Mam takie dziwne schorzenie: nie moge sie oprzec nowym, nieznanym produktom. Kiedys nowosci przerazaly mnie, unikalam ich jak ognia, dzisiaj ciekawosc sprawia, ze po prostu musze ich skosztowac, nawet, gdyby to mial byc pierwszy i ostatni raz. Dlatego kiedy znalazlam ten przepis, a potem wyszperalam gdzies troche informacji na temat nieznanych mi papryczek peppadew, wiedzialam, ze wkrotce to danie pojawi sie na moim stole.
Pojawilo sie - i wzbudzilo zachwyt, wlasnie dzieki wspomnianym papryczkom. Jednoczesnie slodkie i pikantne (a kupilam te lagodniejsza wersje), bardzo wyraziste w smaku, swietnie "podkrecaja" aromatyczny, cebulowo-winny sos. Ci, ktorzy wieprzowiny unikaja, moga z powodzeniem zastapic ja kurczakiem: bedzie rownie pysznie, a na pewno troche lzej i zdrowiej. Zamiast kuskusu-giganta, ktory towarzyszyl miesu na moim stole, mozna uzyc makaronu fregola, ktory ma ksztalt malenkich kuleczek, albo zwyczajnego kuskusu. Mozna tez zajadac po prostu z gruba kromka chrupiacego chleba.
Wieprzowina z sosem winnym z papryczkami peppadew
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 4 steki z poledwicy wieprzowej, oczyszczone z tluszczu
- maka, do oproszenia miesa
- oliwa z oliwek
- 1 mala cebula, pokrojona w kostke
- 3 zabki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu
- szczypta drobnego cukru
- skorka z 1/2 cytryny i 1 lyzka soku
- 150 ml bialego wina
- 150 ml bulionu drobiowego
- 15 papryczek peppadew (ze sloiczka), przekrojonych na pol
- 150 g kuskusu-giganta albo fregoli (mozna zastapic zwyklym kuskusem)
- 200 g zielonej fasolki
Mieso przyprawic sola i pieprzem i oproszyc maka. Rozgrzac 1 lyzke oliwy z oliwek na patelni i zrumienic wieprzowine po obu stronach. Zdjac z patelni, odstawic. Na patelnie wlozyc cebule, czosnek, rozmaryn, szczypte cukru i doprawic sola i pieprzem. Smazyc przez okolo 5 minut, az wszystko zrobi sie miekkie i zlociste. Dodac skorke i sok z cytryny, wino oraz bulion, zagotowac, zmniejszyc ogien i dodac wieprzowine. Smazyc na delikatnym ogniu przez okolo 12 minut, az mieso bedzie gotowe, a sos zgestnieje. Na 5 minut przed koncem smazenia dodajac papryczki.
Przygotowac kuskus wedlug instrukcji na opakowaniu, fasolke ugotowac na parze. Podawac z wieprzowina polana sosem.
Ostro ! Uwielbiam pikantne potrawy i ostre papryczki z zalewy :) Podjęłabym wyzwanie skosztowania:) Kompozycja na talerzu kusząca :)
ReplyDeletePychota ;) Od jakiegoś czasu całkowicie zmienił mi się smak - od łagodnych potraw do mocno ostrych ;)
ReplyDeleteMmmm, fajnie!:)
ReplyDeleteA ja dalej nie spróbowałam kuskusu. Uwielbiam ostre :)
ReplyDeleteJa też bardzo lubię wypróbowywać nowości kulinarne. W otoczeniu słów: pikatne, słodko - winny Twoje danie wydaje się być bardzo atrakcyjne!
ReplyDeletePycha! Szczególnie podobają mi się te papryczki :)
ReplyDeleteNo wygląda obłędnie!
ReplyDeleteWygląda na bardzo pyszny obiad, całkiem w moim guście :)
ReplyDelete