Sa takie dania, ktorych pochodzenie trudno jest wyjasnic. Kurczak tikka masala nalezy do takich wlasnie dan. Bo choc sam kurczak tikka jest ewidentnie indyjski, to juz sos masala - niekoniecznie. Jedna z wersji opowiesci na temat powstania tego dania glosi, ze razu pewnego Brytyjczyk zamowil w indyjskiej restauracji kurczaka tikka. Jednak wydal mu sie on za suchy, wiec poprosil szefa kuchni o przygotowanie jakiegos sosu - i tak wlasnie narodzila sie ta potrawa.
Ile w tym prawdy, nie wiem. Wiem za to, ze brytyjski polityk Robin Cook okreslil kurczaka tikka masala mianem nowego narodowego dania Wielkiej Brytanii. I cos jest na rzeczy, bo w indyjskich restauracjach na Wyspach ta potrawa cieszy sie szczegolnym powodzeniem.
W czym tkwi tajemnica sukcesu kurczaka tikka masala? Moze to kwestia soczystego, aromatycznego miesa, ktore spedzilo sporo czasu w marynacie, a moze gestego, lagodnego, pachnacego przyprawami sosu na bazie pomidorow. A moze to kombinacja tych dwoch czynnikow? Pewne jest to, ze takiego kurczaka moglabym jesc chocby i co tydzien, bo smakuje naprawde wybornie. Nie wymaga tez szczegolnie duzego nakladu pracy. Fakt, potrzeba troche czasu, by go przygotowac - wszystko przez marynowanie - ale potem idzie juz szybko.
Danie przygotowalam wraz z Panna Malwinna, ktora wyszperala przepis na tej genialnej stronie.
Kurczak tikka masala
Skladniki:
- 3-4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w kawalki na jeden kes
Marynata:
- 250 g gestego jogurtu naturalnego
- 1 lyzka startego korzenia imbiru
- 2 lyzeczki mielonego kuminu
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- 2 lyzeczki mielonej chilli
- 2 lyzeczki swiezo startego czarnego pieprzu
- sol, do smaku
Na sos:
- 250 g pomidorkow koktajlowych z puszki
- 250 g smietany kremowki
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane
- 2 lyzeczki mielonego kuminu
- 2 lyzeczki mielonej papryki
- 1 lyzka ghee (masla klarowanego)
- garsc lisci kolendry, posiekanych
- sol i pieprz, do smaku
Przygotowac marynate: wymieszac wszystkie skladniki w duzej misce, dodac kawalki kurczaka i dobrze wymieszac, by byly rownomiernie pokryte marynata. Przykryc folia i wlozyc do lodowki na noc.
Nastepnego dnia wylowic kawalki kurczaka z marynaty i nawlec na patyczki (jesli uzywamy drewnianych, nalezy je wczesniej namoczyc przez minimum 30 minut, zeby sie nie spalily). Grillowac w piekarniku przez 5-6 minut, az mieso pusci przejrzyste soki.
Przygotowac sos: rozgrzac duza patelnie na srednim ogniu, rozpuscic ghee, dodac czosnek i chilli, az zaczna pachniec. Dodac kumin, papryke i odrobine soli, smazyc przez 1-2 minuty, az calosc nabierze konsystencji gestej pasty. Dodac pomidory, wymieszac, zeskrobujac przy tym wszystko, co przykleilo sie do patelni, a nastepnie dusic przez 10-15 minut na malym ogniu, az sos zacznie gestniec. Dodac kawalki kurczaka oraz smietane i gotowac kolejne 10 minut, az sos zgestnieje do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. Podawac posypane swieza kolendra - u mnie z chlebkami chapati, ale rownie dobrze bedzie smakowac z ryzem albo innym indyjskim chlebkiem.
Przepis dodaje do akcji Kuchnia indyjska II.
Mniam, od dawna się przymierzam do samodzielnego przygotowania tikka masala, muszę w końcu spróbować.
ReplyDeleteChciałam również zachęcić do dodania przepisu również do akcji Witamy Royal Baby :)
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska
Bardzo apetyczne danie :)
ReplyDeleteTikka Masala od jakiegoś czasu kojarzy mi się chyba już tylko z Wielką Brytanią, bo najczęściej pojawia mi się w okolicznościach tego właśnie kraju :D A jeszcze go nie zrobiłam...jakoś mnie zawsze przerażała lista przypraw, a ta podawana przez Ciebie jest bardzo przyjazna ;)
ReplyDeleteSkorzystam z Waszego przepisu niebawem :)
ReplyDeletepycha:)
ReplyDeleteTo jedna z moich ulubionych brytyjskich potraw :)
ReplyDeleteChodzi za mną ten tikki masala i chodzi i jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Zainspirowałaś mnie :)
ReplyDeletePiękne!
ReplyDeleteA wiesz, ze mnie sie nie udalo nigdy zrobic tego dania, bo kurczak tikka zawsze byl zjadany w calosci i nie bylo juz z czego robic tikka masala?
ReplyDeleteMoje klimaty, po prostu pyszne!
ReplyDeleteUwielbiam te Twoje dania Maggie!Uświadamiam sobie, że zbyt rzadko gotuję takie potrawy w domu!
ReplyDeleteOoooo tak, ten kurczak to moje smaki :-) Mlask, mlask :-)
ReplyDeleteobłędnie pyszne :)
ReplyDelete