W tej samej ksiazeczce, co wczorajszy jednogar, wyszperalam ciekawy pomysl na wykorzystanie filetow z kurzych udek. Nie wydaje wam sie, ze podczas gdy piersi z kurczaka kapia sie w chwale i ciesza sie niegasnaca popularnoscia, udka sa nieco zapomniane i pomijane? A szkoda, bo mieso z nich jest rownie dobre, jesli nie lepsze. I podobnie jak piersi, stwarzaja nieskonczenie wiele mozliwosci do kombinowania.
Te wrapy z pewnoscia nie maja wiele wspolnego z tradycyjna kuchnia chinska, a nazwe zawdzieczaja jednemu tylko skladnikowi: slodkawemu sosowi hoisin, ktory jest uzywany jako dip oraz marynata. Sos nadaje kurczakowi specyficzny smak, troche kojarzacy sie z kaczka po pekinsku. Troche zieleniny, podgrzany placek tortilla - i kolacja gotowa. U mnie kurczak byl goracy, swiezo wyjety z piekarnika, ale wrapy beda dobrze smakowac takze z zimnym miesem.
Chinskie wrapy z kurczakiem
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 6 filetow z udek kurczaka
- 1 lyzka oleju slonecznikowego
- 8 lyzek sosu hoisin
- 4 tortille
- dodatki: porwane liscie salaty i ogorek pokrojony w cienkie paski
Kurczaka wymieszac w misce z olejem i 4 lyzkami sosu hoisin, przelozyc do malego naczynia zaroodpornego i piec w 180 stopniach (160 z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Za pomoca dwoch widelcow porwac udka na kawalki. Podgrzac tortille, kazda posmarowac 1 lyzka sosu hoisin, na wierzch ulozyc mieso, a nastepnie salate i ogorka. Zwinac w rulon i podawac.
Przepis dodaje do Grumkowej akcji Z widelcem po Azji.
Uwielbiam tortille, a dawno nie jadłam. Szybki i smaczny obiad :)
ReplyDeleteTortilla to zdecydowanie jedno ze smaczniejszych wyjść, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu/chęci na pichcenie. ;) Nie jadłam tylko jeszcze tego sosu hoisin.
ReplyDeletePowiem Ci szczerze, że ja mięso z udźca kurczaka lubię dużo bardziej niż mięso piersi. I bardzo często do różnych dań daję właśnie ten rodzaj mięsa :) Te wrapy bardzo ciekawe.
ReplyDeleteI znów szybko, smacznie i efektownie!
ReplyDeleteUwielbiam wrapy, z kurczakiem najlepsze! ;)
ReplyDeletemuszę poszukać tego sosu. bardzo smakowite wrapy
ReplyDeleteU mnie leżą tortille i sos hoi sin, będę mogła zrobić wrapy
ReplyDeleteZ wielką chęcią bym zjadła! Od razu poproszę takie trzy:)
ReplyDeleteZapraszam do mnie po wyróżnienie :)
ReplyDelete