wielgachną, napełnioną mięsem i warzywami enchilada. Jednak Twoja wersja też jest baardzo kusząca - ta wędzona papryka, fasola, pieczarki... Podsunę Panu Sandmanowi przepis, to on w naszym duecie odpowiada za dania obiadowe (ja nie tykam, zostaję zazwyczaj wypraszana z kuchni. i słusznie...) ;-)

    Pozdrawiam,
    Mrs. Sandman

    ReplyDelete
  16. jadłam tylko z serem i szpinakiem, a jestem ciekawa smaku czarnej fasoli :)

    pozdrawiam

    ReplyDelete
  17. bardzo fajne to danie, warte zapamiętania :)

    ReplyDelete