Sunday, 23 December 2012

Stir-fry z kaczki z imbirem i pak choi

Macie tak czasem, ze kupujecie cos i dopiero potem zastanawiacie sie, co z tego przygotujecie? Ja zwykle planuje menu z wyprzedzeniem i robie zakupy z mysla o tym, co planuje ugotowac, ale czasem dam sie poniesc.
Ostatnio skusily mnie mini fileciki z kaczych piersi. Bardzo lubie kaczke, ale nie mialam jeszcze do czynienia z jej miesem w takiej postaci, wiec nie bardzo wiedzialam, jak sie do niego zabrac. Pomysl na nie znalazlam na niezawodnej stronie BBC Good Food, a ze przepadam za orientalnymi daniami, spodobal mi sie od razu. Przygotowanie jest blyskawiczne, a efekt naprawde smaczny. Wprawdzie niektore skladniki moga wydawac sie egzotyczne, ale jesli lubicie azjatyckie smaki, istnieje spora szansa, ze macie je w domu. Kacze mieso nadaje daniu specyficznego charakteru; z kurczakiem pewnie tez byloby smacznie, ale z pewnoscia troche mniej interesujaco.
Podalam moj stir-fry z ryzem smazonym z jajkiem, ale rownie dobrym akompaniamentem beda nudle.

Stir-fry z kaczki z imbirem i pak choi
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- olej arachidowy
- 2 piersi kaczki, bez skory, pokrojone w cienkie paski
- 1 lyzka drobno posiekanego imbiru
- 1 czerwona chilli, pokrojona w plasterki
- 6 dymek, pokrojonych w plasterki
- 500 g pak choi, pokrojonego w plasterki
- 1 lyzeczka sosu sojowego (dalam jasny)
- 1 lyzka miodu
- 2 lyzki sosu ostrygowego
- 1 lyzeczka skrobi kukurydzianej

Rozgrzac woka albo duza patelnie i wlac 2 lyzeczki oleju arachidowego. Dodac kaczke i smazyc, mieszajac, przez 2 minuty, nastepnie przelozyc na talerz. Dodac jeszcze 1 lyzeczke oleju, wsypac na patelnie imbir, chilli, wiekszosc dymek i pak choi. Smazyc, az pak choi zmieknie.
Wlac sos sojowy, miod i sos ostrygowy, dodac podsmazona kaczke i smazyc przez minute. Skrobie dobrze wymieszac z 2 lyzeczkami zimnej wody i dodac do woka. Smazyc, az sos zgestnieje i zrobi sie blyszczacy. Przed podaniem udekorowac pozostala dymka.


duckstirfrywithgreens

19 comments:

  1. Żaden składnik nie jest dla mnie obcy. Poza pak choi i kaczki wszystko mam w domu. Wygląda niezwykle apetycznie. Ślinka mi cieknie. Zapisuję do wypróbowania.

    ReplyDelete
  2. Ja mam pak choi, ale nie mam piersi z kaczki. Bardzo mi się podoba, zaraz po świętach zrobię na bank:-)

    ReplyDelete
  3. Dawno kaczkę jadłam, ostatnio coraz częściej spoglądam w jej stronę jak jestem na zakupach. Stir fry też wieki temu robiłam, muszę to to poczynić bo mi wok zardzewieje. :)

    ReplyDelete
  4. Ja bardzo często najpierw kupuję, a potem dopiero myślę nad wykorzystaniem :) Ten stir-fry mi się bardzo podoba :)

    ReplyDelete
  5. wsrod tych wszystkich makowcow milo zobaczyc inne danie ;p

    ReplyDelete
  6. Biorę w ciemno to danie! Na drugi dzień świąt najlepiej.
    Wesołych :)))

    ReplyDelete
  7. Maggie,

    Z okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery doprawionej solidną szczyptą radości!

    Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    ReplyDelete
  8. Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

    ReplyDelete
  9. Hihi, zrobiłam przedwczoraj piersi z kaczki... Mroziu był niepocieszony, bo nie przepada, więc z Twojego przepisu postaram się skorzystać, ale zmienię kaczkę na kurczaka. Wiem, że to nie to, ale cóż poradzić...

    Zdrowych, wesołych Świąt, kochana!

    ReplyDelete
  10. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
    Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.
    RADOSNEGO ŚWIĘTOWANIA!!!

    ReplyDelete
  11. Brzmi super, bardzo lubię azjatycką kuchnię :)

    ReplyDelete
  12. widzę, że nie ulegasz świątecznośći:) przepis jak zawsze super:)

    ReplyDelete
  13. U mnie dziś kaczka na świątecznym stole, ale niestety nie w takiej wersji. Już żałuję, bo wygląda pysznie.
    Wszystkiego Dobrego! :)

    ReplyDelete
  14. czasem taki spontaniczny zakup się opłaca w efekcie powstaje smakowite danie, takie jak Twój stir-fry ;)

    ReplyDelete
  15. O jaaa, ale kusisz orientalnymi smakami.

    ReplyDelete
  16. Fajny sposób podania kaczki :) szybko i smacznie :)

    ReplyDelete
  17. Nominowałam Cię do VBA

    http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/12/zapoznione-versatile-blogger-award.html

    Dziękuję za odwiedziny u mnie i pozdrawiam!
    Dietetyczna Siostra!

    ReplyDelete
  18. widzialalam pak choi w asda ale jakos nigdy nie kupilam, teraz bede musiala bo moja stonka ma jakas vena na chinszczyzne :)

    ReplyDelete