Monday, 30 January 2012

Lekko i smacznie. Pikantne klopsiki z pomidorowa salsa.

Klopsiki to taki przyjemny temat do wariacji, prawda? Mozna z nimi kombinowac bez konca. Wystarczy przyprawic je troche inaczej niz zwykle. Albo zrobic do nich inny sos. Albo zamiast miesa uzyc ryby. A najwazniejsze jest, ze za kazdym razem smakuja pysznie.
Te klopsiki spodobaly mi sie od pierwszego wejrzenia. Moze dlatego, ze - w przeciwienstwie do wiekszosci wersji, ktore testowalam - nie sa otulone pomidorowym sosem? Nie mam nic przeciwko takim sosom, ba, przepadam za nimi, ale czasem czlowiekowi potrzebna jest odmiana. Tutaj zamiast sosu jest troche przypadkowa pomidorowa salsa, ktora dodaje daniu "pazura". Same klopsiki tez nie naleza do lagodnych: dobrze doprawione, aromatyczne, kusza zapachem juz podczas pieczenia.
Przepis wyszperalam w ksiazce "Good Food: 500 Triple-Tested Recipes". Surowe klopsiki mozna zamrozic. Nigdy nie wiadomo, kiedy okaza sie przydatne...


Photobucket

Pikantne klopsiki
Skladniki:
- 500 g mielonego miesa (u mnie indyk, ale mozna uzyc rowniez kurczaka, jagnieciny, wolowiny albo wieprzowiny)
- 1 srednia cebula, drobno posiekana
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane
- 2 lyzeczki lagodnej przyprawy curry w proszku
- 2 lyzeczki mielonego kuminu
- 1 lyzeczka garam masali
- 1/2 lyzeczki ostrej mielonej papryki albo pieprzu cayenne
- 2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej
- 1 jajko, rozklocone
- 50 g bulki tartej
- 1 lyzka oliwy z oliwek


Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Mieso wlozyc do miski, dodac czosnek, cebule, przyprawy i posiekana kolendre, wymieszac. Dodac jajko i bulke tarta i ponownie dobrze wymieszac. Uformowac 15-18 rownych klopsikow (najlatwiej to robic wilgotnymi dlonmi). Rozgrzac oliwe na patelni i smazyc klopsiki przez okolo 5 minut, az beda rownomiernie przyrumienione. Przelozyc na blache do pieczenia i wlozyc do piekarnika na 15-20 minut. Podawac z zielona salatka, pomidorowa salsa i chlebkiem pitta.



Pomidorowa salsa:
- 4 dojrzale pomidory
- 1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z nasion
- 4-5 pomidorkow koktajlowych
- 3 papryczki peppadew z zalewy
- 1 szalotka albo 1/2 czerwonej cebuli
- maly peczek swiezej kolendry
- sok z cytryny i pieprz, do smaku

Wszystkie skladniki (poza sokiem z cytryny i pieprzem) umiescic w malakserze i zmiksowac krotko. Przelozyc do miski, doprawic do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.


Photobucket

11 comments:

  1. Całość wspaniale się prezentuje. Uwielbiam takie ostre dania :)

    ReplyDelete
  2. Ja najbardziej lubię z indyka, delikatne a u Ciebie z charakterem;) Pychota!

    ReplyDelete
  3. Alez pysznosci! Bede dzis u Ciebie na obiedzie (zaraz pedze na lotnisko :)

    Usciski.

    ReplyDelete
  4. Swoją drogą, możnaby pomyśleć o wydaniu książki "Klopsiki na 1000 sposobów" ;)
    Pysznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrze kombinujesz, Magda! Moze kiedys zlozymy taka ksiazke z blogowych przepisow?

      Delete
  5. Cudowna miseczka! Zawartość też, oczywiście. :)

    ReplyDelete
  6. Porywam salsę, wygląda obłędnie! ;) Klopsika też jednego do towarzystwa. ;)

    ReplyDelete
  7. Oo, następnym razem jak będę miała mielone mięso z indyka to zrobię takie klopsiki, z salsą rewelacja :)

    ReplyDelete
  8. ojeeej, pikantne?:) mniam!

    ReplyDelete