Ostatnie wydarzenia w Londynie i calej Wielkiej Brytanii nie nastrajaja zbyt pozytywnie. Trudno mi skupic sie na czymkolwiek, trudno myslec o gotowaniu. Dlatego przepisy takie jak ten sa dla mnie blogoslawienstwem. Szybkie, niewymagajace, a do tego smaczne.
Sa takie skladniki, ktore mam w domu prawie zawsze. Kuskus i krewetki zdecydowanie zaliczaja sie do tej grupy. Odkad odkrylam kumin, nigdy jeszcze nie zabraklo go na mojej polce z przyprawami. No i czosnek. Czosnek musi byc.
Wiec - na przekor zamieszkom - krewetki, ktore pachna oblednie, a smakuja jeszcze lepiej. Ostre, idealne dla milosnikow pikantnych smakow. Szybkie - dla tych, co w pospiechu. Proste, bo zycie jest wystarczajaco skomplikowane.
Krewetki z harissa i kuskusem
Skladniki:
(dla 2 osob)
-100 g kuskusu
- oliwa z oliwek do smazenia
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 1 mala cebula, pokrojona w plasterki
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 1 lyzeczka mielonego kuminu
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki
- 1-2 lyzeczki harissy
- 150 g surowych obranych krewetek
- garsc lisci kolendry
Kuskus umiescic w misce z 1 lyzeczka oliwy z oliwek, zalac wrzacym bulionem, przykryc i odstawic na 5 minut, by napecznial. Rozgrzac 1 lyzke oliwy na patelni, dodac cebule i czosnek, smazyc przez 1-2 minuty, az cebula zmieknie. Dodac kumin, smazyc przez minute, nastepnie dodac harisse i pomidory i smazyc, az mikstura troche zgestnieje. Przyprawic do smaku.
Dodac krewetki, wymieszac, smazyc przez 3 minuty. Podawac na kuskusie, udekorowane liscmi kolendry.
Świetne danie. Ale zdjęcie z "dymkiem" rewelacja :-)
ReplyDeleteŚwietenie udało Ci się uchwycić parę unoszącą się nad daniem. Bardzo apetyczne te krewetki.
ReplyDeleteWow! Ale extra zdjęcie z efektami. :O
ReplyDeleteZa dołem (kuskus) nie przepadam, ale z taką górą to i kuskus bym pożarła. ;)
Kumin i kolendra to podstawa. Takie krewetki to ja o kazdej porze moge jesc i do tego duzo zielonej kolendry, gdyby tylko jak ten kuskus i krewetki zawsze miec ja w domu.
ReplyDeletekuskus, krewetki....mmmmmmm. A zdjęcie pierwsza klasa :-)
ReplyDeletepiękne zdjęcie
ReplyDeleteAle fajnie sobie dymi!:)
ReplyDeletezdjęcie po prostu obłędne.
ReplyDeletecudownie uchwyciłaś parujące danie.
a jakie! smakowite. i takie, które dla mnie
jest wprost stworzone!
Pycha, zdjęcie rewelacyjne!
ReplyDeleteRany, zdjęcie jest niesamowite.
ReplyDeleteNie jestem przekonana do krewetek ale wręcz do mnie przemawiają z tego zdjęcia :D
Przyjemnie ostro;-) Fajny jest ten "duszek" nad daniem;-)
ReplyDeleteTakie idealne danie, smakowite!
ReplyDeletegenialne zdjęcie. oj tak kumin i czosnek zawsze musi być w domu. mam nadzieję, że sytuacja na wyspach szybko się uspokoi;)
ReplyDeletebuziaki
Fantastyczny pomysl na krewetki, ktore uwielbiam! Akurat mam w domu troche harissy wiec na pewno skorzystam z przepisu. A zdjecie po prostu rewelacja :)
ReplyDeletePozdrawiam.
Uwielbiam kuskus:) Bardzo apetyczne danie:) Trzymam kciuki, że wszystko się szybko uspokoi! Uważaj na siebie!
ReplyDeleteCudne i wielce apetyczne zdjęcie:) Takie danie z pewnością znajdzie się na moim talerzu! Ślinka cieknie...
ReplyDeleteMaggie, ta harissa i krewetki mnie urzekły! pyszności!
ReplyDeletekrewetki najlepsze w świecie..a co to ten hariss?
ReplyDeletePodoba mi się twoje podejście: Proste, bo zycie jest wystarczająco skomplikowane:) idealne dla mnie, podobnie jak to danie:) lubię wszystko co ekspresowe:)
ReplyDeleteps. a ten wandalizm w Londynie, to faktycznie przykra sprawa:/
I ta para :)
ReplyDeleteMalgosiu -> harissa to taka bardzo ostra pasta wytwarzana z chilli, czosnku i oliwy, popularna w kuchni arabskiej. Polecam serdecznie, choc jesli nie mialas dotad stycznosci z bardzo pikantnymi smakami, zalecam ostroznosc ;)
ReplyDeleteŚwietne danie, takie jak lubię, proste i smaczne.
ReplyDeletePiękne zdjęcie
Trzymaj się. Wszystko musi być dobrze :*
ReplyDeletePS Zazdroszczę Ci mimo wszystko tego Londynu. Kocham to miasto.
Zdjęcie wyszło niesamowicie! Z resztą domyślam się, że danie także, już same składniki o tym świadczą :)
ReplyDeletepiękne ujęcie!!! :o)
ReplyDeletemniam wyglada rewelacyjnie.uwielbiam kuskus :)
ReplyDeleteprzepyszne zdjęcie!
ReplyDelete