Ksiazka "Real Fast Food" Nigela Slatera jest chyba najczesciej uzywana przeze mnie pozycja w mojej kulinarnej biblioteczce. Proste, uczciwe przepisy, ktore nie sa moze szczytem kulinarnego wyrafinowania, za to idealnie sprawdzaja sie w prawdziwym zyciu. Zadnych zdjec - z poczatku uwazalam to za minus, ale teraz powoli dochodze do wniosku, ze moze to i lepiej? Bez sugestii w postaci fotografii latwiej puscic wodze fantazji i pozwolic sobie na odrobine kreatywnosci.
Przepis na tacos z czarna fasola wpadl mi w oko juz dawno i czekal, zaznaczony zakladka, na swoja kolej. Dosc dluga, jak na Slatera, lista skladnikow troche mnie przerazala, ale okazalo sie, ze znajdujace sie na niej rzeczy i tak w wiekszosci mialam w domu. Brakowalo tylko fasoli i samych chrupiacyck skorupek, ktore dokupiwszy, wzielam sie do pracy.
Pierwsze, co rzucilo mi sie w oczy, to spora ilosc marynowanych papryczek jalapeno, i to zarowno w samym nadzieniu, jak i w salsie. Zupelnie mnie to jednak nie zrazilo, bo, jak niektorzy zapewne juz wiedza, zarowno Mezczyzna, jak i ja, jestesmy amatorami pikantnych potraw. Porzucilam wiec mysl o zmniejszeniu ilosci jalapeno - i okazalo sie, ze slusznie zrobilam. Moze to przez sycaca, slodkawa czarna fasole, a moze przez kwaskowate pomidory; fakt, ze tacos byly ostre, ale nie na tyle, by nie dalo sie ich zjesc. Wiecej: znikly w tempie rownie ekspresowym, jak sie pojawily. Na pewno bede do nich wracac!
Tacos z czarna fasola i pomidorowa salsa
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 2 x 400 g czarnej fasoli z puszki, odsaczonej i dobrze oplukanej
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lisc laurowy
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 duze zabki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 lyzeczki mielonej papryki
- 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
- 2 x 400 g posiekanych pomidorow z puszki
- 1 marynowana papryczka jalapeno, oczyszczona z nasion i drobno posiekana
- sol, pieprz i okolo 2 lyzeczek bialego octu winnego, do smaku
Salsa:
- 3 duze pomidory
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane
- 1 duza marynowana papryczka jalapeno, drobno posiekana
- 1 lyzka swiezej kolendry, posiekanej
Dodatkowo:
- 12 tacos
- 1 limonka do dekoracji
- 100 g startego twardego sera
Fasole wraz z 1 lyzka oleju i lisciem laurowym umiescic w garnku i zalac woda. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez ok. 10 minut. Podgrzac pozostaly olej w plytkim garnku, dodac cebule i smazyc, az zrobi sie miekka i zlocista. Dodac czosnek, papryke i pieprz cayenne i smazyc, az czosnek zmieknie, przez okolo 4 minuty. Dodac pomidory wraz z ich sokiem oraz posiekana papryczke jalapeno i gotowac przez 10 minut. Fasole odlac i dodac do sosu. Doprawic do smaku sola, pieprzem i octem winnym (ja dodalam tylko odrobine octu, sol i pieprz byly zbedne). Gotowac kolejne 10 minut, az farsz zgestnieje.
Przygotowac salse: posiekac pomidory, umiescic w malakserze wraz z czosnkiem i jalapeno. Krotko zmiksowac, a nastepnie dodac liscie kolendry.
Podgrzac tacos w piekarniku albo mikrofalowce, wypelnic fasolowym farszem, udekorowac salsa i serem. Podawac z kawalkami limonki.
Ja uwielbiam zdjęcia w książce kucharskiej.Jest to jakaś wizja autora.A tę zawsze chcę poznać.
ReplyDeleteTacos wyglądają przepysznie!
Smakowite danie - uwielbiam ostrą kuchnię. Pozdrawiam!
ReplyDeleteMmmm, pysznie. Zrobiłam się głodna ;)
ReplyDeletePyszności tutaj prezentujesz ;)
ReplyDeleterewelacyjne danie, teraz ja wrzucę je do zakładek,ale na pewno szybko zabiorę się do zrobienia :)
ReplyDeleteTeż jestem amatorką pikantnych potraw, więc takie Tacos to idealna propozycja dla mnie :)
ReplyDeleteSuper przepis, do zapamiętania:)
ReplyDeletemniam, mniam, nie pogardziłabym...;)
ReplyDeleteZdecydowanie moje klimaty, pyszności :)
ReplyDeleteOstatnio właśnie nad tacos dumałam. Dumałam i dumałam, w końcu uznałam, że nie mam Weny i zrobiłam sobie jajecznicę. Patrząc na Twoje zdjęcia zaczynam rozumieć, co straciłam :)
ReplyDeleteCoś dla mnie, bo bezmięsnie i ostro. Uwielbiam takie przepisy :)
ReplyDeleteOjej! Wspaniałe! Ja kocham kuchnię meksykańską!
ReplyDelete