Nie jest latwo jesc w biegu, w przelocie, ekspresowo. Kiedy czlowiek sie spieszy, czesto siega po byle jakie, smieciowe jedzenie, ktore moze i zaspokoi glod, ale zadna miara nie bedzie mozna go nazwac smacznym i odzywczym.
Tymczasem wystarczy kwadrans, by przygotowac takie curry. Szybkie, zdrowe, idealne dla tych, ktorzy dbaja o sylwetke - niewiele w nim tluszczu, za to duzo pysznych pomidorow. Kawalki ryby nie potrzebuja wczesniejszego podsmazania, wystarczy im kilka minut w garnku z sosem. W oryginalnym przepisie dodaje sie do niego troche bulionu, ale jako milosniczka gestych sosow, pominelam ten skladnik - z doskonalym skutkiem. Dalam tez troche wiecej pasty curry, bo lubie ostre dania. Jesli wolicie, mozecie przygotowac lagodniejsza wersje. Wystarczy zamienic pikantna paste Madras na delikatniejsza, np. Korma. Ryz jest idealnym akompaniamentem dla tego dania, ale mozna zastapic go chlebkiem naan, jesli akurat mamy go pod reka.
Podaje przepis juz z moimi zmianami.
Superszybkie rybne curry
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 300 g filetow z ryby o bialym miesie (dorsz bedzie najlepszy), pokrojonych na duze kawalki
- 1/2 lyzki oleju roslinnego
- 1/2 duzej cebuli, posiekanej
- 1 zabek czosnku, posiekany
- 1 lyzka pasty curry Madras
- 200 g posiekanych pomidorow z puszki
Olej rozgrzac w glebokim garnku i delikatnie podsmazyc cebule i czosnek przez okolo 5 minut, az zmiekna. Dodac paste curry i smazyc, mieszajac, przez 1-2 minuty, nastepnie dodac pomidory. Poczekac, az zacznie bulgotac, potem dodac kawalki ryby. Gotowac przez 4-5 minut, az ryba bedzie miekka. Podawac z ryzem albo chlebkiem naan; mozna udekorowac kolendra.
Przepis jest moja pierwsza hinduska propozycja do akcji F1 Od Kuchni.
Maggi, ten przepis spadl mi z nieba :) Wlasnie mam pol sloika pasty curry i nie mialam pomyslu, co z nia zrobic. Musze przygotowac takie pyszne danie.
ReplyDeleteUsciski.
Ale smacznie :)
ReplyDeleteGive me some fish!
Zastanawiam się, czy gdybym jadła codziennie curry, ale każdego dnia z innymi dodatkami to czy bym się nim znudziła. Mam wrażenie, że nie!:)
ReplyDeleteMiałam to danie dziś na obiad, jest pyszne :-)
ReplyDeletetakie smaki mnie ciekawia:)
ReplyDeleteWspaniale się prezentuje. Uwielbiam curry :)
ReplyDeleteSzybkie curry niczym Formuła 1 :)
ReplyDeleteOstatnio na rocznicę poszliśmy z Mroziem do restauracji indyjskiej. To, co zamówiliśmy, miało identyczne kolory, jak na Twoim zdjęciu.
Twoja rybka by mi niesamowicie smakowała.
Pozdrawiam
Wygląda na superszybkie i supersmaczne :)
ReplyDeleteuwielbiam wszystko co rybne ;D Twoja propozycja bardzo mi sie podoba :)
ReplyDeletepozdrawiam serdecznie!
pieczarkamysia
no wspaniały przepis od razu zapisuję i z pewnością zrobię :)
ReplyDeleteZrobiłam i wyszło fantastycznie dobrze :)Pozdrawiam gorąco
ReplyDelete