Nie jest tajemnica, ze mam slabosc do Gordona Ramsaya. Ten krewki szef kuchni o twarzy pokrytej bruzdami budzi we mnie niewyjasniona sympatie. Kiedys wydawalo mi sie, ze jego przepisy sa skomplikowane i trudne do odtworzenia w warunkach domowych. Jak sie okazalo, bylam w bledzie...
"World Kitchen" to chyba moja ulubiona ksiazka Gordona. Nic dziwnego, skoro przepadam za kulinarnymi podrozami i lubie eksperymentowac z kuchniami swiata. Ten przepis wyszperalam w czesci poswieconej kuchni greckiej i od razu przypadl mi do gustu.
Salatka jest naprawde pyszna, smakuje jak kwintesencja lata, a dzieki serowi halloumi jest rowniez sycaca. Zdecydowanie najlepsza na cieplo, podawana od razu, kiedy ser jest jeszcze ciagnacy w srodku i cudownie chrupiacy z wierzchu. Dobre, dojrzale pomidory to polowa sukcesu. Druga polowa to kapitalny i dosc nietypowy i wyrazisty w smaku dressing z oliwkami. Jesli zostanie wam troche, z powodzeniem mozecie go wykorzystac, by podkrecic smak grillowanego kurczaka albo ryby.
Salatka z grillowanym baklazanem i halloumi
Skladniki:
(dla 4-6 osob)
- 1 duzy baklazan
- sol i pieprz, do smaku
- 6 dojrzalych, podluznych pomidorow
- 40 g oliwek bez pestek (najlepsze beda Kalamata, ja dalam czarne)
- maly peczek swiezej miety
- oliwa z oliwek
- 500 g sera halloumi, pokrojonego w cienkie plastry
- 2-3 lyzki maki
Dressing:
- 75 g oliwek bez pestek (najlepiej Kalamata, u mnie czarne)
- 3 lyzki czerwonego octu winnego
- 1 lyzeczka suszonego oregano
- 75 ml oliwy z oliwek
- 75 ml oleju arachidowego
Baklazana pokroic w cienkie plasterki, przelozyc do cedzaka, posolic i odstawic na 20 minut, by odsaczyc go z nadmiaru wilgoci. Osuszyc papierowym recznikiem.
Pomidory pokroic w duze kawalki i wlozyc do duzej miski wraz z oliwkami i mieta. Odstawic.
Przygotowac dressing: oliwki, ocet i oregano umiescic w malakserze i zmiksowac na gladkie puree. Wciaz blendujac, dolewac powoli olej (ja dolewalam po zatrzymaniu malaksera i podejrzewam, ze to wlasnie dlatego olej nie polaczyl sie dokladnie z oliwkowa pasta). Doprawic do smaku sola i pieprzem. Czescia dressingu zalac pomidorowo-oliwkowa mieszanke w misce, wymieszac; reszte odlozyc.
Na chwile przed podaniem rozgrzac patelnie grillowa na duzym ogniu. Plastry baklazana posmarowac delikatnie oliwa i grillowac przez okolo 2 minuty na strone, az zmiekna i sie zrumienia. Ulozyc na duzym talerzu, odstawic.
Plastry halloumi delikatnie oproszyc maka i grillowac na rozgrzanej patelni na srednim ogniu (mozna posmarowac oliwa, ale nie jest to konieczne), az przyrumienia sie na krawedziach. Ulozyc na baklazanie, na wierzch polozyc pomidorowo-oliwkowa mieszanke, skropic dodatkowo odrobina dressingu i podawac natychmiast.
Przepis dodaje do czerwcowego Barku Salatkowego "U Peli".
Ciekawa jak smakuje :) Nigdy takiej sałatki nie jadłam :)
ReplyDeletehttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
zamawiam na obiad!
ReplyDeleteO tak, przy tych upałach skierowanie swojej kulinarnej uwagi na kuchnię śródziemnomorską to zdecydowanie dobry pomysł ;)
ReplyDeletehalloumi... uwielbiam!
ReplyDeleteTeż uwielbiam tę książkę, jest pełna fantastycznych przepisów, jak ten :)
ReplyDeleteKuchnia grecka to zdecydowanie jedna z moich ulubionych więc ta sałatka po prostu musi być w moim guście :)
ReplyDeleteI juz zrobilam sie gloda :) Ser halloumi baaaardzo lubie wiec chetnie przygotuje sobie taka salatke :)
ReplyDeleteWygląda fenomenalnie! Sera halloumi nigdy nie jadłam, ale chętnie w takiej sałatce wypróbuję :)
ReplyDeletePyszniusio! :)) sera halloumi najadłam się na Cyprze :))) polecam ser, a jeszcze bardzie sałatkę Maggie :))) same pyszne składniki :)
ReplyDeletePozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Przepadam za halloumi, także jak najbardziej do wypróbowania. Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
ReplyDeleteUwielbiam takie sałatki, mogłabym je jeść codziennie!
ReplyDeletewygląda wspaniale. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam bakłażana ;) Narobiłaś mi ochoty
ReplyDeletePysznie :))
ReplyDeleteWow, wygląda świetnie :) Nie jadłam nigdy sera halloumi, ale wyobrażam sobie że musi być pyszny :)
ReplyDelete