Thursday 27 October 2011

Slodko i orzezwiajaco. Mus cytrynowy.

Ci, ktorzy odwiedzaja mnie czesto, pewnie zauwazyli, ze dawno nie bylo niczego na slodko. Nie dlatego, ze desery wykreslilam z menu, o nie. Ostatnimi czasy jednak moje deserowe menu sprowadzalo sie glownie do creme brulee oraz bez z pozostalych po jego przygotowaniu bialek.
Ale nawet najbardziej zagorzalemu entuzjascie bez po jakims czasie moga sie one znudzic. Totez kiedy znow zostalo mi troche bialek, postanowilam wykorzystac je w inny sposob i zrobic taki oto mus. Spodobala mi sie prostota jego wykonania, a ze wszystkie skladniki mialam akurat w domu, od razu zabralam sie do dziela.
Rezultat? Bardzo delikatny, mocno cytrusowy i orzezwiajacy deser. Wyglada i smakuje niewinnie, choc w rzeczywistosci jest dosc kaloryczny. Tym, ktorzy nie musza sie martwic trzymaniem diety, serdecznie polecam!

Cytrynowy mus
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 284 ml smietany kremowki
- sok i skorka z 1 cytryny
- 60 g drobnego cukru
- 2 bialka jajek

Smietane, skorke z cytryny i cukier umiescic w duzej misce i ubijac, az mikstura zacznie gestniec. Dodac sok z cytryny i nadal ubijac, uwazajac, by nie przesadzic - jesli smietana bedzie zbyt sztywna, trudno bedzie wmieszac w nia bialka.
Bialka ubic na piane i wmieszac delikatnie do smietanowej masy. Przelozyc do 4 pucharkow i wstawic do lodowki. Przed podaniem mozna udekorowac dodatkowa skorka z cytryny.


Photobucket

16 comments:

  1. To musi być pyszne.
    Wszystko co cytrynowe uwielbiam :)

    ReplyDelete
  2. 284 ml ;) spoko, dam rade :**** pozdrawiam, piękne foto maggie

    ReplyDelete
  3. Aniu -> coz ja poradze, ze zyje w kraju, gdzie pinty i ich polowki sa popularniejsze od litrow i mililitrow ;) Mysle, ze jesli dasz 300 ml, to tez nic sie nie stanie :)

    ReplyDelete
  4. Mała bomba kaloryczna, ale zapewne smakuje rewelacyjnie....

    ReplyDelete
  5. piękny puchar... cudnie to wygląda

    ReplyDelete
  6. Ja chcę zjeść takie cudo!:)

    ReplyDelete
  7. pysznie słodko i kwaskowato, bardzo lubię takie połączenia:)

    ReplyDelete
  8. no no ;)
    Poproszę szklankę wypełnioną tym cudem ;)

    ReplyDelete
  9. o raju, ja też lubię słodko kwaśne smaki :)))

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Chętnie bym spróbowała takiego deseru - lubię cytrusowe smaki.

    ReplyDelete
  11. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musy, ale przyznam, że mimo mojej miłości do lemon curd i cytryn ogólnie, musu cytrynowego jeszcze nie jadłam. A Twój przepis mnie kusi, oj kusi!

    ReplyDelete
  12. śliczne zdjęcie :) bardzo lubię kremy cytrynowe, dlatego jestem pewna, że smakuje świetnie :)

    ReplyDelete
  13. O, a ja właśnie nie przepadam za cytrynowymi lodami, kremami i musami. Ale jak to Maggie zrobiła, to bym spróbowała z przyjemnością! :)

    ReplyDelete
  14. takie cytrynowe smaki sa super:)

    ReplyDelete