Lebkuchen
Skladniki:
(na okolo 30 ciastek)
- 250 g maki
- 85 g mielonych migdalow
- 2 lyzeczki mielonego imbiru
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
- szczypta zmielonych gozdzikow, galki muszkatolowej i czarnego pieprzu
- 200 ml plynnego miodu
- 85 g masla
- skorka starta z 1 cytryny
Suche skladniki wsypac do miski, wymieszac. Miod i maslo podgrzac w garnku na malym ogniu, az maslo sie rozpusci, po czym dodac do suchych skladnikow razem ze skorka cytryny. Wyrobic na gladka, jednolita, dosc zbita mase. Przykryc i odstawic do wystygniecia (ja wlozylam do lodowki na okolo 40 minut). Nagrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Formowac w dloniach kulki o srednicy okolo 3 cm, po czym ukladac na wylozonej papierem blasze, delikatnie splaszczajac z wierzchu i zostawiajac troche miejsca na rosniecie. Piec okolo 15 minut, studzic na kratce.
Na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 rozklocone bialko jajka
- 1-2 lyzki wody
Wszystkie skladniki wymieszac. Wierzch kazdego ciastka zanurzac w lukrze, po czym rozsmarowywac nozem. Zostawic do zastygniecia - moje lezaly cala noc.
Też je robiłam i jeszcze się kilka ostało:) ...Mi jednak się spłaszczyły, a Twoje tworzą takie urocze kopułki:) Śliczne i na pewno smakują cudownie:) Pozdrawiam ciepło
ReplyDeleteJola Szyndlarewicz
Jejku, jej, te ciasteczka to naprawdę hit ostatnich dni! I w dodatku w tylu różnych wersjach... Na którą się zdecydować? - oto jest pytanie! :)
ReplyDeletePozdrawiam!
Ja tez wlasnie chce je zrobic, tylko chyba sie musze pospieszyc :)
ReplyDeletefajny przepis, aż mnie korci, żeby je zrobić, tylko już nie wiem kiedy ehh
ReplyDeletesuper przepis. Z doświadczenia wiem że zrobienie Lebkuchen wcale nie jest proste, a twoje wyglądają jak z profesjonalnej piekarnii w Norynbergii :D
ReplyDeleteMniam, wyglądają przepysznie :)
ReplyDeletei tutaj te cudne pierniczki.. lubię bardzo.
ReplyDeletepysznie :)
ReplyDeletewesołych świąt życzę :)