Trzecia edycja Barku Salatkowego Peli dobiega konca. Przez dwa miesiace raczylysmy sie salatkami z roznych stron swiata, odkrywajac nowe smaki, nieznane skladniki i intrygujace polaczenia. Zaczynalysmy razem w silnym, trzynastoosobowym gronie, panzanella. Konczymy w mniejszej, czteroosobowej grupie, inna salatka, ktora - tak sie sklada - rowniez wykorzystuje chleb, a konkretniej pite.
Milosnicy bliskowschodnich smakow na pewno beda nia zachwyceni: pachnacy kuminem, cytrusowy dressing nadaje jej charakteru, a dzieki fasolce salatka jest pozywna i sycaca. Pite mozna upiec samemu albo wykorzystac gotowa, kupiona w sklepie. Jesli nie macie dostepu do fasoli pinto (czyli, jak podpowiada Wikipedia, rozowej plamistej), mozecie wykorzystac kazda drobniejsza odmiane, choc ja osobiscie postawilabym na biala albo czarne oczko.
Salatka z chrupiaca pita i fasola
Skladniki:
- 2 pelnoziarniste chlebki pita, pokrojone albo porwane na kawalki na jeden kes
- 2 zabki czosnku, obrane
- 1/8 lyzeczki soli
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzki mielonego kuminu
- 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
- swiezo zmielony pieprz, do smaku
- 2 szklanki ugotowanej fasoli pinto, dobrze odsaczonej i lekko podgrzanej
- 1 szklanka pokrojonych w kostke podluznych pomidorow
- 1/2 ogorka, obranego ze skorki i pokrojonego w kostke
- 1 szklanka salaty rzymskiej, pokrojonej w plastry
- 1 szklanka pokruszonego sera feta
- 3 lyzki posiekanej swiezej natki pietruszki
- 3 lyzki posiekanych lisci miety
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Kawalki pity ulozyc na duzej blasze do pieczenia i piec, az zrobia sie chrupiace, przez 5-7 minut. Ostudzic.
Czosnek i sol rozgniesc na paste, dodac sok z cytryny i kumin, wymieszac, az skladniki sie polacza. Ciagle mieszajac, wlewac oliwe. Przyprawic do smaku czarnym pieprzem.
Wszystkie skladniki umiescic w misce, zalac dressingiem, wymieszac. Przyprawic do smaku pieprzem i podawac od razu.
W salatkowej wyprawie do Libanu towarzyszyly mi Pluskotka, Emma i Malwinna.
Ta salatka jest moja ostatnia propozycja do III Baru Salatkowego.
Pysznie się zapowiada Wasza sałatka :)
ReplyDeletei tutaj ta fajna salatka, a ja tak bym ja chetnie zjadla:)
ReplyDeleteKocham wszelkiego rodzaju sałatki :)
ReplyDeleteTwoja propozycja pyszna ;)
Choć nie jestem fanką fasoli, bardzo podoba mi się różnorodność składników w tej sałatce. Pozdrawiam:)
ReplyDeleteTwoje zdjęcia działają niesamowicie na wyobraźnię, od razu zachęcają do zrobienia tej sałatki, choćby natychmiast :).
ReplyDeletedziękuję jeszcze raz za wspólne pichcenie w wirtualnej kuchni! ;)
Nie spodziewałam się, że aż trzy sałatki uda mi się wykonać razem z wami we wspólnym gotowaniu. Czekam na następną taką akcję. :)
ReplyDeleteUwielbiam takie podróże do krajów arabskich. I do tego jakie smaczne;)
ReplyDelete