Nie jest tajemnica, ze bardzo lubie dania typu stir-fry. Blyskawiczne, a jednoczesnie smaczne, czesto ratuja mi zycie po dlugim dniu w pracy. Do tego zas sa swietnym sposobem na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodowce.
To danie jest banalnie proste. Niewiele skladnikow, minimum pracy, raptem kwadrans na przygotowanie. Jest tez lekkie, wiec nadaje sie dla dbajacych o linie. Nie mialam czerwonej papryki, wiec dalam zielona, ale nastepnym razem (a nastepny raz na pewno bedzie) dam czerwona, bo to wlasnie taka lubie najbardziej. Podalam stir-fry z gotowanym ryzem, ale rownie dobrze mozecie go zaserwowac z orientalnymi nudlami.
Stir-fry z krewetkami, papryka i szpinakiem
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 3 lyzki oleju arachidowego albo slonecznikowego
- 2 duze zabki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 mala papryka (najlepiej czerwona), oczyszczona z nasion i pokrojona w cienkie plasterki
- 200 g surowych krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych
- 2 lyzki sosu sojowego albo sosu rybnego (ja dalam ten drugi)
- 100 g mlodego szpinaku
Rozgrzac dobrze woka, wlac 2 lyzki oleju i po kilku sekundach dodac czosnek. Smazyc, mieszajac, az zacznie sie rumienic. Wylowic lyzka z patelni i przelozyc na papierowy recznik, by odsaczyc nadmiar tluszczu.
Dodac papryke i smazyc, mieszajac, przez 1 minute, az zmieknie, wylowic z patelni i odstawic. Dodac pozostaly olej, rozgrzac i dodac krewetki. Smazyc przez 2-3 minuty, az zmienia kolor i zaczna sie lekko rumienic. Dodac sos sojowy lub rybny, wymieszac. Dodac szpinak i smazyc, az zacznie wiednac, dodac z powrotem papryke i czosnek, wymieszac i podawac natychmiast.
zielono mi ;D i bardzo smacznie jak patrze na Twoje danie :)
ReplyDeleteNa pewno by mi bardzo smakowało!
ReplyDeleteOj chyba muszę odkurzyć z grubej warstwy kurzu mojego woka, bo coś mi się wydaje, że to stir-fry bardzo by mi zasmakowało, podobnie jak Ivce :-)
ReplyDeletePyszne, zdrowe, kolorowe. Ale mi się zrymowało :)
ReplyDeletekocham takie dania, proste a za razem rewelacyjne :)
ReplyDeleteAjajaj, ale bym zjadła taką miskę! Wspaniałe danie, proste, a tak wyjątkowo pyszne. Nie ma to jak mieć woka w kuchni!
ReplyDeleteSerdeczne pozdrowienia,
E.
I ja lubię, faktycznie szybko się robi, a odpowiednia mieszanka składników i przypraw działa cuda.
ReplyDeleteMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Takie dania uwielbiam!
ReplyDeleteFajna ta zawartość tej miseczki :))
ReplyDeleteTeż uwielbiam stir fry, super wyszło!
ReplyDelete