Friday 3 December 2010

Bo w kartoflu drzemie moc.

Ach, kuchnia angielska... Chyba nigdy sie do niej nie przekonam. Nie przepadam za tlustymi, smazonymi angielskimi sniadaniami (choc przyznaje, ze maja wspaniale wlasciwosci, jesli idzie o leczenie kaca), frytki polane octem wzbudzaja we mnie przerazenie, a tradycyjny bozonarodzeniowy pudding jest dla mnie zbyt ciezki. Ale jest kilka potraw popularnych na Wyspach, ktore lubie. Jacket potato, czyli ziemniak pieczony w mundurku i nadziewany czym tylko najdzie nas ochota, jest jedna z takich potraw.
Tradycyjne pieczenie takich ziemniaczkow ma swoja wade: trwa dosc dlugo, bo typowe ziemniaki do pieczenia sa duze i potrzebuja czasu, by zmieknac w piekarniku. I tu w sukurs przychodzi mi kuchenka mikrofalowa: wystarczy kilkanascie minut na pelnej mocy, by kartofelki zmiekly na tyle, zeby dalo sie z nich wydlubac srodek.
W glowie roi mi sie od pomyslow na nadzienia, ale ze mialam akurat w domu brokuly, dzisiaj skorzystalam z gotowego przepisu. Efekt? Pyszne, dosc lekkie danie w sam raz na zimowa kolacje.

Ziemniaki zapiekane z brokulami
Skladniki:
(na 4 osoby; ja robilam z polowy porcji)
- 4 duze ziemniaki
- 300 g brokulow, pokrojonych na male rozyczki
- 140 g startego sera Cheddar
- 1 rozklocone jajko
- 1 lyzka gruboziarnistej musztardy

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni (180 z termoobiegiem), ziemniaki nakluc kilka razy widelcem i gotowac w mikrofalowce na pelnej mocy przez 12-15 minut, az zmiekna troche. Wyjac i odstawic, by ostygly, a potem przekroic na pol i wydlubac srodki do miski, zostawiajac niezbyt gruba "skorupke". Brokuly gotowac na parze przez okolo 3 minuty. Wydlubane ziemniaki rozgniesc widelcem, dodac jajko, wiekszosc sera, musztarde i brokuly, wymieszac. Posypac reszta sera i zapiekac przez okolo 15 minut, az ziemniaki zrobia sie lekko brazowe z wierzchu.

3 comments: