Rzadko gotuje z uzyciem wieprzowiny. Tak jakos wychodzi, ze zdecydowanie czesciej siegam po drob, rybe czy wolowine.
Ale to wcale nie znaczy, ze wieprzowiny nie lubie i unikam. Kiedy najdzie mnie na nia ochota, nie przygotowuje jednak typowych polskich schabowych w panierce - to nie moja bajka. Wole inne wariacje na temat. Takie jak ta.
Danie jest banalnie proste, ale niech was to nie zwiedzie - polaczenie delikatnej poledwicy ze slodkim balsamico i slonymi kaparami to prawdziwa uczta dla kubkow smakowych. Przygotowuje sie je blyskawicznie, a efekt jest naprawde pyszny. Wydaje mi sie, ze tak przyrzadzone poledwiczki z powodzeniem moglyby sie znalezc w restauracyjnym menu. Najlepszym dodatkiem bedzie chrupiaca zielona salatka.
Medaliony wieprzowe z balsamico i kaparami
Skladniki:
(dla 6 osob)
- 30 g maki
- sol i pieprz, do smaku
- 900 g poledwicy wieprzowej, pokrojonej w plastry o grubosci 3,5 cm
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 80 ml octu balsamicznego
- 120 ml bulionu drobiowego
- skorka starta z 1/2 cytryny
- 1-2 lyzki kaparow, oplukanych
Make, sol i pieprz wlozyc do woreczka, zamknac i potrzasnac kilka razy, by skladniki sie wymieszaly. Dodac mieso i znow potrzasnac, tak, by plastry poledwicy byly dokladnie pokryte maka.
Rozgrzac oliwe na duzej patelni na srednim ogniu i smazyc na niej medaliony przez okolo 2-3 minuty po kazdej stronie, az sie zrumienia. Wlac balsamico i bulion, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze przez 3-4 minuty, az mieso bedzie ugotowane. Przelozyc wieprzowine na talerz, na patelnie dodac skorke z cytryny i kapary i gotowac, az sos zgestnieje. Polac sosem plastry miesa i podawac natychmiast.
Uwielbiam kapary, a tu prezentują się wyjątkowo smacznie. Dzięki za inspirację :)
ReplyDeleteJa też jakoś jej często nie robię, jakoś sie tak złożyło. Ładnie to wygląda, więc czas spróbować.
ReplyDeleteMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Hmm... muszę spróbować, wygląda super !
ReplyDeleteLubię takie szybkie i pyszne dania!
ReplyDeletePolędwica z kaparami i dodatkiwm balsamico faktycznie musi smakować genialnie, jak z najlepszej restauracji. To są właśnie moje smaki!
ReplyDeleteSerdeczne pozdrowienia,
E.
Polędwiczki wiperzowe, to wdzięczny temat.
ReplyDeletePrzykład w załaczeniu !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Znakomicie podane!
ReplyDeletePięknie się prezentuje:) już sobie wyobrażam jak musiało smakować:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
ReplyDeleteZdecydowanie dla takiej miłośniczki kaparów jak ja!
ReplyDelete