Kiedy w budzecie dziura, a jesc trzeba, z pomoca przychodzi mi ksiazeczka "50 budget recipes", ktora jakis czas temu wygralam (wraz z szescioma innymi) u Karoliny. Jest w niej mnostwo naprawde ciekawych przepisow, ktore nie wypala dziury w portfelu.
Wezmy ten jednogar. Szybki (gotowy w 30 minut), niskokaloryczny, smaczny. Do tego bezmiesny, wiec nadaje sie dla wegetarian albo tych, ktorzy zwyczajnie chca od miesa odpoczac. Na zdjeciu w ksiazeczce wydawal sie bardziej suchy; moj konsystencja przypominal risotto, co zaliczam mu na plus. Byc moze to efekt innej metody przygotowania: z braku odpowiedniego naczynia, zamiast zapiekac w piekarniku, gotowalam na gazie, na malym ogniu, pod przykrywka. Nastepnym razem dodam jeszcze zabek albo dwa czosnku, by podkrecic troche (i tak juz niekiepski) smak.
Jednogar z ryzem i grzybami
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 200 g ryzu basmati
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 duza cebula, posiekana
- 2 lyzeczki posiekanego swiezego rozmarynu albo 1 lyzeczka suszonego
- 250 g brazowych pieczarek (chestnut mushrooms), pokrojonych w cwiartki (moje byly duze, wiec pokroilam w plastry)
- 2 czerwone papryki, pokrojone w plastry
- 400 g pomidorow z puszki
- 425 ml bulionu warzywnego
- garsc posiekanej natki pietruszki
Ryz oplukac i odcedzic. Oliwe rozgrzac w garnku, ktory mozna wstawic do piekarnika (ja takiego nie mam, wiec uzylam zwyklego garnka i gotowalam calosc na gazie). Dodac cebule i smazyc, az zmieknie. Dodac rozmaryn i grzyby, wymieszac, podsmazyc przez chwile, nastepnie dodac ryz, wymieszac, dodac papryke, pomidory z puszki, bulion i odrobine swiezo mielonego pieprzu. Zagotowac, wymieszac, przykryc i wstawic do piekarnika na 20-25 minut (mozna tez gotowac pod przykryciem na malym ogniu). Przed podaniem posypac posiekana pietruszka.
Hmm... Nie zaciskam pasa, ale i tak z chęcią zrobiłabym sobie takie danie. :) Wygląda pysznie.
ReplyDeleteAż głodna się zrobiłam, dobre to musi byc!
ReplyDeletePyszności, skusiłabym się na takie danie;)
ReplyDeleteja bym się chętnie wprosiła na taką miseczkę:)
ReplyDeletePyszne, łatwe, szybkie.....tak jak lubię :-)
ReplyDeleteSzybko i smacznie. Dobrze, że mamy Ciebie, książka niepotrzebna. Pozdrawiam!
ReplyDeleteMaggie, niezwykle apetycznie wygląda! takie szybkie i proste dania są najlepsze pod koniec miesiąca, gdy z budżetem krucho :D
ReplyDeletePoproszę jedną porcję :)
ReplyDeleteEve - albo na poczatku, kiedy urlop w bliskiej perspektywie :)
ReplyDeletetakie jednogary to ja lubię;) szybko i można poeksperymentować przy okazji;)
ReplyDeleteTakie danie to chętnie bym zjadła :)
ReplyDeletesprobowalabym z ochota :)
ReplyDeleteWygląda przepysznie !:)
ReplyDeleteOj nawet jak nie zaciskam pasa, to lubię takie dania :P
ReplyDeleteryż i pomidorki- pyszności
ReplyDeletena pewno wykorzystam przepis, bo wydaje mi się ze to mój smak i chyba tez z dodatkiem czosnku :) bo w mojej kuchni nie moze go zabraknąć ;)
Mniam , mniam - uwielbiam takie gęste ciapki na bazie pomidorów. A brązowe pieczarki dodają tej charakteru i jak dla mnie są znacznie ciekawsze smakowo od tradycyjnych.
ReplyDeletejednogary :D lubie bardzo wszystkie :)
ReplyDeletezaraz po przeczytaniu słowa jednogarnkowe już byłam zaciekawiona :) po obejrzeniu całości jestem już chętna bardzo do tego dania :)
ReplyDeleteBardzo lubię jednogarnkowe - mało zmywania, dużo dobra do jedzenia ;)
ReplyDeletepozdr!