Tuesday, 18 December 2012

Quesadillas ze slodkimi ziemniakami, feta i chorizo

Kiedy zobaczylam ten przepis, najpierw bylam zaskoczona, potem zaintrygowana, a potem stwierdzilam kategorycznie, ze musze koniecznie go wyprobowac. O ile wszystkie skladniki nadzienia oddzielnie bardzo lubie, o tyle nie moglam wyobrazic sobie smaku, jaki bedzie mialo ich polaczenie.
Okazal sie naprawde wysmienity! Delikatna slodycz ziemniaka, slona nuta, ktora nadaje feta, a do tego pikantne chorizo to niecodzienna, ale pyszna kombinacja. W chrupiacej tortilli podsmazonej na patelni smakuje wybornie, ale tak sobie mysle, ze mozna je wykorzystac na wiele innych sposobow, chocby do nadziania pierogow. Slodkie ziemniaki upieklam w mikrofalowce, by zredukowac czas przygotowania, ale jesli wolicie, mozecie uzyc piekarnika. A ze moja patelnia grillowa odmowila posluszenstwa jakis czas temu, smazylam na zwyklej, przez co quesadillas nie maja takich efektownych paseczkow, ale przeciez liczy sie, jak smakuja.

Quesadillas ze slodkimi ziemniakami, feta i chorizo
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 4 slodkie ziemniaki
- maly peczek kolendry, posiekany
- 200 g sera feta, pokruszonego
- 8 pszennych tortilli
- 24 plastry chorizo

Slodkie ziemniaki nakluc widelcem i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (180 z termoobiegiem) przez 50 minut albo w mikrofalowce (u mnie 7 minut), az beda bardzo miekkie. Przestudzic, a nastepnie pozbyc sie skorek, przelozyc miazsz do miski i rozgniesc z kolendra. Dodac fete, wymieszac, doprawic do smaku.
Rozgrzac patelnie grillowa (zwykla tez daje rade), posmarowac farszem polowe kazdej tortilli, ulozyc na wierzchu plastry chorizo i zlozyc na pol. Smazyc przez 2-3 minuty z kazdej strony, az beda chrupiace. Przekroic na pol i podawac.


quesadillassweetpotatofeta

12 comments:

  1. Uwielbiam słodkie ziemniaki w połączeniu z fetą i kolendrą. To na pewno jest dobre!

    ReplyDelete
  2. To połączenie musi być rewelacyjne. Za ziemniakami nie przepadam, ale w formie farszu z chorizo to zupełnie co innego :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. No właśnie, połączeni składników arcyciekawe i właśnie z ciekawości chętnie spróbuję takiej quesadilli :-)

    ReplyDelete
  4. wygladaja bardzo smacznie, jeszcze nigdy sama nie robilam :)

    ReplyDelete
  5. Super:) Uwielbiam słodkie ziemniaki :) i chorizo:) i ser feta! ehehe za kolendrą nie przepadam, ale zamienię na pietruszkę ;)
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. uwielbiam quesadillas ;) a jeszcze z takimi dodatkami ;D

    ReplyDelete
  7. ten pomysl zdecydowanie kradne!!!

    ReplyDelete
  8. tortilla? zawsze i wszędzie!
    rewelacyjnie podana!

    ReplyDelete