Tuesday, 17 January 2012

Mielone inaczej. Pilaf z klopsikami z jagnieciny i groszkiem.

Jest cos wspanialego w daniach jednogarnkowych. Czy to fakt, ze wszystkie smaki zdaza porzadnie sie przeniknac i stworzyc jedna, pyszna calosc? A moze prostota wykonania, ktora sprawia, ze przygotowanie posilku po meczacym dniu w pracy przestaje sie wydawac wyzwaniem ponad ludzkie sily? Czy tez fakt, ze po wszystkim nie trzeba zmywac calej gory garow, garnkow, patelni i naczyn?
Mysle, ze kazdy z tych czynnikow ma spore znaczenie. I dlatego wlasnie lubie jednogary. Ten wpadl mi w oko, gdy szukalam sposobu na zagospodarowanie mielonej jagnieciny, ktorej mialam (i nadal mam) sporo w zamrazarce. Okazal sie strzalem w dziesiatke. Juz same aromatyczne klopsiki sa wspaniale, a z dodatkiem pachnacego kuminem ryzu i chlodzacego jogurtu z dodatkiem ogotka stanowia swietne polaczenie. Choc sycace, to danie jest niskotluszczowe, wiec nadaje sie dla wszystkich, ktorzy dbaja o zdrowe serce i smukla talie. Jesli chcecie uczynic je jeszcze lzejszym, zastapcie jagniecine mielonym miesem z indyka - smak na tym nie ucierpi, a zaoszczedzicie troche kalorii.

Pilaf z klopsikami z jagnieciny i groszkiem
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 400 g mielonej chudej jagnieciny (mozna zastapic indykiem)
- 3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 2 lyzeczki kuminu
- 300 g ryzu basmati
- wystarczajaca ilosc bulionu warzywnego, by przykryc ryz (ja dalam jakies 300 ml)
- 300 g mrozonego groszku
- skorka z 2 cytryny i sok z 1

Jogurt z ogorkiem:
- 1/2 ogorka, drobno posiekanego albo startego na tarce o grubych oczkach
- 150 ml jogurtu naturalnego
- mala garsc porwanych lisci miety 

Jagniecine wymieszac z polowa czosnku i 1 lyzeczka kuminu, doprawic sola i pieprzem. Za pomoca wilgotnych rak uformowac 16 malych klopsikow. Rozgrzac duza patelnie z pokrywka, podsmazyc klopsiki przez okolo 8 minut, od czasu do czasu przewracajac, az sie zrumienia. Zdjac z patelni i odstawic, na patelnie wlozyc ryz, dodac pozostaly kumin i czosnek. Smazyc przez 30 sekund, mieszajac, a nastepnie wlac bulion, przykryc i gotowac na malym ogniu przez 10 minut, az ryz wchlonie wiekszosc plynu.
Dodac groszek i usmazone klopsiki, smazyc jeszcze przez kilka minut, az groszek bedzie miekki. W miedzyczasie wymieszac jogurt z ogorkiem i mieta, doprawic do smaku. Gotowy pilaf podawac z kleksem jogurtu.
 

Photobucket

20 comments:

  1. całkowicie inaczej, całkowicie apetycznie!:)

    ReplyDelete
  2. Fajny pomysł. Kumin uwielbiam, więc ryż z pewnością by mi smakował. Reszta też apetyczna. No i jaka oszczędność naczyń :)

    ReplyDelete
  3. Podoba mi się. Z pewnością kiedyś skuszę się na podobne danie :)

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam ryż z kuminem, czasem gotuję go w kukrumie i doprawiam kuminem, niebo w gębie:) A klopsików chętnie bym spróbowała bo jagnięcych nie jadłam chyba nigdy.

    ReplyDelete
  5. w sam raz bo juz nie wiedzialam co z ta owca zrobic, no bo ile razy mozna perskie zarcie gotowac. I najwazniejsze dzieciakom bedzie smakowac:)

    ReplyDelete
  6. fajny pomysł z tymi zielonymi groszkami, myślę, że klopsiki można zastąpić warzywnymi i będzie super, również dla wegetarian :-)

    ReplyDelete
  7. Ten nadmiar jagnięciny możesz spożytkować - proponuję byś część podesłała do mnie;)

    ReplyDelete
  8. Znakomicie to wygląda. Pisze się na takie danie :)

    ReplyDelete
  9. Bardzo ciekawa propozycja. Nabrałam ochoty na klopsiki!

    ReplyDelete
  10. Bardzo fajne zestawienie. Wygląda pysznie!

    ReplyDelete
  11. Apetyczne danie. Uwielbiam połączenie ogórek + jogurt + mięta.
    Pierwszy rzut oka na zdjęcie mi wystarczył, aby wiedzieć, że to Twoje dzieło.

    ReplyDelete
  12. O tak, wygląda pyyysznie !:)

    ReplyDelete
  13. Dołączam się do zachwytów!!!!!

    ReplyDelete
  14. o, jak ja uwielbiam takie obiady! na pewno zrobię, i to jeszcze w te ferie.

    ReplyDelete
  15. Fajny pomysł na klopsiki :)

    ReplyDelete
  16. No faktycznie inaczej ten pilaf i inaczej klopsy. Ciekawe. jak dla mnie ok, choć mąż pewenie by się od kartofle dopominał.

    ReplyDelete
  17. Też lubię jendogary, ale przyznaję, że rzadko je robię, sama nie wiem czemu. Twój pilaf mnie przekonuje :)

    ReplyDelete
  18. Maggie, uwielbiam ostatnio jednogarnkowe jedzonko. Podoba mi sie Twoja propozycja.
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  19. Takiego dania jeszcze nie jadłam, ale wszystkie smaki się do mnie uśmiechają i chcę ich spróbować! :D ogórkowy sos - bardzo fajnie się zapowiada :D

    ReplyDelete