Tuesday 2 April 2013

Hiszpanska salatka z chorizo i jajkiem

Do wielkanocnej edycji Baru Salatkowego planowalam przyrzadzic zupelnie inna salatke. Mialy byc przepiorcze jajka, grzyby i musztardowy dressing. Ale, jak to z ambitnymi planami bywa, rzeczywistosc wtracila swoje trzy grosze i musialam kombinowac.
I wiecie co? Nie zaluje, bo salatka, ktora przygotowalam, jest naprawde obledna! Jesli lubicie wyraziste, srodziemnomorskie smaki, jestem pewna, ze przypadnie wam do gustu. Intensywny aromat smazonej kielbasy chorizo, slodko-kwasna pieczona papryka i czarne oliwki podane na chrupiacych lisciach, skropionych cytrynowo-czosnkowym dressingiem to pyszna kombinacja. A jesli dodac do tego jajko ugotowane w koszulce, z cudownie plynnym zoltkiem, to juz w ogole poezja. Jestem pewna, ze ta salatka bedzie goscic na moim stole czesciej.

Hiszpanska salatka z chorizo i jajkiem
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 100 g mieszanych lisci salat (u mnie rukiew wodna, szpinak i rukola)
- 80 g kielbasy chorizo, pokrojonej w kostke
- 1 zabek czosnku, drobno posiekany
- 50 g czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
- 1-2 pieczone papryki ze sloika, pokrojone w kawalki
- 2 jajka
Dressing:
- 6 lyzek czosnkowej oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sol i pieprz, do smaku

Przygotowac dressing: wymieszac wszystkie skladniki w misce, odstawic.
Ugotowac jajka w koszulkach i odstawic.
Na suchej patelni podsmazyc chorizo, az zrobi sie chrupiace. Dodac czosnek, smazyc przez 1 minute, mieszajac. Nastepnie dodac oliwki i papryke, smazyc 1-2 minuty, mieszajac.
Na talerzach ulozyc liscie, posrodku polozyc po jednym ugotowanym jajku, a wokol niego ulozyc podsmazona kielbase, papryke i oliwki. Polac dressingiem i podawac od razu.


 photo spanisheggchorizosalad_zps4cdf8f4a.jpg


Przepis dodaje do Baru Salatkowego "U Peli".

16 comments:

  1. Bardzo fajny zestaw! Notuję do wypróbowania, dzięki:-)

    ReplyDelete
  2. Ta sałatka musi być doskonała! Już sobie wyobrażam rozlewające się żółtko... :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo podobnej sałatki nauczyła mnie przyjaciółka, dodatkowo posypuje sałatkę grzankami z sosem, który powstał ze smażenia chorizo z dodatkiem octu balsamico. Pozdrowionka:)

    ReplyDelete
  4. Pięknie wyszło Ci to jajko w koszulce. Mi na razie białko fruwa:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bo ja gotuje sposobem. O, takim: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76351677,76351677,0,2.html?v=2
      :)

      Delete
  5. odkąd spróbowałam chorizo, wszystko z nią bym mogła jeść!

    ReplyDelete
  6. Sałatka wygląda bardzo zachęcająco, na pewno ją wypróbuję...;)
    Uwielbiam takie połączenia...

    Zapraszam też do mnie ;)
    http://myhometavern.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Chorizo wprost uwielbiam więc ta sałatka to coś dla mnie.

    ReplyDelete
  8. Super sałatka :). Zestaw składników pierwsza klasa :)

    ReplyDelete
  9. mi najbardzije podoba się chorizo pokrojone w kostkę, całych plastrów nie mogę jakoś zjeść... pięknie podałaś Maggioszku, pięknie!

    ReplyDelete
  10. Fajnie tak się wybrac do Hiszpanii, tam na pewno jest słońce :)

    ReplyDelete
  11. chorizo ?- TAK !!!!!!!! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  12. Lubie wszystko, co hiszpanskie :) I chorizo lubie. Nie pogardzilabym taka salatka, oj nie :)

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  13. Ta sałatka to pokusa nie do odparcia.
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  14. O tak! Jest chorizo!!Super, więc coś dla mnie :) Ostatnio się żywię takimi sałatkami :)

    ReplyDelete