Friday, 28 October 2011

Aromatycznie. Superszybkie rybne curry.

Nie jest latwo jesc w biegu, w przelocie, ekspresowo. Kiedy czlowiek sie spieszy, czesto siega po byle jakie, smieciowe jedzenie, ktore moze i zaspokoi glod, ale zadna miara nie bedzie mozna go nazwac smacznym i odzywczym.
Tymczasem wystarczy kwadrans, by przygotowac takie curry. Szybkie, zdrowe, idealne dla tych, ktorzy dbaja o sylwetke - niewiele w nim tluszczu, za to duzo pysznych pomidorow. Kawalki ryby nie potrzebuja wczesniejszego podsmazania, wystarczy im kilka minut w garnku z sosem. W oryginalnym przepisie dodaje sie do niego troche bulionu, ale jako milosniczka gestych sosow, pominelam ten skladnik - z doskonalym skutkiem. Dalam tez troche wiecej pasty curry, bo lubie ostre dania. Jesli wolicie, mozecie przygotowac lagodniejsza wersje. Wystarczy zamienic pikantna paste Madras na delikatniejsza, np. Korma. Ryz jest idealnym akompaniamentem dla tego dania, ale mozna zastapic go chlebkiem naan, jesli akurat mamy go pod reka.
Podaje przepis juz z moimi zmianami.

Superszybkie rybne curry
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 300 g filetow z ryby o bialym miesie (dorsz bedzie najlepszy), pokrojonych na duze kawalki
- 1/2 lyzki oleju roslinnego
- 1/2 duzej cebuli, posiekanej
- 1 zabek czosnku, posiekany
- 1 lyzka pasty curry Madras
- 200 g posiekanych pomidorow z puszki

Olej rozgrzac w glebokim garnku i delikatnie podsmazyc cebule i czosnek przez okolo 5 minut, az zmiekna. Dodac paste curry i smazyc, mieszajac, przez 1-2 minuty, nastepnie dodac pomidory. Poczekac, az zacznie bulgotac, potem dodac kawalki ryby. Gotowac przez 4-5 minut, az ryba bedzie miekka. Podawac z ryzem albo chlebkiem naan; mozna udekorowac kolendra.


Photobucket

Przepis jest moja pierwsza hinduska propozycja do akcji F1 Od Kuchni.

F1 od kuchni

11 comments:

  1. Maggi, ten przepis spadl mi z nieba :) Wlasnie mam pol sloika pasty curry i nie mialam pomyslu, co z nia zrobic. Musze przygotowac takie pyszne danie.

    Usciski.

    ReplyDelete
  2. Ale smacznie :)
    Give me some fish!

    ReplyDelete
  3. Zastanawiam się, czy gdybym jadła codziennie curry, ale każdego dnia z innymi dodatkami to czy bym się nim znudziła. Mam wrażenie, że nie!:)

    ReplyDelete
  4. Miałam to danie dziś na obiad, jest pyszne :-)

    ReplyDelete
  5. takie smaki mnie ciekawia:)

    ReplyDelete
  6. Wspaniale się prezentuje. Uwielbiam curry :)

    ReplyDelete
  7. Szybkie curry niczym Formuła 1 :)

    Ostatnio na rocznicę poszliśmy z Mroziem do restauracji indyjskiej. To, co zamówiliśmy, miało identyczne kolory, jak na Twoim zdjęciu.

    Twoja rybka by mi niesamowicie smakowała.

    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  8. Wygląda na superszybkie i supersmaczne :)

    ReplyDelete
  9. uwielbiam wszystko co rybne ;D Twoja propozycja bardzo mi sie podoba :)

    pozdrawiam serdecznie!
    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  10. no wspaniały przepis od razu zapisuję i z pewnością zrobię :)

    ReplyDelete
  11. Zrobiłam i wyszło fantastycznie dobrze :)Pozdrawiam gorąco

    ReplyDelete